maanantai 15. lokakuuta 2018

Nukkumatti



Osa 1/3.
Muistatko Nukkumatin, itäsaksalaisen nukkeanimaation, jota esitettiin Suomessakin vuosikaudet osana TV2:n Iltasatu-ohjelmaa ja Pikku Kakkosta? Mikä oli Nukkumatin suhde aikaansa ja DDR:n sosialismiin? Sarjan ensimmäisessa jaksossa kerrotaan, kuinka TV-Nukkumatti syntyi - ja kuinka siitä muodostui kotimaansa sosialistisen arjen sankari. Kun idän ja lännen välillä vallitsi kylmä sota, DDR-Nukkumatti kävi omaa kilpavarusteluaan Länsi-Saksan television Nukkumattia vastaan. Ohjelmasarjan toimittaa Sakari Silvola, joka vietti vuoden Berliinissä. Ohjelman haastattelut on tehty siellä, Nukkumatin kotikaupungissa.



Osa 2/3. Nukkumatti halusi olla muutakin kuin Itä-Saksan sosialistisen arjen sankari. Siitä tuli DDR:n lempeä lähettiläs, joka matkusteli ulkomailla ja avaruudessa - ja esitteli kulkuvälineidensä avulla kotimaansa ja ylipäätään itäblokin teknologiaa ja edistystä. Nukkumatin matkakohteiden kautta avautuu puolestaan ikkuna kylmän sodan maailmanjärjestykseen. Mutta mitä tapahtuikaan Nukkumatille, kun Itä-Saksa romahti ja Saksat yhdistyivät? Toimittaja Sakari Silvola asui vuoden Berliinissä ja tapasi siellä useita Nukkumatin tekijöitä. 


Osa 3/3. Sakari Silvolan toimittaman sarjan viimeisessä osassa kerrotaan, millaiset juuret Nukkumatilla on kansanperinteessä - ja miten itäsaksalaisesta TV-Nukkumatista tuli lasten suosikki myös Suomessa. Sarjaa esitettiin Suomessa yli kolme vuosikymmentä. Aluksi se kehysti Iltasatua, myöhemmin Pikku Kakkosta. Suomessa Nukkumatti oli sille sopivalla maaperällä, sillä Suomen ja DDR:n suuhteet olivat varsinkin kulttuurin saralla tiiviit. Suomea pidettiin Itä-Saksassa "ystävällisenä kapitalistimaana", ja Itä-Berliinissä asunut suomalaistoimittaja sai jopa kunnian kirjoittaa käsikirjoituksen kahteen Suomeen sijoittuvaan jaksoon. 

Ei kommentteja: