lauantai 20. huhtikuuta 2019

Irja Askola

Itse asiassa kuultuna Jakso 3: Irja Askola
Irja Askola oli ensimmäinen suomalainen naispuolinen piispa. Kuinka vaikeaa hänen oli ottaa paikkansa? Hän sai piispanvuosinaan välillä törkeääkin palautetta. Haastattelijana Juho-Pekka Rantala.

Ensimmäisiä naispappeja

Askola opiskeli 1970-luvulla, jolloin edes pappisvihkimys ei ollut naisille mahdollinen – tämän hän koki suurena epäoikeudenmukaisuutena.
Kun naispappeus tuli mahdolliseksi vuonna 1988, Askola vihittiin papiksi Helsingin tuomiokirkossa ensimmäisten naisten joukossa.
1990-luvun Askola vietti kansainvälisissä tehtävissä, ja hän sai nähdä rautaesiripun repeämisen ja sen miten kirkot itäisessä Euroopassa rakentuivat uudelleen.

Milloin nainen arkkipiispaksi?

Irja Askola oli mukana Mikkelin piispanvaalissa vuonna 2008, mutta silloin aika ei vielä ollut kypsä naispiispan valitsemiseen.
Kaksi vuotta myöhemmin 2010 tilanne oli toinen. Irja Askola vihittiin Suomen luterilaisen kirkon ensimmäiseksi naispiispaksi Helsingin hiippakuntaan. Tästä tehtävästä hän jäi eläkkeelle lokakuussa 2017.
Askola pitää välttämättömänä, että naisia nähdään vastedeskin piispan tehtävissä. Sitä hän ei kuitenkaan uskalla veikata, milloin Suomen evankelisluterilaisella kirkolla on ensimmäinen naispuolinen arkkipiispa.
Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Askolaa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Ei kommentteja: