sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Mikonniem' pienillä pyörillä

Itkevä huilu

Pajupillit heinänteon lomassa ja kokoontumiset kiikulle vapaa-aikana kuuluvat menneeseen maailmaan. Ne olivat maalaisten huvia sodan jälkeen aina juhannukseen 1961. Eteissaaren päässä rantakalliolla komeili kokko. Naapurin vanhaväki ei tulisi kokolle omin avuin. Meloskelin heitä noutamaan. Nurkan takaa ilmestyy hurjistunut nuori mies.
- Perkele, saadaan se kokko tähänkin rantaan. 
Tyhjin toimin palasin takaisin, juhannuksen herttaisuus oli särkynyt.

Kiikulla
Oi sulo aika lapsuuden,
Sä kevät aamu armainen!
Ei huolet paljon paina;
Kun siit on ainoo huoli vaan,
ettei jää kiikku seisomaan-
Sit aikaa oisko aina.

Kiikkukallio on sotatoimialuetta. Kunta on sodan aloittaja ja kunniamaininna saa silloinen tekninen johtaja. Sitä en tiedä, miten minä jouduin sodan osapuoleksi, onhan kunnan anti minulle 5 lukuvuotta kansakoulua, epäpätevät opettajat ilman varsinaista koulurakennusta. 

Kun katson halkomistoimituksen kulkua jakajan käden kautta, huomaan että kunnan virkamies oli katsonut meidän lapsuuskodin kuuluvan hänelle huvilapaikaksi.  Muuttuneiden omistussuhteiden jälkeen erotettiin kolme tonttia ja loppu jäi jakamatta. 

Savolainen Balladi

 1. Artisti: KOM-teatteri
 2. Julkaistu: 1971

  Akustinen kulta-aika, Juhannus, ei herättänyt enää hinkuja eduskunnan kyselytunnin roolijaolla, on ollut niin poikkeava juhannus. Oman ja läheisten juhannuksen vieton tiedän. Suvun lippu naftaliinissä ja tyhjän talon lippu jäi virittelemättä salkoon.

  Lahden seudun kuntapomot lomailevat heinäkuussa

  Heinolan kaupunginjohtajaa Jussi Teittistä ei tavoitettu kertomaan lomasuunnitelmistaan.
  Kuntapomot lomailevat meidän puolesta ja mikään palvelu ei toimi. Kunta on sulki, vaikka sydän olisi särki. Naapurin kanssa kävin keskustelun Jussi Teittisestä kohta Lahteen paluuni jälkeen. Kerroin olleeni 10 vuotta Tuusniemellä vanhempieni hoitajana. Hänen tuttunsa, Jussi Teittinen, oli valittu Tuusniemen kunnanjohtajaksi. Hän siirtyi sinne odottamaan Mäntyharjun kunnanjohtajan eläkkeelle jäämistä. Lyhyeksi jäi hänen aikansa Tuusniemellä, kun hänet valittiin Mäntyharjulle ja sieltä edelleen Heinolan kaupunginjohtajaksi.

  Kahdesta edellisestä kunnanjohtajasta minulla on omat kokemukset. Forss tökki sosiaalijohtajaa kylkeen omaishoitajien kokouksessa, kun ehdotin.
  - Minulle maksettavasta omaishoidontuesta on vähennettävä verot ja isältä perittävä palvelumaksu, että lopun saan käyttää parhaaksi katsomallani tavalla. Sillä kertaa vielä asia hoitui näin. Sitten muutettiin palkkanauha pystystä vaakaan eikä enää ollut mahdollista yhdellä paperilla tehdä laskutoimitusta 1 070 mk:n  omaishoidontuesta (miinus verot ja miinus palvelumaksu) valtion antaman asetuksen mukaisesti.

  Elinkeinoasiamies/kunnanjohtaja Nykänen piti yrittäjän tuntipalkkaa / 150 mk liian suurena eikä minulla olisi elämisen mahdollisuutta Tuusniemellä.
  Kysyin kunnanjohtaja Teittiseltä kunnan osuudesta lahjakirjalla saadun lapsuuskodin jakamisesta. Hän delegoi asian Kähköselle, joka oli kunnan juonessa mukana hyötyä meidän perinnönjaossa. 

  Elämä on opettanut, ettei kunta käyttänyt etuosto-oikeutta yhden osakkaan luopuessa osuudestaan. Kunta ottaa kaikki kieroudella ja vääryydellä ja siitä Tuusniemi saa kunniamaininnan "vain yhden huijarintähden" Kuusniemen kunnan asioiden hoidossa. 
  Nykyisen kunnanjohtajan pesti projektipäällikkönä ei johda mihinkään.
  - Ei riitä resurssit.
  - Ei kiinnosta pätkääkään. 
  Toivossa on hyvä elää, olenhan hankkinut yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdokseen. Siitä on hyväksytty YEAT ja näyttökansio projektityöstä. 
  Kts. 
   Kun ilmoittauduin verkkoympäristössä tapahtuvaan YrittäjänErikoisAmmattiTutkinto -koulutukseen Yritysakatemiassa, ei taloyhtiössä vielä oltu budjetoitukaan digivalmiuksiin. Tuusniemellä taloyhtiö suunnittelee laajakaistan rakentamista. Kokemukseni perusteella Suomi putos puusta kovin äkkiä, kun ollaan jo menossa EU -liittovaltioon avoimena yhteiskuntana, jossa on vielä suljetun yhteiskunnan säännöt. Niillä säännöillä olen elänyt lähes 73 vuotta ja noudattanut kymmentä käskyä.

  1633: Roomalaiskatolinen kirkko määräsi Galileo Galilein kieltämään heliosentrisen teorian, jonka mukaan Maa kiertää Aurinkoa.

  1976: Kanadan alahuone luopui kuoleman­tuomiosta.  

  Taustalla näkyvä mäennyppylä on Kiikkukallio. Kun kärhämä on ohi vien sinne paketissa olevan keinun muistomerkiksi. 

  Tämä juhannus on erikoisen raskas sävyltään kuin juhannus sotakesänä. Menneet ajat ahdistavat herättäen kysymyksiä. Miksi? Miksi? Miksi?

  Siksikö, että sain käydä koulua ylioppilaaksi asti Vihtaniemem ensimmäisenä ja viimeisenä ylioppilaana. Suomi-neidolle ei ole taattu valtiona jatkuvuutta. Edelliset presidentit noudattivat valitsijoidensa toiveita. Näin tapahtui Kekkosen vanhetessa ja sairastuessa. Lääkäreille oli vaikeata julistaa valtakunnan vanhus kykenemättömäksi hoitamaan presidentin tehtäviä. Kovistosta tuli vara-Manu ja hänen kaudestaan ei ole minulla muistikuvaa. Sitäkin enemmän kahdesta seuraavasta, joiden valitsijat olivat enemmän kuin itse presidentit.

  Avoin kirje Mäntyharjun kunnalle

  Juhannuslukemiseksi en hae virkamiesten töppäyksiä, onhan kunnilla yhteiset ongelmat valtion rahanjakamisen seurauksena. Oma päätökseni kesällä 1989 oli viettää 2 kuukautta vanhempieni luona. Äiti oli halvaantunut, loman lopulla isällä todettiin syöpä. Tili oli miinuksella 20 000 mummonmarkkaa. Kenenkään ei kannata hoitaa vanhempiaan velaksi. Siihen päätökseen liittyi kuitenkin siunaus. Sijoittajat ryhtyivät realisoimaan omistuksiani. Käsityöläistalon käytäväneliöistä sain rahaa velan maksuun. Vuosi meni sairaalakierteessä. Syksyllä 1990 isä soitti aikaisin aamulla.

  - Onko äiti kuollut, kysyin.
  - Ei, hän haluaa mennä lopullisesti laitokseen.
  - Minä tulen. 
  Siitä alkoi omaishoitotarina. Kuinka siitä selvisin? Mitä kunta järjesti laitospaikkojen purkamisen jälkeen? Millä rahalla selvisin kymmenestä omaishoitovuodesta? 
  Sijoittajat jatkoivat nurkanvaltausta välimiesoikeudella uhaten he olivat ottamassa velattoman työhuoneen itselleen. Tein myyntipäätöksen ja sain rahaa omaishoitoon, Yhtymän asioiden hoitoon ja estin halkomistoimituksessa koko maan myymisen kaverille halvasta hinnasta. Ostin yhden osakkaan ulos, kolme mökkitonttia erotettiin. Loppu jäi jakamatta. 
  Tästä jakamattomasta osuudesta kunta naapurina, tiekunta isäntänä, kunnan uusrikkaat mökkiläiset edunsaajana ovat saaneet aikaan Tiekartan Länsirannalla. Sellaiset on pelisäännöt. Kukaan ei näe metsää puilta. Ovat unohtaneet olevansa neljännen käskyn selitysosan varassa. Heidän tekemiään päätöksiä saa ääneen ihmetellä.


  Ei kommentteja: