tiistai 14. tammikuuta 2014

Testamentti

Oletko vailla perillisiä? – Tee testamentti tai omaisuutesi päätyy valtion kirstuun 

Testamentti pojalleni
Testamentti pojalleni
Tänä aamuna, poikani, lähden
kohti tuskien rintamaa.
Sinun, äitis ja veljies tähden
minut kutsuvi isänmaa.
Isänmaallinen, kontua vailla
olen ollut ja köyhä mies.

Yllätetty jouluna 1991
Sydän-Suomeni karuilla mailla
oli suitseva kotilies.
Perinnökseni, poikani, annan 
tyhjät taskut ja isänmaan,
kalasaunani välkkyvän rannan,
pyhän uskoni Jumalaan.
****************************
Minut kerran kun kantavat luokses,
risti sormes ja ole mies.
Kävi, poikani, näin sun vuokses,
minä viitoitin miehen ties.
Väinö Havas (1939)

Luupin alle on joutunut sodasta elävänä palanneiden isien jättämät perinnöt. Kuolleitten sielujen metsästäjien teot ovat muistomerkkinä keskellä kirkonkylää. Hautausurakoitsija tiesi kaikkien omistukset ja piti niistä kirjaa.  KoiraPennanen asui pienessä punaisessa mökissä edellisen kuntakartan mukaan. Hoitoa vastaan hauturi ryhtyi hieromaan jälkisäädöstä maa-alueesta keskellä kylää. Se päivä koitti, kun Pennaset tarvitsivat ulkopuolista apua. Sen oli pitopalvelua pyörittänyt hauturi luvannut. 
Pennaset vietiin laitokseen, miksi sitä sanottiin siihen aikaan. Kunnaliskoti se oli ollut Pahkasalon saaressa, mutta mantereessa nimi muuttui. Testamentti avattiin ja omaisuus siirtyi hauturille. Kunta osti tonttimaaksi rakennettaville rivitaloille. Itselle jäi omakotitaloa varten tontti ja siihen nousi hulppea talo perityillä rahoilla. Lähipiiriä kestittiin huvilalla, jonne minuakin luvattiin viedä katsomaan edistyksellisen liiketoiminnan tulosta.

Vanhempani olivat seuraava kohde metsästäjille. Estin sen aikeen isäni pyynnöstä tulla heidän hoitajakseen, kun eivät enää tulleet omin avuin toimeen. Hauturi sotkeutui kilpailutuksessa omaan näppäryyteensä panettelemalla kilpailijaansa. Esitti julkisen anteeksipyynnön lehdessä, myi talonsa ja muutti pohjoisemmaksi harjoittamaan liiketoimintaansa. Ahneella on loppunsa. Siitä muistuttaa hänen poikansa omaehtoinen päätös poistua elämästä.

Vihtalahden isäntä joutui toisenlaisen kohtelun kohteeksi. Hän oli vaihtanut emäntäpiiat miespalvelijaan. Viimeisen lähdön syy oli ollut raskaus, joka oli määräys keskeyttää. Vuodet kuluivat, isännän omaisuudesta osa siirtyi säätiölle. Kaupungin viskaali oli hoitanut asioita ja varmistanut oman osuutensa. Isäntä oli laitoksessa, mutta testamentti oli tekemättä. Viskaali haki isännän tekosyyllä kaupunkiin muka parempaan hoitoon. Testamentti allekirjoitettiin viskaalin 4-vuotiaalle tytölle. Se sisälsi maa-alueen ja talon, johon jäi miespalvelijalle asumisoikeus loppuiäksi. Isäntä kuoli pian sen jälkeen. Miespalvelijasta on ollut lehtikirjoitus ennen joulua, vai lie ollut peräti Tuusniemen Joulun sanoma.

Emäntäpiian tyttö tiesi lähtökohtansa. Tuomarina hän puuttui testamenttiin, viskaali puolusti hyvää tekoaan lehtikirjoituksella. Menetti kuitenkin itselleen varmistamansa omaisuuden. Säätiö sai lisää omaisuutta metsänä ja rahana, miespalvelijan osalta asumisoikeus säilyi. 
Kumpikin tarina koskettaa vanhempiani, toinen kirkonkylässä ja toinen Vihtaniemellä yhtenä seitsemästä talvisavusta.

Oman perintöosani tarina syntyi vuonna 1900 ja jatkuu tähän päivään. Onhan meitä vanhempieni lapsiksi syntynyt 8 perillistä. Pyydänkin ministeri Virkkusta perehtymään asiaan kunnan maa-alueita jakaessaan sinne, tänne ja loput muukalaisten hautausmaaksi lapsuuskodin uimarannassa. Ministeri Virkkuselle lupaan kustantaa patsaan kuntauudistuksen toteutumisesta. Miksi ympäristökunnat voivat paremmin kuin kaupunkikeskukset? Kaupunkien rahoilla on ollut muuta käyttöä yksityisesti. Voin sanoa kaupungin hyväksikäytöstä omakohtaisesti marjamatkakokemuksella. Kaupunki myi tuotteeni eläkeläisille 10% alennuksella vuokratessani yrittäjänä työhuoneen uudesta palvelukeskuksesta.

Ostin kaupungilta työhuoneen Käsityöläisten talosta. Muutaman vuoden kuluttua minut pakotettiin luopumaan velattomasta työhuoneesta välimiesoikeudella uhaten. Huone oli perheen käytössä. Oli muutettava vuokratiloihin ja siitä kuukauden katsastusajan jälkeen muutto Ruotsiin. Siellä on koulutusta vastaavaa työtä ja työstä saa palkkaa elämiseen. Meillä oli vaihdettu palkanmaksajaa ja työ muuttunut pätkätyöksi. 

Kun tulee aika, tulee neuvo.

Projektin muuntaminen 
Projektityöväline, jonka avulla projektisuunnitelmaa muutetaan tarvittaessa toteutusvaiheen aikana.


Projektin muuntaminen Tarvittavat resurssit
Vapaaehtoistyö Erityisosaaminen
tieto, taito, tunne
"Yhdessä työskentelevän ihmisyhteisön hyvinvointi on sitä suurempi, mitä vähemmän henkilö vaatii itselleen suorituksensa tuloksesta ja mitä enemmän hänen tarpeensa tulevat tyydytetyiksi, ei hänen omista suorituksistaan, vaan toisten suorituksista."
(Rudolf Steiner: sosiaalinen peruslaki)

Björkarna där hemma ja täällä vapaa on vain umpihanki 15.1.2014
 
Valtiolaiva seilaa avoimessa yhteiskunnassa, jossa suljetun yhteiskunnan säännöistä ei osata luopua vielä tämänkään hallituskauden aikana. Puuttuu kippari, perämies ja luotsi, joka ohjaisi laivan vapaille vesille. Koi on syönyt ja ruoste raiskannut, romuttamolle ollaan matkalla. 
Mitä sitten, siitä kertoo Ville 30 päivän matkoillaan suuressa ja mahtavassa naapurissa. Kielisukulaiset vähemmistöinä elävät köyhyydessä eihän kaikkia tarvitse pitää mukana hyvinvointivaltiossa. Meille riittää suomalaiset kaatopaikat autioituvien keskusten ulkopuolella. 

Unenpuutteesta uupunut jouluvieras 2000
Verkkokirjoitustaidottoman sinkkuperhe jouluna 2000

Ei kommentteja: