sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Hartauspuhujat

 

Hartauspuhujat joulukuussa 2020

 Mikään ei ole entisellään arkielämässä eikä juhla-aikana. Isän pyynnöstä aloitin vanhempieni omaishoitajana jouluna 1990. Kaikki asiat olin saanut järjestettyä muuttoa varten vanhempieni luokse. Kunnan kanssa tein omaishoitosopimuksen, johon liittyi omaishoidontuki. Tuloani katsottiin kuin lehmä uutta konttia. Isä oli kotiutunut vuoden kestävältä sairaalajaksolta, äiti noudettiin jouluksi kotiin laitoksesta. Veli oli käynyt kaupassa ruokaostoksilla joulua varten.

Opeteltiin elämään yhdessä uutta vaihetta kotona vanhempien vanhetessa ja sairauksien viedessä työkyvyn. Isän kanssa käytiin kirkossa sunnuntaisin ja kuunneltiin hartaudet radiosta kotona eikä siinä ollut mitään ihmettelemistä. Joku tämän ajan ilmiö eristämisenä ja kiusantekona voimistui. Vuosituhat vaihtui ja valittiin presidentti. Seuraavana aamuna isä kuoli. Hänen viimeinen viestinsä oli: Jäi toiset aamulla nukkumaan, kun otin konttini naulaltaan ja kiiruhdin karjateille. Kuningas on kuollut. Eläköön uusi kuningatar!

Muutin takaisin Lahteen. Opettelin nukkumaan sängyssä. Elin painajaisia kuullessani radiosta virrenveisuuta. Olinko nukkunut pommiin ja isä veisasi, että koko kylä kaikui. 

Vähitellen ajatukset selkenivät ja aamuhartauspuhuja puhui omaishoitamisesta.


SUURIA SANOJA pieniä askelia
SUURIA SANOJA  pieniä askelia
-julkaisu sisältää kaiken omaishoidosta,
särkymisestä ja kukkaronvartijoista.
              

Hyvinvoinnin lisäämisen puolestapuhujat väheksyvät ikäihmisille tarkoitettua ajankulua. Heille ei tarjota muuta kuin hartaushetkiä. Tulee mieleen Valamon munkille tarjottu sairaalaruoka lisättynä liha-annoksella, jos luostarissa veljeskuntaa pidetään nälässä kasvisruualla. Syödään mitä syödään ja kuunnellaan mitä kuunnellaan, eihän se ole keneltäkään pois. Tiedän Matti J. Kurosen tilanteessa tapahtuneen muutoksen, mutta en vielä tiedä, mikä on aiheena loppuvuoden arkiaamujen aamuhartauksissa.
AH Rovasti Matti J. Kuronen, Lappeenranta 28.12 - 31.12.2020. Jos Matti J. Kuronen kieltää tekstien julkaisun, kirjoitan aamuhartaustekstit itselleni muistiin.

Aamuhartaus 28.12.2020 rovasti Matti J. Kuronen, Lappeenranta

Välipäivien aamuhartauksissa puhuu rovasti Matti J. Kuronen, Lappeenranta. Virsi 493: 1-2. Virsi alkaa sanoin: "Jeesus lasten auttaja", Tapiolan kuoro (nuorisokuoro), joht. Kari Ala-Pöllänen, Kaisa-Leena Harjunmaa, urut. 

Ei kommentteja: