sunnuntai 16. elokuuta 2009

Silta -- Brücke

Leninille hyvästit -elokuva kertoo Berliinin muurin murtumisesta isoäidille, joka ei ollut niihin aikoihin ihan tajuissaan. Kun hän pääsi tolkkuunsa, uskoteltiin hänelle, ettei mitään ollut tapahtunut. Muuri ei ollut mihinkään hävinnyt. 
Enneuni kohtaamisesta sillalla saa minut katsomaan sillan symbolimerkitystä - silta: Silta edustaa yhdyssidettä kahden ongelman, kahden ratkaisun tai kahden näkökulman välillä. Sillalla seisominen osoittaa unennäkijällä olevan kaksi vaihtoehtoa ja että hänen on vaikea päättää kumman ottaisi. V.1961 Jännevirran sillalla tietämättömänä kumpikaan Berliinin muurin kohoamisesta ja tulevaisuudesta sain valokuvat "Unvergeschliche Maire an glückliche Stunden". 

Valintani perustui isäni sotakokemukseen, olihan hänet haettu sotaan ensiksi saksalaisten rinnalla ja lopuksi saksalaisia vastaan. Tämä kohtaaminen on kuitenkin ollut unohtumaton ja onnellinen, sillä sain kiitoskirjeen hänen tyttäreltään kaikki nämä vuodet kestäneestä julkisesta ystävyydestä. Papa ei voinut enää vastata kirjeisiin. Jaakko Löytty siirtyi rakkauslauluihin ja niiden laulujen voimasta minä elän. Viime vuosituhannen omaishoitajana tietysti myös kukkientuoksusta. 
Pustan tuulet puhalsivat purjeisiin kuluneella viikolla. Kohtaaminen unessa tapahtui Ohtaansalmen sillalla, joka on erottanut meidät savolaiset karjalaisista. Nyt ei ole enää kahta vaihtoehtoa. Elementiltäni metallina "minä kultahan sulan, vältän ruostumisen uhan". Vai olisiko tämä jatkoa sille mututiedolle, että vierivät kivet eivät sammaloidu. "Aikuinen on aika ihminen, hallitsee menneen ja tulevan." Liian paljon näen ympärilläni rahanvaltaa ja henkistä väkivaltaa käyttäviä. Turpa mutturalla, suitsia purien katselevat minua. Tuleehan se inhotus ääneen lausutuksi mutisten tai suoraan kysymällä. "Mikä sinä luulet olevasi?" - Oon mikä oon, muuksi en voi tulla. En kuitenkaan papille puolen tunnin onni vain. Siirryn rakkauslauluihin minäkin, onnellisista onnettomiin ja loppujen lopuksi ikionnellisiin.

Ei kommentteja: