maanantai 5. marraskuuta 2012

Ei mene jakeluun

Arjen vastoinkäymisten hallinta

Opi hyväksymään se, mitä et voi muuttaa

”Jumala, anna minulle tyyneys hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeus muuttaa ne, jotka voin, ja viisaus erottaa nämä kaksi toisistaan.” Tämä vanha viisaus, jolla on tärkeä rooli Nimettömien alkoholistien hoito-ohjelmassa, tunnetaan nimellä tyyneysrukous (serenity prayer).

Tyyneysrukousta olen tarjonnut nimettömille alkoholisteille, joilla katson vielä olevan potentiaalia tunnustaa itselleen olevansa alkoholisti. 
- Ja, vitut, sinun kanssa en koskaan kilistä minkään kunniaksi. Meneekö perille? 
Yhtä vaikeaa on elää selvin päin tämän päivän kunnassa ja yhteiskunnassa. "Elli kelli keitä velli, Maijastiina maista suola!" Vanhusten ruokapalvelu on ulkoistettu. Kotisairaanhoitaja lääkkeenjakajana sanoi.
- Ei äitiäsi voida pakottaa syömään.
- Sitä en tarkoittanut, pakottaa. On kysymys tuodun ruuan kuljetuslaatikoiden avaamisesta ja halvaantuneen äidin auttamisesta ylös sängystä pöydän ääreen. 

Minulle riittäisi astronauttieväs, annospussillinen purua sekoitetaan veteen ja juodaan Pohjanmaan kautta. Lääkkeet jaettiin, ettei lokerikon kannet mahtuneet kiinni, mutta muista jokapäiväiseen leipään kuuluvista asioista ei voinut keskustella. Sinnepähän jäitte siunailemaan tyyneysrukouksin vanhuspalveluja.

yle.fi/uskonto on minulle päivänavauslinkki. Kaikkea ei voi lukea tekstinä, talloo kuoleman"mummojen" tyyneyttä. Millään en vielä voi hyväksyä tyynesti puhelinosakkeen ostotarjouksia enkä muitakaan omistukseeni liittyviä pakkolunastuksia. Metsäkeskus muistaa kirjeillä, joiden sisällöstä en tule hullua hurskaammaksi. Pankin paineistakin pitää käydä keskustelemassa. Vanhuspalvelulaki ei tuo mitään uutta. Fantastico pitää oppia hyväksymään. Siihen kyllä tarvitsen Jumalalta apua. 
- Lopeta, huusin yöllä ylöspäin. Haluan nukkua vihdoinkin omassa sängyssä 10 vuotta kestäneen omaishoitotyön jälkeen.
- Nythän minä vasta aloitan, tuli samaa linjaa takaisin. 12 vuotta sitä on kestänyt ajatella omilla aivoilla. Syy onkin siinä, etten rukoillut: "Jumala, anna minulle tyyneys hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeus muuttaa ne, jotka voin, ja viisaus erottaa nämä kaksi toisistaan."

Valmentajaltani kysyn: "Mitä teen hallinto-oikeuteen tekemäni jätemaksuvalituksen kanssa?"
Se on viimeinen este edes ajatella, että minun mummolla, minun lasteni mummola olisi jonakin päivänä lapsenlasteni mummola. Kaikki on hävitetty. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä, kunnan uusrikkaat mökkiläiset vahtivat muukalaisten hautausmaata lapsuuskodin uimarannassa. Julman jumalan vastaus  nimettömille alkoholisteille ja sijoittajille serenity prayer. Radiopsykiatrin diagnoosi oireeseen "mikä meidät tekee hulluksi?"

Ei kommentteja: