tiistai 30. kesäkuuta 2020

Perintö

Dokumenttiprojekti
Perintö 
Perintö on vinkeä rahan ja rakkauden jakomuoto. Se saa ihan kunnolliset kansalaiset käyttäytymään hyvin, huonosti tai hyvin huonosti. Miten tilanteen näkevät pesänjakajat, joiden tavoitteena on sovinto? O: Nina Stenros. (U)

Yleisradio esittää Nina Stenrosin dokumentin
Perintö, rahan ja rakkauden jako

Markku Hiekkala, juristina 40 vuotta, asianajaja, varatuomari, vakaa humanisti, arvostettu sovittelija. Uralla yli tuhat perintöalan tehtävää.
- Onnellisia ne suvut, joissa perintöasiat voidaan sopia ilman ulkopuolisia juristeja.

Salme Sandström on maineikas, kokenut advokaatti, Suomen lakimiesliiton varapuheenjohtaja, tahtonainen, joka on erikoistunut perhe- ja perintöoikeuteen.
- Pian huomaa sellaiset osakkaat, joille tämä on elämän ja kuoleman kysymys. 

Urpo Kangas on siviilioikeuden professori täysille saleille Helsingin Yliopistossa luennoiva Herra perintöoikeus.
- Raha on tärkeämpi kuin ihmissuhteet, viha (suuttuminen) estää asiallisen keskustelun ja asioiden hoidon ja keskusteluyhteys katkeaa.

Aarno Arvela on rehellisyyden aatteen ajama oikeustieteen tohtori, pelkäämätön advokaatti "paholaisenkin" asianajaja.
- Asianajajissa on innokkaaampia riitelijöitä ja pian riitelevä asiakas löytää löytää kaltaisensa.

Näiden esiteltyjen advokaattien tuella kerron oman tarinani, kuinka minusta tuli omaishoitaja, pesänhoitaja ja pesänselvittäjä.

maanantai 29. kesäkuuta 2020

Lupaus

Pisara
Lisääkö pandemia myötätuntoa? 

Miten koronapandemia muuttaa sitä, miten suhtaudumme toisiimme? Kaupunkiteologian professori Henrietta Grönlund (Saarn. 4:9-12). 





Herra, olet luvannut olla siellä missä kaksi tai kolme on koolla... mutta minä en ole kaksi tai kolme, olen vain yksi. Koskeeko lupauksesi myös minua?
Minäkin tahdon kohdata Sinut. Minäkin tahdon kertoa Sinulle, kertoa salaiset toiveeni, kertoa salaiset pelkoni. Puhua Sulle monet huoleni, käsitellä kaikki ongelmat, ja tietää, että Sinä ymmärrät, ja Sinä rakastat minua.
- Flora Larsson

tiistai 23. kesäkuuta 2020

Juhannusviihdettä


Commando. Rankkaa luotisadetta sisältävä amerikkalainen toimintaelokuva, jossa eläkkeelle jäänyt erikoisiskuryhmän komentaja John Matrix (Arnold Schwarzenegger) lähtee vielä kerran taistelemaan. Syy: hänen tyttärensä on kaapattu. Sieppauksessa on mukana useita ihmisiä, kuten presidentiksi pyrkivä diktaattoriluonne sekä palkkasotilas, jonka Matrix uskoi jo kuolleen. Suostuuko Matrix poliittiseen ehtoon, joka hänelle asetetaan tyttärensä vapautumiseksi väkivaltaa kuhisevalta saarelta? Ohjaaja: Mark L. Lester, USA 1985, 87'. Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Dan Hedaya, Vernon Wells, Alyssa Milano.

Aamuhartaus 15.6.2020 Seurakuntapastori Saara Palmunen, Turku
Seurakuntapastori Saara Palmunen, Turku Virsi 462:3. Virsi alkaa sanoin: "Hän säät ja ilmat säätää", Radion kamarikuoro, Timo Nuoranne (joht.), Juhani Haapasalo (urut) 

Satu Silvo lukee 1. Mooseksen kirjaa

Ensimmäinen Mooseksen kirja

Raamatun ensimmäinen kirja, Genesis, tunnetaan meillä nimellä 1. Mooseksen kirja, vaikkei Mooses sen enempää kirjoittanut kuin koskaan lukenutkaan sitä. Kreikankielinen nimi Genesis merkitsee syntyä, hepreankielinen Berešit, ”alussa”, puolestaan tulee kirjan ensimmäisestä sanasta. Juuri synnystä ja alusta onkin kyse. 

Alussa oli Jumala ja alussa syntyi maailma. Syntyi myös ihminen, syntyivät juutalaisen kansan kantaisät ja syntyi juutalaisten oikeus Israeliin, lupaus maasta, jonka vuoksi soditaan vielä tuhansia vuosia myöhemmin. 

Alussa syntyy myös ihmisyys, pahuus, kateus ja himo, orjuus ja väkivalta. Genesis on kertomus syntiinlangenneesta ihmiskunnasta paljaimmillaan, vailla lakia, moraalin ja oikeuksien vasta ollessa muovautumassa. 

Genesiksen kirjoittajista ei juuri tiedetä mitään, mutta nykyisen muotonsa Toora eli viisi Mooseksen kirjaa saivat viimeistään 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kirjojen kertomukset ja legendat ovat ihmiskunnan muinaista kulttuuriperintöä, samanaikaisesti esihistoriallisia ja julman ajankohtaista. Ne eivät kerro historiallisia totuuksia vaan jotakin syvempää ja julmempaa, totuuksia meistä itsestämme

Näyttelijä Satu Silvo lukee valittuja osia 1. Mooseksen kirjasta.

Jakso 1: Alku
Jumala luo maailman, ja ihmisen omaksi kuvakseen. Mies ja nainen elävät paratiisissa, eivätkä tunne häpeää. (Moos.1:1-2:25) 

Jakso 17: Jaakobin poikien kateus 
Jaakob palaa perheineen Beteliin. Hänellä on kaksitoista poikaa. Veljet kadehtivat Joosefia, sillä tämä on nähnyt unen. (1. Moos. 35:1-29, 37:1-28)
(Jaksot 1 - 17 ovat kuunneltavissa toistaiseksi) 

Jakso 18: Kaunis vartaloltaan ja kasvoiltaan 
Joosef on orjaksi ylipätevä ja taloudenhoitajana taitava. Hän jopa kieltäytyy emännän lähentelystä, mutta heitetään siksi seksuaalirikollisena vankilaan. (1. Moos. 37:29-36, 39:1-40:23)  

Jakso 19: Unenselittäjän talousviisaudet
Farao on nähnyt unta seitsemästä lihavasta ja seitsemästä laihasta lehmästä. Joosef tekee unesta talouspoliittisen analyysin. (1. Moos. 41:1-57)  

Jakso 21: Oikeusmurha
Joosefin lavastaa nuorimman veljensä varkaaksi, jotta voi vangita tämän. (1. Moos. 43:15-44:34) 

 Jakso 22: Oikeusmurha
Joosef paljastaa veljilleen, kuka on. Hän kertoo menestyksestään ja innostaa koko suvun muuttamaan Egyptiin. (1. Moos. 45:1-46:7, 46:26-34)

Jakso 23: Orjakauppias ja kansan velkavankeus
Joosef, taitava talousmies, käyttää egyptiläisten nälkää hyväkseen ja ostaa koko kansan faraolle orjiksi. (1. Moos. 47:1-48:7) 
Laki vielä voimassa; Faaraolle viidesosa sadosta. Vain pappien pellot eivät kuuluneet faaraolle.

Jakso 24: Siunatut Jaakobin pojat 
Jaakob siunaa kaksitoista poikaansa, Israelin heimojen kantaisät. Kaikille se ei ole siunaukseksi. (1. Moos. 48:8-49:28) 

Jakso 25: Kantaisien kuolema
Jaakob ja Joosef kuolevat Egyptissä, mutta heidän jälkeäisilleen on luvattu paluu – ja Israelin maa. (1. Moos. 49:29 - 50:26) 

lauantai 20. kesäkuuta 2020

Fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä

Uskaltautua omana vilpittömänä, haavoittuvana itsenä vuorovaikutukseen

Tämä juhannus on kevään poikkeusolojen jälkeen kuin ihanin lahja: olemme selvinneet eristysajoista, etätyömullistuksesta, monista pandemian aiheuttamista huolista sekä löytäneet enemmän yhtenäisyyttä ja hyvä tahtoa kansakuntana kuin pitkiin aikoihin. Ja nyt kesä hellii meitä kaikkien aikojen juhannussäällä!

Tämä ihastuttava video syntyi koronakevään 2020 "Lähellä Etänä – rakkaudellinen katse etäasiakastyössä" -täydennyskoulutuksessa, johon osallistui kaksitoista voimauttavan valokuvan perusteet jo aiemmin käynyttä kohtaamistyön ammattilaista. Näkyväksi tulemiseen uskaltautuminen omana vilpittömänä itsenä on perusta tunnetyölle, jota kaikki vuorovaikutukseen perustuva työ pohjimmiltaan on. Kuitenkin myös ammattilaiset ovat inhimillisiä ja haavoittuvaisia: miten minut nähdään, entä kuinka arvioivasti pohjimmiltani katson itseäni? Molemmin puoliseen tunnesuhteeseen uskaltautuminen on yhteydessä siihen, kuinka paljon hyväksyntää ja lempeyttä minulta riittää myös itselleni. 



Näin ryhmäläiset vastasivat heille lähettämääni hassuttelukutsuun:) Video on samalla myös tribuutti Anna Puun sanomaltaan viisaalle kappaleelle. Sen sanat stemmaavat täydellisesti voimauttavan valokuvan ihmiskuvan ja kohtaamisperiaatteen kanssa. Älä korjaa minusta mitään, älä yritä mua pelastaa. Älä hio minusta mitään pois. Sinä valitsit minut – ja minut sinä sait. Ota minut tällaisena kuin oon. Näin Lähellä Etänä kurssilaisetkin haluavat sanoa asiakkailleen, oppilailleen, potilailleen ja läheisilleen – itseään unohtamatta.

Vaikka eristysajan aluksi tuntui jo valmiiksi tuhoon tuomitulta yritykseltä siirtää keholliseen peilaamiseen ja kasvokkaiseen tunneyhteyteen perustuva voimauttavan valokuvan työote koneiden ja verkkoyhteyden varaan, tämä hämmästyttävä ponnistus onnistui täysin ja vastaansanomattomasti yli odotusten. Saimme palveltua perusteet-käyneitä huippuammattilaisiamme heidän elämänsä suuressa digiharppauksessa, johon liittyi paljon huolta siitä, miten erityisesti ne kouluoppilaat, terapioiden ja kuntoutusten asiakkaat ja potilaat pärjäävät, jotka olivat jäädä tavoittumattomiin.

Viisiviikkoinen Lähellä Etänä -intensiivikoulutus antoi upeille osallistujilleen rohkeutta tulla etävälineillä kasvokkain näkyviksi omille asiakkailleen, molemminpuolisen tunnevuorovaikutuksen osapuoliksi tilanteessa, joissa he eivät voineet tavata fyysisesti. Tapahtui juuri niitä ihmeitä, joita olemme perusteet-koulutuksessakin tottuneet näkemään: hiljaiset, näkymättömät, vetäytyneet tai jännitteiden ja epäluottamuksen taakse jääneet asiakkaat ja oppilaat alkoivat vastata tervehdyksiin ja kertoa omasta maailmastaan – tulla suhteeseen. Vv-menetelmäkoulutuksissa syntyy aina paljon herkkiä tunteita: naurattaa, itkettää ja pakahduttaa koko ihmiselämän olemisen syvyys, hienous ja kauneus – merkityksellisyys, ilo ja menetykset. Nyt kuitenkin tämän kaiken syntyminen ryhmän kesken, pelkkien koneen ruutujen varassa, kasvokkain, ihmisten välille, jotka eivät olleet koskaan "oikeasti" tavanneet toisiaan, oli jotain ainutkertaista. Jokainen työpajalainen laittoi tämän hyvän kiertämään moninkertaisesti omien perheidensä ja työyhteisöjensä ihmisten elämiin.

Iso anti Lähellä Etänä -työpajassa oli menetelmän työotteen sisäistäminen ”palastellen”, pienempinä osina, osana kunkin arkityötä, mutta myös kaikki kokeilemamme uskomattoman monipuoliset teknisten mahdollisuuksien ja etäkasvokkaisuuden hyödyntämistavat. Ehket vielä tiedäkään, mitä tarkoittaa tässä yhteydessä speed dating, apropoo, teemaketju, himmeli, cocktailkutsut, ennustaminen tai lottoarvonta... Jos jäi askarruttamaan, niin syksyllä uudella Etänä Lähellä -ryhmällä on mahdollisuus ottaa tästä kaikesta selvää, jos sinulla on perusteet jo hallussa – ja jos ei ole, niin ei sekään haittaa, sillä myös alkaviin ammatillisiin perusteisiin lisätään näitä mainioita nykyihmisten mobiiliarkeen tervetulleita elementtejä niin koronan, digiloikan kuin asiakkaiden paremman saavutettavuudenkin vuoksi:)

Ihanaa juhannusta kaikille! Ottakaa toisenne sellaisena kuin olette<3

Rakkain terveisin Miina Savolainen ja voimauttavan valokuvan tiimi

perjantai 19. kesäkuuta 2020

Hyvää juhannusta

Lopen seurakunta
Leppoisaa ja hyvää sydänsuven juhlaa kaikille toivottelee YV-nalle täältä juhannuslaituriltaan 💛

Juhannus rannalla turvaväli huomioonottaen
2020 ja vielä ennen mökkiläisten rantojen valtausta 70 -luvulla.

"SINÄ RIITÄT"
- kesäinen tapahtumaviikko yhteisvastuun, diakonian ja lähetyksen merkeissä 23. - 26.6.

TIISTAI 23.6. klo 18 suora lähetys musiikkisalista Lopen seurakunta
Teemana erityisesti vanhemmuus. Illan aikana mm.
- Auli julkistaa YV-nallen nimen
- Sirpa ja Mikko vaihtavat ajatuksia vanhemmuudesta 1980-luvulta 2020-luvulle.
- musiikissa Mikko & Riku
- huom. lähetystä ei voi seurata paikanpäällä musiikkisali.
YV -nalle sai nimen, Toivo, onnea!







 

Korona-ajan juhannuksenvieton ennakointia kerrostalossa sinisessä hämyssä, sinisellä sohvalla mielikuvituskukkanen huoneen toisessa nurkassa tasapainon säilyttämiseksi. Takana 3 kuukautta, edessä olevaa aikaa kukaan ei uskalla varmasti ennustaa. Nyt on sopeutumisen aika.

torstai 18. kesäkuuta 2020

Suuret kivet elämässä

Professorin opetuksen testasin 1½ -vuotiaan tytön sairastuessa syöpään. Hän selvisi siitä elämän täyttyessä oikeassa järjestyksessä.
"Mitkä ovat näitä suuria kiviä teidän elämässänne? Terveys? Perhe? Ystävät? Unelmien toteuttaminen? Tehdä sitä, mitä pitää? Opiskella? Rentoutua? Tai jotain muuta?" 
 sunnuntai 5. tammikuuta 2020  
Omaishoidon tukipilareita 

lauantai 13. kesäkuuta 2020

Itse asiassa

Tellervo Koivisto (2006) | Itse asiassa kuultuna | Areena | yle.fi
Tellervo Koivisto kertoo tässä avomielisessä haastattelussa omista taustoistaan, tunnoistaan ja ajatuksistaan aina lapsuudesta lähtien. Toimittaja Riitta Granath.

maanantai 8. kesäkuuta 2020

maanantai 1. kesäkuuta 2020

Mielen tyyneydestä

Lisää mielen tyyneyttä: Ote kreikkalaisen filosofin Plutarkosin teoksesta Mielen tyyneydestä 
Kreikkalaisen filosofi Plutarkhosin kirja Mielen tyyneydestä kertoo miten elää harmonisesti vaikka maailma ympärillä kuohuu. Suomentanut Juhana Torkki. Päivän mietelauseen on valinnut Tina Cavén. Lukijana kuuluttaja Heikki Puskala.

Tekstinä sama kun kuunteluaika loppuu.
Meidän ei pidä väheksyä tavanomaisiakaan asioita, vaan ottaa nekin lukuun. Iloita siitä, että ylipäätään elämme, olemme terveitä ja näemme auringon. Että ei ole sotaa eikä sekasortoa. Että maa on viljelyskelpoinen ja meri turvallinen purjehtijoille. Että on sananvapaus, vapaus tehdä työtä, vapaus vaieta, vapaus olla jouten. Nämä asiat lujittavat mielenrauhaamme entistäkin enemmän kuvitellessamme, millaista on, jos niitä ei olisi, ja palauttaessa aika ajoin mieleen, miten kiihkeästi sairas kaipaa terveyttä, sodasta kärsivä rauhaa, suurkaupunkiin tullut muukalainen arvostusta ja ystäviä. Ja miten kipeä  on niiden menetys sille, jolla ne kerran olivat. Näin siksi etteivät  nuo asiat olisi meille suuriarvoisia vasta sitten, kun ne on menetetty. Ja kuin tyhjää silloin kun ovat tallessa, sillä olemattomuus ei lisää mihinkään arvoa.

Mielen tyyneydestä

Vanhaa viisautta: Ote kreikkalaisen filosofin Plutarkosin teoksesta Mielen tyyneydestä.
Kreikkalaisen filosofin Plutarkhosin kirja Mielen tyyneydestä kertoo miten elää harmonisesti vaikka maailma ympärillä kuohuu. Suomentanut Juhana Torkki. Päivän mietelauseen on valinnut Tina Cavén. Lukijana kuuluttaja Juha Salomaa  

Tekstinä sama kun kuunteluaika loppuu.
Riidanhalu, vihanpuuskat, pahantahtoisuus, huono käytös sekä kaunaisuus ovat kirous niille, jotka joutuvat sellaisten valtaan ja kaikki tämä edelleen provosoi  ja ärsyttää typeriä luonteita.
Esimerkiksi naapurien kiukku, ystävien herkkähipiäisyys tai valtion virkamiesten asiaton käytös, älä kuvittele, että heidän oikaisemisensa olisi sinun tehtävä, puhumattakaan että se olisi helppoa. Mutta jos otat ihmiset sellaisena kuin hedän luontonsa on, niin kuin lääkäri tyytyy hammaspihteihinsä ja siteisiin, voit antaa itsestäsi niin lempeän, hillityn vaikutelman kuin ylipäänsä on mahdollista. Parempi iloita omasta mielen tasapainosta kuin kärsiä toisten kehnoudesta tai inhottavuudesta. Niin kuin koirat haukkuessaan toteuttavat ominta luontoaan.