lauantai 20. kesäkuuta 2020

Fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä

Uskaltautua omana vilpittömänä, haavoittuvana itsenä vuorovaikutukseen

Tämä juhannus on kevään poikkeusolojen jälkeen kuin ihanin lahja: olemme selvinneet eristysajoista, etätyömullistuksesta, monista pandemian aiheuttamista huolista sekä löytäneet enemmän yhtenäisyyttä ja hyvä tahtoa kansakuntana kuin pitkiin aikoihin. Ja nyt kesä hellii meitä kaikkien aikojen juhannussäällä!

Tämä ihastuttava video syntyi koronakevään 2020 "Lähellä Etänä – rakkaudellinen katse etäasiakastyössä" -täydennyskoulutuksessa, johon osallistui kaksitoista voimauttavan valokuvan perusteet jo aiemmin käynyttä kohtaamistyön ammattilaista. Näkyväksi tulemiseen uskaltautuminen omana vilpittömänä itsenä on perusta tunnetyölle, jota kaikki vuorovaikutukseen perustuva työ pohjimmiltaan on. Kuitenkin myös ammattilaiset ovat inhimillisiä ja haavoittuvaisia: miten minut nähdään, entä kuinka arvioivasti pohjimmiltani katson itseäni? Molemmin puoliseen tunnesuhteeseen uskaltautuminen on yhteydessä siihen, kuinka paljon hyväksyntää ja lempeyttä minulta riittää myös itselleni. 



Näin ryhmäläiset vastasivat heille lähettämääni hassuttelukutsuun:) Video on samalla myös tribuutti Anna Puun sanomaltaan viisaalle kappaleelle. Sen sanat stemmaavat täydellisesti voimauttavan valokuvan ihmiskuvan ja kohtaamisperiaatteen kanssa. Älä korjaa minusta mitään, älä yritä mua pelastaa. Älä hio minusta mitään pois. Sinä valitsit minut – ja minut sinä sait. Ota minut tällaisena kuin oon. Näin Lähellä Etänä kurssilaisetkin haluavat sanoa asiakkailleen, oppilailleen, potilailleen ja läheisilleen – itseään unohtamatta.

Vaikka eristysajan aluksi tuntui jo valmiiksi tuhoon tuomitulta yritykseltä siirtää keholliseen peilaamiseen ja kasvokkaiseen tunneyhteyteen perustuva voimauttavan valokuvan työote koneiden ja verkkoyhteyden varaan, tämä hämmästyttävä ponnistus onnistui täysin ja vastaansanomattomasti yli odotusten. Saimme palveltua perusteet-käyneitä huippuammattilaisiamme heidän elämänsä suuressa digiharppauksessa, johon liittyi paljon huolta siitä, miten erityisesti ne kouluoppilaat, terapioiden ja kuntoutusten asiakkaat ja potilaat pärjäävät, jotka olivat jäädä tavoittumattomiin.

Viisiviikkoinen Lähellä Etänä -intensiivikoulutus antoi upeille osallistujilleen rohkeutta tulla etävälineillä kasvokkain näkyviksi omille asiakkailleen, molemminpuolisen tunnevuorovaikutuksen osapuoliksi tilanteessa, joissa he eivät voineet tavata fyysisesti. Tapahtui juuri niitä ihmeitä, joita olemme perusteet-koulutuksessakin tottuneet näkemään: hiljaiset, näkymättömät, vetäytyneet tai jännitteiden ja epäluottamuksen taakse jääneet asiakkaat ja oppilaat alkoivat vastata tervehdyksiin ja kertoa omasta maailmastaan – tulla suhteeseen. Vv-menetelmäkoulutuksissa syntyy aina paljon herkkiä tunteita: naurattaa, itkettää ja pakahduttaa koko ihmiselämän olemisen syvyys, hienous ja kauneus – merkityksellisyys, ilo ja menetykset. Nyt kuitenkin tämän kaiken syntyminen ryhmän kesken, pelkkien koneen ruutujen varassa, kasvokkain, ihmisten välille, jotka eivät olleet koskaan "oikeasti" tavanneet toisiaan, oli jotain ainutkertaista. Jokainen työpajalainen laittoi tämän hyvän kiertämään moninkertaisesti omien perheidensä ja työyhteisöjensä ihmisten elämiin.

Iso anti Lähellä Etänä -työpajassa oli menetelmän työotteen sisäistäminen ”palastellen”, pienempinä osina, osana kunkin arkityötä, mutta myös kaikki kokeilemamme uskomattoman monipuoliset teknisten mahdollisuuksien ja etäkasvokkaisuuden hyödyntämistavat. Ehket vielä tiedäkään, mitä tarkoittaa tässä yhteydessä speed dating, apropoo, teemaketju, himmeli, cocktailkutsut, ennustaminen tai lottoarvonta... Jos jäi askarruttamaan, niin syksyllä uudella Etänä Lähellä -ryhmällä on mahdollisuus ottaa tästä kaikesta selvää, jos sinulla on perusteet jo hallussa – ja jos ei ole, niin ei sekään haittaa, sillä myös alkaviin ammatillisiin perusteisiin lisätään näitä mainioita nykyihmisten mobiiliarkeen tervetulleita elementtejä niin koronan, digiloikan kuin asiakkaiden paremman saavutettavuudenkin vuoksi:)

Ihanaa juhannusta kaikille! Ottakaa toisenne sellaisena kuin olette<3

Rakkain terveisin Miina Savolainen ja voimauttavan valokuvan tiimi

Ei kommentteja: