maanantai 30. huhtikuuta 2018

Toivoton tapaus koulutetuille

Martina on nähnyt kaikki elokuvani

Tom Alandh tapasi 70-luvulla viisivuotiaan Martinan, jolla on Downin syndrooma. 45 vuotta myöhemmin he ovat tehneet yhdessä kuusi elokuvaa. Nyt on aika ikuistaa valkokankaalle hänen kaikkia todennäköisyyksiä uhmannutta elämäänsä vielä kerran.


Kotona Vihtaniemellä vuodesta 1900 lähtien mäkitupalaisena kunnan mökissä. Isovanhemmat olivat vielä voimissaan. Taavetin kohtalo oli tulla vangituksi ja kuolla jo 29 -vuotiaana v.1918. Hilma-tyttären avioton lapsi sai hoitopaikan Isovanhempien luona eikä Hilmaakaan kielletty tulemasta samaan kuvaan, joka lähetettiin maailmalle lähteneille tyttärille Karjalaan.
Isovanhemmat hoidettiin kotona tiettömän taipaleen takana ilman mukavuuksia. Vesi kannettiin järvestä ja valona oli joku öljytuikku.
 
Kotona vastoin tahtoaan
Ruotsissa vanhusten laitoshoitopaikkoja on vähennetty rajusti. Yhä useampi heikkokuntoinen vanhus asuu kotona, vaikka ei enää pystyisi tai haluaisi. Kun voimat hupenevat, on arjesta selviytyminen vaikeaa.

Vielä 1960 vanhemmat saattelivat kesälomalaisen rantaan. Itse olin lähdössä kesätöihin Ruotsiin. Kesälomalainen antoi vanhemmilleni palautteen, mitä olin siellä ollut tekemässä. Se asia on vielä selvittämättä kahden kesken ja selvittämättä varmasti jääkin.

Vanhemmat olivat jääneet Wiljamin kanssa kolmestaan ja hankkivat osakkeen kirkonkylästä palvelujen läheltä. Siihenkin kunnanlääkäri antoi oman palautteen:
Tulevat tänne istumaan vanhustentalojen pihamaille kuin lakovarikset. Muutaman vuoden kuluttua vastanainut lääkäri kuoli. Poika oli vuoden vanha ja tytär vielä kastamatta, kun lääkäri-isää haudattiin. 

Äidin sairastuminen 1989 toi uuden tilanteen. Harjoittelin 2 kk kotona hoitamista. Yritykseni tili oli 20 000 mummonmarkkaa miinuksella ja kesän lopulla isällä todettiin syöpä. Seuraava vuosi meni sairaala- ja laitoskierteessä. Aikaisella puhelinsoitolla isä ilmoitti äidin haluavan laitokseen lopullisesti.
- Minä tulen.
Viivyin siellä isän kuolemaan 2000 ja jälleen oli palattava takaisin työhön. 

Tämän kevään tilanteesta on vielä vaikea kirjoittaa, kun epätietoisuus jonottamisesta laitokseen kestää ja kestää. 

Ei kommentteja: