keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Perhepotretti tämäkin

Silmällinen puutolppa puuttuu perhepotretista syystä, että hänet on vapautettu tehtävästään toimia laupiaana samarialaisena perheettömälle veljelle. Hyvä niin, saadaan taas vauhtia asioihin ja pidetään perunkirjoitus hänen eläessä. Hätäisimmät pelkäävät, että veli elää niin kauan, että hänen rahansa hupenevat hoitomaksuihin. Kenestäkään sisaruksista ei ollut enää omaishoitajaksi, joten huostaanotto on ainoa vaihtoehto.

Lähtöjärjestys on jo tiedossa ja vanhin elää meistä kauimmin. Saattoväki on kokenut nuorennus-leikkauksen ja odottaa, mitä he perivät lähes 100 -vuotiaan enon jälkeen. Toivottavasti aika ei käy pitkäksi odotellessa, onhan jokainen oppinut tulemaan toimeen omillaan.

13 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
2007: Windows Vista -käyttöjärjestelmä julkaistiin maailmanlaajuisesti.

Pölkyllä päähän
Kokeellinen komedia koivupölkystä, jolla on sielu ja sukset. O: Maarit Suomi-Väänänen. T: Ex-Professo Arts Management Oy, 2015. (U)

Käännyttäjät ovella, aamuhartaus netissä

Aamuhartaus

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. 
Alkukesällä -52 kotimme elämä oli aivan sekaisin. Äidin luusyöpä oli edennyt viimeisiin viikkoihin. Kavereilta kuulin sattumalta, että huomisin olisi oppikouluun pyrkiminen. Ajelin sinne muiden perässä, ja syksyllä alkoi elämässäni uusi vaihe. Vanhempi sisareni oli sopinut äidin kanssa, että kävisin oppikouluni Kirkonkylästä, jonne hän oli juuri muuttanut maatalon emännäksi.  
Jotkut naiset surkuttelivat minua ääntäänkin muuttaen, että orpo. En tuntenut olevani tuuliajolla. Sisareni perheessä minun oli hyvä elää. Noihin vuosiin liittyi kaksi merkittävää kiinnekohtaa. Toinen oli poikien kesäleirit, joita johti seurakunnan kappalainen Lauri Lehtola. Hän oli ollut kurikkalaisten sotilaspappi rintamalla, ja miehet olivat melkein kantaneet hänet Kurikkaan papiksi.  
Lehtola oli mukana leirillä koko ajan: Hän paini poikien kanssa, piti leiriolympialaiset ja kasvien tuntemuskilpailut. Hän järjesti iltanuotiot. Kaksi armeijan telttaa - Jukola ja Toukola - olivat päivällä keskenään sotatilassa, kunnes iltanuotiolla kaikki taas kuuntelivat yhdessä, kun Lauri Lehtola kertoi.  
Lehtolan poikatyön jäljiltä Kurikan seurakunnassa oli vielä 80-luvulla koko joukko varttuneita miehiä poikakerhon pitäjinä, ja vuosittaisiin poikapäiviin kokoontui satamäärin poikia. Lauri Lehtola oli aikuisten silmissä usein hajamielinen. Yhtä hyvin olisi voinut sanoa, että hän säilytti poikamaisuutensa aikuisiässäkin. Erään kerran hän oli taas unohtanut tulla kotivihkimiseen. Tunnin päästä soitettiin pappilaan. Sieltä vastattiin, "ettei pastori oo kotona. Se on menny Seinäjoelle sirkuksehen." 
Toinen elämän valopilkku oli poikakuoro. Sen pani pystyyn kanttorimme Toivo Alanko. Hänen käsissään kuorosta muodostui puolisotilaallinen joukko. Käskyt annettiin hiljaa, mutta terävästi. Menimme esiintymään ja palasimme penkkiin jonossa, joka kääntyili suorakulmaisesti. Nousimme seiso-maan ja istuuduimme yhtaikaa. Lauloimme ilman kansiota katse kiinni johtajassa.  
Ensimmäisessä esiintymisessämme lauloimme yksiäänisesti Ateenalaisten laulun. Kaikella voimalla, äänteitä korostaen annoimme tulla, että "joukom mmaine mmustuvi aina..."  Sitä esitystä tuskin enää valittaisiin juhlaohjelmaan. Eräs opettajamme reagoi sanoen: "Eihän se mitään laulua ollut, huutamista se oli." Niin oli, mutta Toivo Alanko oli viisas ja antoi poikien puhaltaa ulos innokkuden ensimmäiset ilmat. Huutoa oli toinenkin laulu "Herran taistohon rohkeaan": "Voittolippumme risti on, ja Jeesus on kuninkaamme."  
Nämä laulut siis huusimme lievässä etunojassa, mutta sitten alkoi harjoitus. Julistimme latinaksi, että "kaikki on turhuuksien turhuutta". Lauloimme "Ave Maris Stella" - "Tähden lempeen lailla".  Toivo Alanko opetti äänet, ääntämiset ja nyanssit. Hän selitti latinan sanat.  
Pidimme myös konsertteja omassa seurakunnassa ja maakunnan kirkoissa. Vaasan kirkossa rovasti tervehti seurakuntaa ja meitä: "Olemme saaneet vieraaksemme enkeleitä." Ei meillä ollut mitään enkeleitä vastaan, ja olihan meillä valkoiset kuoropaidat ja vihreät housut, mutta vintiöitä me tiesimme olevamme. Mielestämme papinkin piti pysyä asiassa.  
Itse emme aina pysyneet asiassa. Voitimme Lahdessa valtakunnallisen kuorokilpailun. Kotimatkalla uho oli suuri. Menomatkalla minuun oli puhjennut sikotauti. Laulaminen oli kivuliasta, mutta siitä huolimatta paluumatkalla minunkin piti ääni vingahdellen selittää, että "Cantores Minoreksen ja Nekalan lapsikuoron nyt voittaa, vaikka sikotaudissa". 
Poikaleirit ja poikakuoro sallivat toiminnan ja naurun, mutta opettivat myös, että Jumala on pyhä ja armollinen. Opimme virsiä, vastasimme papin vuorolauluun ja panimme käsiä ristiin. Liityimme uskontunnustukseen ja Isä meidän -rukoukseen. Leirimme ja kuoromme olivat poikaiässä seurakunnan antamia suuria lahjoja.   
Siunatkoon sinua Kolmiyhteinen Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki. 
Virsi 195: 1,4,5
Virsi alkaa sanoin “On riemu, kun saan tulla sun, Herra, temppeliis” 

sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Katoaako luterilainen kulttuuriperimä yhteiskunnasta?


Suomalaisen yhteiskunnan arvomaailma on ollut vahvasti sidoksissa luterilaisuuteen. Jos Pohjolaa olisi muovannutkin luterilaisuuden sijaan vaikkapa kalvinismi, Suomen kasvot voisivat olla huomattavasti nykyistä kovemmat.
Suomalainen ateisti on tietämättäänkin luterilainen ateisti. Mutta kuinka kauan? Samaan aikaan kun globaalisti uskonnon merkitys kasvaa, protestanttisessa Pohjolassa moni haluaa tähytä uskontoneutraaliin suuntaan. Jos kirkko eräänä päivänä lyö lapun luukulle, kuinka kauan tiedostamaton luterilaisuus jatkaa edelleen suosittuna vakaumuksena?
Keskustelemassa ovat arvotutkija Anneli Portman, politiikan tutkija Jouni Tilli sekä kielitieteilijä Kaius Sinnemäki. Kolmikko on vastikään toimittanut kirjan, joka luotaa luterilaisuuden vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan.
Lisäksi johtava asiantuntija Mikko Dufva Sitrasta luotaa tulevaisuuden megatrendejä. Ohjelman lopussa otetaan puhelu Omaniin, josta käsin uskontodialogikeskus Al Amanan johtaja Aaro Rytkönen katselee Lähi-idän konfliktia.
Toimittajina Hilkka Nevala ja Anna Patronen 

lauantai 11. tammikuuta 2020

Toivemusiikkia

  Holma: Jeesus sanoi omillensa (Mikko Salakari, tenori, ja Vesa Kajava, urut).

keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Mitä saa kysyä




Aamuhartaus 
08.01.2020
Hilkka Olkinuora
Psalmista 139:
”Kuinka ylivertaisia ovatkaan sinun suunnitelmasi, Jumala, kuinka valtava onkaan niiden määrä. Jos yritän niitä laskea, niitä on enemmän kuin hiekanjyviä. Minä lopetan, mutta tiedän: Sinä olet kanssani.” 
Pappia minusta ei ainakaan pitänyt tulla. Mutta Jumalalla on suunnitelmia kuin hiekanjyviä. Ne ropisevat ihmisen polulle, pyytämättä, yllättäen.  
Mummo vei minut kirkkoon joka pyhä, lapsesta asti, ja sillä tiellä jatkoin omieni kanssa. Sillä lailla uskoni oppi resilienssiä, sitkeyttä: Jos saarna ei aina puhutellutkaan, kohdalle saattoi osua satuttava virrenvärssy tai ristiin välähtävä auringonsäde. Se riitti kirkolta minulle. Jumala hoiti loput. 
Teologian opintojen portilla seisoi arkkienkelinä viisas uskonnonopettajani Immeri Sasi.  ”Nuoret eivät tunne itseään, mutta minä tunnen teidät. Sinä et kuulu ammattiin, jossa joku muu sanoo sinulle, mitä saat kysyä.” Tuolloin näet kirkossa ei oppineille naisille ollut mitään käyttöä. Kiitos, Immeri! Ammatteja tuli sittemmin monta, kaikki kysyjän, kyseenalaistajan ja kommunikoijan töitä. Mutta se hiekanjyvä jäi olemaan, kalvamaan hienokseltaan. Kahdeksikymmeneksi vuodeksi. 
Kun sitten äitiysloma avasi mahdollisuuden vielä kerran palata opiskelemaan, ei valinta ollut vaikea.  Pääsin yhtä vailla täysin pistein teologiseen tiedekuntaan, mitä pidin taivaallisena enteenä. Meitä nelikymppisiä oli kurssilla monta, toisella tai kolmannella ammatillaan kymmeniä. Opettajat suhtautuivat meihin kuin niihin aikuisiin, joita olimmekin. 
Mutta opiskelin teologiaa. En papiksi. Teologiassahan on koko Euroopan historia: talous, taide, politiikka. Se minua kiinnosti. 
Mutta Jumala helisteli jo hiekanjyviä kämmenellään. Sielunhoitoa päädyin harjoittelemaan sairaalaosastolle, jossa kuoltiin. Potilaat pyysivät keskustelujen lomassa, että tokihan tulen siunaamaan heidät hautaan; antamaan ehtoollisen siinä ja nyt; kastamaan tai siunaamaan tässä odotetun lapsen, elävän tai kuolleen.  
Siinä ymmärsin, että sakramentit ovat sielunhoidon itsestään selvä ja luovuttamaton osa. Minun on voitava kulkea näiden ihmisten, minun ihmisteni, kanssa loppuun asti. Meidän on saatava kulkea yhdessä, Kristus kolmantena. Silti epäröin. Papin työ on niin suuri työ, ihminen niin pieni. 
Kunnes tuli se yksi kohtaaminen osaston käytävällä. Kun olin vähällä vastata kuolevan potilaan ahdistuneeseen kysymykseen totuudenmukaisesti, terapeuttisesti, taitavasti – ja typerästi. Kun huomasin sanovani jotain ihan muuta. Kun huomasin pyhän hengen kirjaimellisesti vieneen sanat suustani – ja laittaneen toiset tilalle. Yhtä todelliset. Tavalliset – ja taivaalliset. Kuoleva lähti niiltä sijoiltaan rohkaistuneena kuolemaan rauhassa, minä puolestani papintielle, kohti elämää. Rauhasta en kyllä osaa niinkään sanoa. 
Kirkko, rakas ja raastava. Käsittämätön kooste armoa ja ahneutta, nöyryyttä ja vallanhimoa, yhteyttä ja erottamista, jumalista julmuutta ja hiljaista laupeutta. 
Kirkon töissä ei ole helppo olla, jos on maistanut normaalia työelämää. Monet maailmallisessa työelämässä jo hylätyt ja tuomitut käytänteet ovat kirkossa eivät vain voimassa vaan jopa suosiossa. Kirkko on ainoa tuntemani organisaatio, joka määrittää olevansa ”suuri laiva, joka kääntyy hitaasti” – ja on ylpeä siitä. 
Mutta joka kerta kun seison alttarilla ja käännyn jumalanpalveluksen aluksi kohti seurakuntaani, tiedän että oikeammassa paikassa en voisi olla. Kaikki kiukuttelu kaikkea sitä kohtaan, mikä on ihmisestä, katoaa, ja antaa tilan kaikelle sille rauhalle ja luottamukselle, joka on Jumalasta. Kirkon kasvot ovat sittenkin Kristuksen kasvot, kanssakulkijoiden kasvot, kärsimyksen ja kiitollisuuden kasvot. Tämä on kutsumus, tämä on johdatusta. Joku etsi minut esille, kutsui lähtemään, ja johdattaa koko ajan ja vastedes. Mikä on ollessa, kulkiessa, levähtäessä: Loppuun asti hän on kanssani. 
”Kuinka ylivertaisia ovatkaan sinun suunnitelmasi, Jumala, kuinka valtava onkaan niiden määrä. Jos yritän niitä laskea, niitä on enemmän kuin hiekanjyviä. Minä lopetan, mutta tiedän: Sinä olet kanssani.” 
Rukoilkaamme: Herra siunatkoon meitä ja varjelkoon meitä. Herra kirkastakoon kasvonsa meille ja olkiin meille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa meille ja antakoon meille rauhan. Isän, Pojan ja Pyhän hengen nimeen. Aamen. 

tiistai 7. tammikuuta 2020

Lapajärven kodittomat

Koditon koti (S)
Perhekronikka aution asutustilan kohtalosta ja omistajista perinnönjaon kynnyksellä. Elokuva on matka Pohjois-Suomen lähihistorian lähes unohdettuihin vuosiin. Tarina sodasta ja selviytymisestä, elämästä. O: Kristina Schulgin. T: Kristalli-Filmi Oy
 

Noususuhdanne (1970) -elokuvan aikaan Lapajärvellä oli sata vakituista asukasta

Vielä kerran


Maasalo (sov. Hyytinen): Joulun kellot (Jorma Hynninen ja Helsinki Brass Quartet).
Collan (sov. Hjelt): Sylvian joululaulu Vesala (Karita Mattila, sopraano, ja Turun filharmoninen ork./Pertti Pekkanen)
Kansansäv. (sov. Linkola): Heinillä härkien kaukalon (YL/Matti Hyökki).
Gruber: Jouluyö, juhlayö (Espoon musiikkiopiston Uni- ja Sekamelskakuorot/Sanna Valvanne sekä RSO/Atso Almila).
Sibelius: En etsi valtaa, loistoa (Tom Krause, baritoni, ja Pentti Savolainen, urut).
Sibelius: On hanget korkeat, nietokset (Lilli Paasikivi ja Ilmo Ranta).
Turunen (sov. I. Kuusisto): Me käymme joulun viettohon (Laulupuu-kuoro ja Sinfonia Lahti/Osmo Vänskä)
Madetoja: Arkihuolesi kaikki heitä (Monica Groop, mezzosopraano, ja Tampere Filharmonia/Markus Lehtinen).
Praetorius (sov.): Tuo armon valkokyyhky (Cantores Minores/Hannu Norjanen).
Kotilainen (sov. I.Kuusisto): Kun joulu on (Taru Valjakka ja Studio-orkesteri/Ilkka Kuusisto).
Nordqvist: Jul, jul, strålande jul (Orphei Drängar/Cecilia Rydinger-Alin).
Hela-Alapöllänen: Hiljainen joululaulu (Exaudio/Hanna Kronqvist).
Ranta: Taas kaikki kauniit muistot (Candomino-kuoro/Esko Kallio).
Anonyymi (sov. Öhrwall): Maa on niin kaunis (RKK/Timo Nuoranne, ja Ville Urponen, urut).

sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Omaishoidon tukipilareita

Dokumenttiprojekti Perintö 
Perintö on vinkeä rahan ja rakkauden jakomuoto. Se saa ihan kunnolliset kansalaiset käyttäytymään hyvin, huonosti tai hyvin huonosti. Miten tilanteen näkevät pesänjakajat, joiden tavoitteena on sovinto? O: Nina Stenros. (U) 

Näin Leena Kiviharju, 71, päätyi kiertämään taivasalle ”Laukku-Leenana”

IS: Veljekset löytyivät kuolleina kotoaan Tuusniemellä – toinen oli omaishoitaja

Puolison muistisairaus mullisti elämän
Puolison muistisairaus mullisti elämän. Geriatrian erikoislääkäri Sirkka-Liisa Kivelä.

  
Tellervo Koivisto 90 vuotta

Siinäpä linkkejä tarkastella omaishoitoa viime vuosien valossa 

Koivisto  
Kahdeksanosainen dokumenttisarja Mauno Koiviston elämänvaiheista

Jakso 1: Selviytyjä
1/8. Selviytyjä. Mauno Koivisto saa eväät elämälle kansakoulussa ja jatkosodassa. Selvittyään hengissä hän liittyy sosialidemokraattiseen puolueeseen ja lähtee yliopistoon. Jari Tervon dokumenttisarja.
 

Jakso 2: Sosialisti nro 1
2/8. Sosialisti nro 1. Mauno Koivisto väittelee tohtoriksi Turussa ja muuttaa Helsinkiin. Hän ohjaa sosialidemokraattista puoluetta oikealle tielle ja ui syvemmälle politiikkaan. Jari Tervon dokumenttisarja. 

Jakso 3: Uusille reviireille 
3/8. Uusille reviireille. Mauno Koivisto hankkii ulkopoliittisia kannuksia pääministerinä ja kansansuosiota esiintymällä tv:n viihdeohjelmassa. Manu-ilmiö syntyy. Jari Tervon dokumenttisarja. 

Jakso 4: Erittäin salainen
4/8. Erittäin salainen. 1970-luvulla Suomen Pankista tulee Mauno Koiviston valtakunta. Hän on syrjässä vain parrasvaloista, ei vallasta. Jari Tervon dokumenttisarja. 

Jakso 5: Yksinäinen sheriffi 
5/8. Yksinäinen sheriffi. Mauno Koivisto haastaa vanhan valtiaan ja hurmaa kansan. Suomeen valitaan ensimmäinen sosialistinen presidentti. Jari Tervon dokumenttisarja. 

Jakso 6: Työväenliikkeen Mannerheim
6/8. Työväenliikkeen Mannerheim. Mauno Koivisto lunastaa ja rikkoo häneen asetettuja odotuksia. Hän saa uusia kansainvälisiä ystäviä ja kotimaisia vihollisia. Jari Tervon dokumenttisarja.
 

Jakso 7: Sanansa mittainen7/8. Sanansa mittainen. Mauno Koiviston toisella presidenttikaudella pelko ja toivo juoksevat Euroopassa kilpaa. Monilla suomalaisilla on kasvavia vaikeuksia ymmärtää presidenttiään. Jari Tervon dokumenttisarja.
 

Jakso 8: Sopivan salainen
8/8. Sopivan salainen. Mauno Koivisto jää eläkkeelle, muttei lakkaa vaikuttamasta. Suomella on vihdoin ex-presidentti, joka on täydessä iskussa - ja ehtymätön arvoitus. Jari Tervon dokumenttisarja.
 
Erittäin salainen, Mauno Koivisto


Mauno Koiviston tunnettiin ajattelustaan, joka vaati aikaa ja kärsivällisyyttä niin kuulijalta kuin puhujalta itseltäänkin. Presidentti ei halunnut antaa monimutkaisiin kysymyksiin kevyitä vastauksia. Ohjelman on toimittanut Jari Tervo, käsikirjoittanut Marjo Vilkko ja sen on Ylelle tuottanut Intervisio Oy.


Sosiaalidemokraatti Mauno Koivisto oli markkinafundamentalisti aikana, jolloin yleisesti uskottiin tulevaisuuden kuuluvan valtiojohtoiselle talouspolitiikalle. Ohjelman on toimittanut Jari Tervo, käsikirjoittanut Marjo Vilkko.

 
Huhtikuussa 1981 Mauno Koivisto sanoi yksinkertaisen lauseen ja yhtäkkiä arkisesta tuli suurta draamaa. Pääministeri uskalsi nousta Kekkosta vastaan. Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko.


Mauno Koivistolle Neuvostoliitto oli ensin vihollinen, sitten hyvä naapuri - mutta myös arvoitus ja ongelma, jonka parissa aika ei käynyt pitkäksi.
Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko. Kuva: Kuvasiskot 1967, Museovirasto. 
 


 
Mauno Koivisto valittiin presidentiksi Urho Kekkosen vastavoimana. Mutta kuinka sitten kävikään? Millaista oli Koiviston vallankäyttö ja valtapeli?
Ohjelman on toimittanut Jari Tervo, käsikirjoittanut Marjo Vilkko.



Rakkaus Tellervo Koivistoon oli Mauno Koiviston tarkimmin varjeltu ja yhä parhaiten säilynyt salaisuus. Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko 

 
Mauno Koivisto pohti nuoresta pitäen kysymyksiä syyllisyydestä ja vastuun kantamisesta. Erityisesti itsensä suhteen hänellä oli herkkä omatunto.
Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko. 
 



Miten Mauno Koivisto rakensi arvoituksellisuudesta itselleen tavaramerkin ja miten muut rakensivat sitä hänen puolestaan? Haluammeko koskaan päästäkään kokonaan perille Koivistosta?
Ohjelman on toimittanut Jari Tervo ja käsikirjoittanut Marjo Vilkko. 
  

lauantai 4. tammikuuta 2020

keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Työrauha hoivan, koulutuksen ja turvallisuuden tuottajille

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe 2020 viittomakielelle tulkattuna

Presidentti Niinistö vaatii loppua vihan kulttuurille – toivoo työrauhaa hoivan, koulutuksen ja turvallisuuden tuottajille sekä pääministerille (1.1.2020 12:12)

Vuosi vaihtuu

Hymyilevä Apollo

Yle Radio 1:n vuodenvaihteeseen liittyy monia perinteitä, ja yksi niistä on Eino Leinon runo Hymyilevä Apollo juuri ennen Helsingin tuomiokirkon kello 24.00 lyöntejä ja vuoden vaihtumista.
Otteita tästä suomalaisten rakkaimpiin kuuluvasta runosta on esitetty Yleisradiossa jo vuodesta 1948. Runo puhuu rakkaudesta, keskinäisestä ymmärryksestä ja suvaitsevaisuudesta sekä runoilijan kutsumuksesta.
Ensimmäisenä lausujana oli Urho Somersalmi ja 1950-1970 -luvuilla Ture Junttu. Eeva-Kaarina Volasta kuultiin 1980-1990 -luvuilla ja vuosituhannen vaihteessa Hymyilevän Apollo sai tulkikseen Esko Salmisen. Viime vuonna lukijaksi tuli näyttelijä Ilkka Heiskanen, joka lukee runoa myös tänä vuonna.