perjantai 27. maaliskuuta 2020

Tästäkin selvittiin

Juha Sipilä varoittaa Ylellä: koronasta tulee 90-luvun lamaa syvempi kriisi (26.3.2020 16:21)

Korona on tullut varoittamatta, kuinka vakavasta viiruksesta on kyse. Terveydenhoito on koetuksella, mutta sitä on myös talous.
90-luvun laman ohitin nysväämällä vanhempieni omaishoitajana enkä muista lamasta mitään. Hallitus varmisti asetuksella, kuinka paljon sitä pitäisi tukea. Laitoshoitoa ajettiin alas eikä avopalveluita kehitetty tilalle.

Kesällä 1989 olin vanhempieni luona, kun äiti oli halvaantunut ja loman lopulla isällä todettiin syöpä. Työ keskeytettynä 2 kk vei tilin miinukselle 20 000 mummonmarkkaa. Rahaa ei tullut tilille, mutta laskut oli maksettava. Sijoittajien ahneus pelasti minut velasta. Lähdettiin marjamatkoille, joten uskalsin vastata vuoden kuluttua isän soittoon.
- Minä tulen.
Varmistin etukäteen kunnasta, mitä maksetaan halvaantuneen äidin kotona hoitamisesta. Se oli riittävä 1700 mk, joten uskalsin keskeyttää työn ja palata vanhempieni luokse jouluna 1990. Lamasta en muista mitään, mutta omaishoidon kriisistä sitäkin enemmän.

Omaishoito loppui isän kuolemaan 2000, mutta jatkuu omaisena edelleen muistisairaan raha- ja Kela-asioiden hoitajana valtakirjalla. Olen oppinut noudattamaan neljättä käskyä ja saanut nauttia siihen kuuluvasta lupauksesta. Korona kohtelee meitä tasapuolisesti, olemmeko ikäihmisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hoidon puolesta vai vastaan.

Ei kommentteja: