Hartaudet tuottaa Kirkon viestinnän Ohjelmapalvelut-yksikkö. Hartauksien pitäjät päättävät tekstinsä julkaisusta. En näe mitään syytä kieltää tekstin julkaisua. Kirjoitan sen itselleni muistiin kuin SUURIA SANOJA pieniä askelia on käynyt toteen.
Aamuhartaus 2.11.2020 pastori Marjaana Toiviainen, Helsinki
Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Näin totesi ihmisenä maailmassa astellut Jumala, meidän aamunkoittomme, hämmentäjämme ja kaiken armollisuuden lähde.
Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä, sanoi hän, joka käytti tuota valtaa kummallisesti. Ensiksi syntyessään puolustuskyvyttömänä vauvana. Sitten elääkseen haavoittuvaisenana ja rajallisena. Ja lopulta tyhjentyäkseen täysin, antaakseen itsensä kokonaan ja luopuakseen mieluummin kaikesta voimastaan kuin rakkaudesta.
Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Tätä suurta toteamusta kuulostelen tänään, kun meidän luterilaisen kirkkomme kirkolliskokous aloitta työskentelyviikkonsa Turussa. Tuon päätöksentekijöiden joukon tehtävänä on pohtia sitä että, mitä tarkoittaa kaikki valta on Kristuksen, ei ihmisen, ei eturyhmän eikä joukon. Meitä kaikkia kutsutaan tuohon samaan työhön, mutta se on vaikeaa.
Paavali on osuvasti todennut, ettei ihminen luonnostaan ota vastaan Jumalan hengen puhetta. Kyllä se on hänen mielestään hulluutta. Siksi onkin niin haastavaa säilyttää kaikkea sitä korvaamatonta, mitä tämä kapitalistinen, materialistinen, yksilökeskeinen maailmamme yrittää meidän elämässämme muuttaa.
Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Jos kaikki valta on Kristuksen, niin kuinka meidän ihmisten sitten tulisi elää omien valtapyrkimyksiemme ja vallankäyttömme äärellä.
Mitä Jeesus sanoisi meille vallasta tänään? Ehkä Hän voisi sanoa vaikka, että Jumalan valtakunta kätkeytyy sinne, missä kuliisit revitään lempeällä voimalla alas. Varmuuttaan helisevät egot riisutaan niin alastomiksi, etteivät ne kykene pätemään enää pihaustakaan. Totuuteen havahdutaan hämmentävässä heikkoudessa.
Valta on vaarallista, koska se korruptoi. Vinoutuneesta vääryyden ja julmuuden rakenteiden pönkittämisestä täytyy tehdä parannusta yksin ja yhdessä. Raha, kabinetit, herrakerhot, imagokampanjat, ahtaat ihmisyydenlaatikot ja ostoskeskuskarkelot ovat houkuttavia mutta vaarallisia. Ihmisten valtakunta häpeää Jumalan hulluja ja pienuutta. Jumalan valtakunta kääntää kaikki pudotuspelimme ylösalaisin.
Jeesus voisi sanoa että ihminen, sinä palvelet sekä Jumalaa että mammonaa ja se vie päin helvettiä. Älä huku tyhjyyteen, vaan suo minun rakastaa sinun maailmasi nurin. Uskalla katsoa sitä kohtaa itsessäsi, joka ei kykene edes hengittämään ilman toiseutta, ilman muuta ja kaikkeutta. Olla olemassa tarkoittaa, olla kietoutuneena ihan kaikkeen olevaan. Älä pelkää sitä. Päästä irti. Uskalla luopua.
Jeesus voisi sanoa, että Jumalan valtakunnan salaisuus on nöyryys ja hiljaisuus. Ihminen, minä en tahdo hallita voimalla enkä väkivallalla. Miksi sinä teet niin?
Ihminen, anna valta tanssiville lapsille, usvaisille metsälammille, koillistaivaalla loistavalle tähdelle, arpeutuneille haavoille, tuoksuville soille, kirousten muodossa rukoileville sorretuille, joilta on viety kaikki muu paitsi tahto ja itseyden riekaleet.
Anna valta levottomille sieluille, haltioituneille yöperhosille, lihaville morsiamille, sanattomalle musiikille, kotikatunsa kadottaneille syyrialaisille taiteilijoillle, yksinäisille erakkoisoäideille, soperretuille rukouksille, viisaille hirville. Sille mikä maailmassa on heikkoa, vähäpätöistä, halveksuttavaa. Sille, mikä ei ole yhtään mitään.
Jeesus voisi sanoa, minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Ja sinulle ihminen on annettu kaikki valta olla vallaton.
Voit liittyä rukoukseen.
Jumalamme, Sinä olit rikas, mutta tulit köyhäksi meidän vuoksemme. Auta meitä rakastamaan vain Sinun köyhyydestäsi. Jumala, Sinä valitsit hulluuden ja saatat viisauden häpeään. Kiitos siitä, että voimme siksi jättäytyä Sinun rakkautesi varaan ja kaikki ylpeytemme käy turhaksi. Kiitos, että teet meistä vallattomia. Aamen.
Ote Helinä Siikalan kirjasta Voiman ja ilon käsikirja
Lääkäri ja kirjailija Helinä Siikala pohtii kotia ja kodittomuutta
teoksessaan Voiman ja ilon käsikirja. Päivän mietelauseen on valinnut
Riikka Kaihovaara. Lukijana on kuuluttaja Jari Aula.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti