sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Mä oksalla ylimmällä viikko 21, mustapääkerttu ja vuoden lyyti

En sommardag i Kangasala
Z. Topelius "Sylvian laulut"
suom. P. J. Hannikainen
Kuuntele radioateljee 24.5.2009
Talo maalla (lapsuuskoti, mummonmökki, lomakiinteistö)




Mä oksalla ylimmällä oon Harjulan seljänteen;
niin kauas kuin silmä siintää, nään järviä lahtineen.
Kas Längelmävesi tuolla vöin hopeisin hohtelee,
ja Roineen armaiset aallot sen rantoa hyväelee!

Kuin lemmikin sulosilmä, niin kirkas, niin sininen,
on välkkyvä Vesijärvi, mi hiljalleen keinuen
tuoll' hiipivi heidän luokseen ja satoja saariaan.
Niin helläst' tuuditteleepi kuin emonen lapsiaan.

Vaan ympäri lehtorantain on hongikko mietteissään
ja vanhuksen lailla katsoo kuin lapset lyö leikkiään.
Ja peltojen laihot heitä ne tervehtii aaltoillen,
ja niittyjen kukkivat nurmet luo tuoksuja tuulehen.

Mik' aarre, oi köyhä Suomi, ois sulosi vertainen!
Tuon järvies sinivälkkeen, tuon hopeisen kultaisen!
Jos murhe tai riemu nostaa tääll' lauluhun sävelet,
niiss' ainiaan kuvastuupi nää kirkkahat-sinervät veet.

Mä vain olen lintu pieni ja siipeni heikot on;
vaan oisinko uljas kotka, niin nousisin lentohon,
ja nousisin taivoon asti luo Jumalan istuimen
ja nöyrin hartahin mielin näin laulaisin rukoillen.

Oi taivahan pyhä Herra, sä isämme armias!
Ah kuink' on sun maasi kaunis ja, kuink' ihana taivahas!
Sä järveimme säihkyellä suo lempemme tulta vaan.
Oi Herra intoa anna ain maatamme rakastamaan.

Sen päivän mie muistan niin nuukaan kuin eilen se olunna ois. Kuka tuntee runon Kesäpäivä Kangasalla? Nostan käteni ainoana luokassa. Saan vuoron esittää ja sujuvasti paukutan koko runon. Jotakin on pielessä. Kapu sivelee leukaansa peittäen sillä huvittuneisuutensa. Jälkeenpäin selvisi, että olin oppinut muunnellut sanat enoltani. Hän muisti ne kesän kulttuuritapahtumasta, jossa isot pojat olivat esittäjinä. 

Sodan jälkeistä kulttuuriköyhyyttä yritettiin poistaa riemujen rikkaudella. Olisin halunnut painua häpeästä maan alle. Tämän muistaen olen vihainen medialle, joka julkaisee sanoja joululauluista "joulupuu on varastettu, poliisit on ovella. Joulupukki hirtettynä riippuu kuusen oksalla". Nyt en enää häpeä, sillä sanamuunnokset ovat totisinta totta. Varustaudu luotiliiveillä, jos lähdet Kuopion torille tai opinahjoihin, joihin kohdistuneesta sabotaasista voit lukea netistä. Meitä viedään kuin pässiä narusssa ja Suomi-neitoa brändätään Eu-alueelle naiskaupan kiintiöön työhön. 

Opettelen medialukutaitoa. Validi ei kuulu sivistyssanakirjaani, joten sanahakuna netistä löytyy - kelvollinen. Se mittaa just sitä mitä mitatataan. Kylkiäisenä löydän tandem-oppimisen. "Kaksi ihmistä voi oppia toinen toistensa kieltä tapaamalla säännöllisesti - joko henkilökohtaisesti, sähköpostitse, puhelimessa tai chatissa. Puolet ajasta käytetään toista kieltä, toinen puoli toista. Pitää ihan miettiä, missä ollaan menossa."


  • - Henkilökohtaisesti, useimmiten lyödään kuin vierasta sikaa. Ethän sinä voi mitään ymmärtää, kun olet vanha nainen, ammattina hieroja, et ole akateeminen etkä verkkokirjoitustaitoinen etc.
  • - Sähköpostitse, minulle luotu 1. sähköpostiosoite luukussa on täynnä roskapostia, joka erittäin valaisevasti valistaa mielenvikaisten ajatusmaailmaa.
  • - Puhelimessa, useimmiten soittaja lupaa lahjoja, joihin sisältyy maksullisia ehtoja. Puhelinmyyjiä on koulutettu pyydystämään ihmisiä ansaan, josta ei pääse ylös kuin maksamalla tai viemällä oikeuteen.
  • - Chatissa, suljetussa ympäristössä toimii saman asian ympärille kokoontuneiden kesken. Muuten en ryhdy maalitauluksi ottamaan vastaan törkeyksiä.
Tämä on vastakkainasettelua, alistaja - alistettu, riistäjä - riistetty, tuomitsija - tuomittu, syyttäjä - syyllinen.
Olen kuitenkin syytön tämän päivän tilanteeseen. Kirjoittanut kirjeitä vieraalla kielellä ja saanut loppuelämäksi uudella kielellä vahvistetun kehonkaavan ja ajatusmallin. 
Puhumaan en vielä ole oppinut, kuuntelen sujuvasti yhteisissä tapaamisissa simultaanitulkkausta. Harvoin enää tunnen tarvetta tulla tiedotustilaisuuksiin. Oman rahan vaihtuminen euroksi antoi rahamaailmalle sijoitusneuvojan roolin. Ja mihinkä se on johtanut. Munakellon kanssa vahdin netissä eläkettäni, etteivät huijarit pääse siirtämään kk-rahaa sähköisesti omille tileille huomaamattani. Kela käytti etuoikeutta myöntäessä eläkkeen eläkeuudistuksen myötä, mutta samalla antoi arvonimen "Varhennettu Vanhus" osamaksulla. Ulosmittaa eläkkeestä oman osansa aina kuolemaan asti. 

1.8.2006 valituskierrokselle joutunut sananselitys antaa odottaa päätöstä. Ehkä silloinen etuus muuttuu takaisinperinnäksi, kun päätös valituksesta annetaan. Poliittisesti kerrataan vain vanhaa. Lakimuutosten myötä vaihtuu vain vahvistuspäivämäärä ja se validi allekirjoitus. Sisältö ei muutu miksikään. Pääasia kuitenkin on, kun itse tiedän kuka olen, mistä tulen ja mihin olen menossa. Jokilaivaristeily odottaa. Stig ombord!

Ei kommentteja: