keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kävelyrobotti

18.12.

Että jotakin muistaa
ja jotakin unohtaa,
että hymyilee
lapsen lailla
eikä pelkää rakastaa.

- Tommy Tabermann/Positiivari-kortit

Wouldn't life be worth the living
Wouldn't dreams be coming true
If we kept the Christmas spirit
All the whole year through?


Mitä taakkaa sinä, ystäväni, kannat?

Hilkka Olkinuora. Kuva: WSOY Pikkuinen aasi seurasi Jeesusta alusta loppuun asti ja kantoi rakkauden taakkaa. Keskiviikosta 18.12. alkaen aina jouluun asti hiljennytään Aamuhartauksissa pilke silmäkulmassa kuulemaan joulunsanomaa aasin näkökulmasta. Hartaudet on kirjoittanut ja ne lukee pastori Hilkka Olkinuora.

Aamuhartauksissa lähdetään tänään kulkemaan kohti joulua aasin askelin. Pastori Hilkka Olkinuora, Inkoo. Nokkahuiluyhtye Scramella soittaa Händelin "Riemuitse, tytär Siionin". Aamuhartaus Ke 18.12.2013 klo 6.15 

Kirkkovuoden alussa katsoin hartauspuhujat joulukuussa. Tätä minä odotin pienen aasin askelissa radion ja netin välityksellä. Toinen odotettu jakso on pääsiäisen edellä. Hyvä Pirkko ja Kaarina, näin muistan joulu- ja pääsiäislomat kirkossakäynteineen. 2000 -luvulle siirtyessäni meistä on tullut aamuhartausseurakuntalaisia. Kirkosta erotaan massoittain. Kuka ei mahdu seurakuntaan mukaan maksajana, hänet heitetään kuin hernepussi "muuhun uskonnolliseen yhteisöön" luopumatta lapsenuskosta. Seurakunnan jäseneksi liitettiin kasteessa sota-aikana. Isä sai loman rintamalta suorittaakseen tärkeän tehtävän.

Rippikoulun kävin iltakouluna oppikoulussa ja uudistin tämän kasteen antaman oikeuden. En ole tullut enkä mennyt, olen aina ollut. Kirkosta en voi sanoa samaa, on niin suuri ristiveto puoleen jos toiseen. Lapsuuskodin seinällä muistuttaa siskon rippikoulutodistus, ettei meillä oltu pakanoita. Moraalinvartija sitä aina levitti kantelukirjeillään. Monta tilannetta on pitänyt selvittää kysymällä papilta kirkonmiehen kantaa, kun itse en ole teologi enkä edes uskontotieteilijä. 

Uskontotiede / Teologia
Uskontotiede ei rajoitu mihinkään tiettyyn uskontoon, vaan kohdistuu uskontoihin yleismaailmallisesti. Suomessa teologikoulutus on perinteisesti ollut korkeatasoista akateemista koulutusta. Tieteenalan perimmäisiin kysymyksiin kuuluu kysymys uskontojen luonteesta ja synnystä. 

Surullisena totesin itsekseseni ateistiksi ilmoittautuneen uhoa. Häneltä puuttuu taustatuki.

Aamun uutisia kuunnellessani palaan aikaan omaishoitajana. Siellä missä kaksi tai kolme kokoontui, tuli paikalliset uutiset kuunnelluksi. Tarvitsenko kuulla joka aamu, mitä hallitus, eduskunta ja työryhmät puuhastelevat siirtyäkseen ansaitulle joululomalle. Siitäkin riittää otsikoita, miten he viettävät joulunsa. EVVK.

Kävelyrobotti on laitelobbareitten lanseerama kuntoutuslaite. Hierojana tiedän, kuinka halvaantunut nousee ylös sängystä. Laitoksessa on ollut hoito-ohjena pysyä liikkumattomana  peiton alla. Sairaanhoitajan ohje on ollut vastata halvantuneen osoittaessa elonmerkkejä. Kuse vaippaan. Ei ole ollut nälkä. Elintoiminnot ovat heikentyneet, ei tarvitse happea, ei ruokaa, ei juomaa hygieniahaalarissa.
Ei mene läpi, että "kolme viisasta miestä" keksisi kävelyrobotteja korvaamaan ihmisen. 

Fysikaalisen hoidon päivillä lobbari veti minut sivuun konelymfaan kytketyn koekaniinin luota.
- Älä puhu käsillä hoitamisesta mitään, kukaan ei osta keksittyjä hoitokoneita. Käsillä hoitamista en ole lopettanut. Edunvalvojilla olisi muuta työtä tarjolla rahakkaassa naiskaupassa. Näenkin valokuvassa naisen työasussa The Book'in sivulla kohtauksessa kaivolla. Kirkkovuoteen mahtuu kaikki vaiheet kuin elämässä yleensä syntymästä kuolemaan.

Ei kommentteja: