lauantai 14. marraskuuta 2020

Luettavissa Kaukainen rakkaus

Metropolitan: Kaukainen rakkaus | TV | Areena | yle.fi

Ooppera: Suoraan New Yorkista: Saariahon Kaukainen rakkaus

Ohjelma ei ole enää kuunneltavissa

Kaija Saariaho: Kaukainen rakkaus (L'amour de loin ) 5-näytöksinen ooppera. Libretto: Amin Maalouf. Musiikinjohto Susanna Mälkki. Metropolitan-oopperan kuoro ja orkesteri. Jaufré Rudel - Eric Owens, baritoni. Pyhiinvaeltaja - Tamara Mumford, mezzosopraano. Clémence - Susanna Phillips, sopraano. Sopraanosoolo - Andrea Coleman. Tenorisoolo - Christian Jeong. Suoran oopperaillan toimittaa Risto Nordell. Väliajalla Monica Groop ja Liisamaija Hautsalo keskustelevat Risto Nordellin kanssa illan teoksesta ja esityksestä. 

Oopperan tapahtumat 

1. näytös Blayen ruhtinas Jaufré Rudel on väsynyt ylhäisen nuorukaisen iloiseen elämään. Hän toivoo toisenlaista rakkautta, kaukaista rakkautta, jonka täyttymättömyyden hän on valmis hyväksymään. Hänen ystävänsä moittivat häntä tästä muutoksesta ja pilkkaavat häntä. He kertovat, että hänen laulujensa naista ei ole olemassa. Pyhiinvaeltaja, joka on tullut meren takaa kertoo, että sellainen nainen on olemassa ja Pyhiinvaeltaja on hänet tavannut. 

2. näytös Palattuaan itään Pyhiinvaeltaja tapaa Tribolin kreivittären ja tunnustaa hänelle, että lännessä trubaduuriprinssi ylistää häntä lauluissaan ja kutsuu häntä Kaukaiseksi rakkaudekseen. Aluksi hän on loukkaanunut, mutta alkaa unelmoida tästä kaukaisesta rakastuneesta, mutta kysyy, ansaitseeko hän sellaista palvontaa. 

3.näytös Palattuaan Blayeen, Pyhiinvaeltaja kohtaa Jaufrén ja kertoo hänelle, että nainen tietää nyt Jaufrén laulavan hänestä. Silloin trubaduuri ilmoittaa lähtevänsä tapaamaan kreivitärtä. Clémence puolestaan näyttää haluavan, että suhde pysyisi etäisenä. 

4.näytös Merellä Jaufré on kärsimätön löytämään "kaukaisen rakkautensa", mutta samalla hän epäilee kohtaamista. Hän katuu äkkinäistä lähtemistään ja hänen ahdistuksensa on niin suuri, että hän sairastuu. Hänen tilansa pahenee sitä mukaa kun hän lähestyy Tripolia. Hän saapuu perille kuolevana. 

5.näytös Kun vene tulee rantaan, Pyhiinvaeltaja tulee varoittamaan Clémencea siitä, että Jaufré on saapunut, mutta on kuolemansairas ja haluaa nahdä hänet. Trubaduuri kannetaan Tripolin linnaan tajuttomana. Kun hänen ylistämänsä nainen on paikalla, hän tulee vähitellen tajuihinsa. Kaksi "kaukaista rakastavaa" kohtaavat ja onnettomuuden lähestyminen saa heidät jättämään varovaisuuden. He tunnustavat rakkautensa, syleilevät ja lupaavat rakastaan toisiaan. Jaufré kuolee Clémencen käsivarsille ja tämän kapinoi taivasta vastaan. Clémence pitää itseää vastuullisena tapahtuneesta ja päättää mennä luostariin. 

Loppukohtauksessa hänet nähdään rukoilemassa, mutta hänen sanansa ovat moniselitteisiä, eikä tiedetä ketä hän rukoilee; kaukaista Jumalaansa vai kaukaista rakastettuaan.

Katso, kun vielä ehdit. 

Metropolitan: Kaukainen rakkaus

Kaija Saariahon ooppera Kaukainen rakkaus New Yorkin Metropolitan-oopperassa v. 2016. Robert Lepagen ohjaaman tuotannon päärooleissa laulavat Eric Owens, Susanna Phillips ja Tamara Mumford. Orkesteria johtaa Susanna Mälkki. 

Ich komme - lopusta aikuun. Sen pituinen se.
  

 

Ei kommentteja: