sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Radioateljee: Älä kerro satuja

Radioateljee: Kommunisti | Radio | Areena | yle.fi

Matti Ripatti: KOMMUNISTI! - sorron yössä | Radioateljee | YLE ...

areena.yle.fi/radio/1620294 Kommunisti. Kommunismi oli 1900-luvun suuri unelma ja suuri painajainen, ja ihmeen monille se edelleen näyttäytyy uhkana. Suomen historiassa on kuitenkin ollut aika, 1900-luvun loppupuoliskolle saakka, jolloin kommunisteja ensin ennen sotia pelättiin ja vainottiin. Sotien jälkeen vain pelättiin. Siihen maailmaan meidät johdattaa kaksi Hämeenlinnan naisvankilassa poliittisten vankien lapsina 1930-luvulla syntynyttä naista, Ritva (s. 1934) ja Riitta (s.1939). Käsikirjoitus ja ohjaus Matti Ripatti. Äänimaisemamusiikki Tapani Rinne, Tuomas Norvio ja Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus Pekka Lappi, Tommi Kurki ja Tuomas Norvio. Tuottaja Harri Huhtamäki. 

Susi ja 7 pientä kiliä.

Nerg Keskisuomalaisessa: Osaamiseni sivuutettiin (17.9.2012 5:16)

- "Mutta neljän kuukauden ehdokkuudesta sain poliittisen leiman." Nerg Keskisuomalaisessa.

Poliittinen leimaaminen on jumalien sukua. Viime päivien syventävällä kirjoitusten tutkimisella olen hahmottanut itseni maailman kartalle. Minut nähdään jokaisen omasta näkövinkkelistä kuin uskonto, miltä suunnalta katsotaan jumalia. Idässä oma ja lännessä oma kulttuurinsa. Globaali julma jumala ahmii omat lapsensa markkinataloudessa.

Synnyin sodan aikana punaisen heinäkuun päivänä, silloin alkaa ravustus. Poliittinen leima tatuoitiin otsaan syntyperän mukaan. Isovanhemmat saivat kunnan mökin asuttavakseen kauniissa Vihtaniemessä 1900. Isoisä myönsi olevansa paikalla kuultuaan nimenhuudossa.
- Mäkitupalainen August Tirkkonen.
Hän elätti käsityöllä itsensä ja perheensä. Vanhempi poika kävi vaatturinopin. Osallistui nuorten rientoihin työväentalolla torpparin poikien ja tyttöjen kanssa. Ihan tavallisia asioita tehdä työtä ja viettää vapaa-aikaa. Talolliset katsoivat kateellisena huoletonta elämää. Kuinka he saisivat kaikki maattomat itselleen piioiksi ja rengeiksi tekemään orjatyötä ilkeille isännille. Setäni vangittiin edellämainituista syistä. Kiusattiin nälällä sairastumiseen asti. Kuoli 29-vuotiaana 1918. Isäni oli silloin 12-vuotias. Seurasi isänsä jalanjäljissä räätäliksi. 

Torppa vaihtui vanhempieni omistukseen. Sodassa isälläni ei ollut kansalaiskuntoisuutta, kun ei ollut suojeluskuntalainen. Sotaoikeuteen lähettämisellä uhkattiin mielivaltaisesti. 

Punamultapytyssä on minua pyöritelty, mutta poliittinen väri ei ole tarttunut. Naapurin pojalle olen antanut ääneni vaaleissa. Minulle hän ei ole koskaan tehnyt mitään pahaa. Oppikouluaikana olin punaisen pentu ja ulkokuntalainen. Naapurien mielestä porvari Vihtaniemen ensimmäinen ja viimeinen ylioppilas. "Maitoa iloisille" mainosverkkarissa maalaisliittolainen ja 1960 kesätyön jälkeen Ruotsissa olin huora.

Omaishoitajana olin profeetta omalla maalla. Radion kanavauudistuksen myötä poliittinen huora 2000- luvulla. Jos se jotakin lohduttaa, olen antanut palautteen uudistajille.
- Tunnen itseni poliittiseksi huoraksi, kun pääministeri änkee kotiini, olen vielä sängyssä  enkä ollut sopinut aikaa hänen kanssaan. Aamuhartaudet jäivät paikoilleen, mutta nettijulkaisut takkuilevat areenauudistuksen myötä. 
Olen päässyt kuvitetun, aikakausilehden kokoisen The Book'in sivulle naisena. Uusi Testamentti suomeksi, elävöitetty valokuvilla kohtauksittain. Tässä on jotakin sanomatonta ylentämistä; naisen jalat stay up -sukissa, toinen valahtanut nilkkoihin, korkokengissä.  

Ympyrä on sulkeutunut. Alku jumppatunnin liivitarkastuksessa. Solveig pyöritti kaupasta ostettuja sukkanauhaliivejä etusormessa kaikkien nähden varoitukseksi. Sukkanauhaliivit ovat epäterveelliset, pitää olla sukkanauhat aluspaitaa muistuttavassa olan yli kulkevassa nauhassa edesssä ja takana. Kaikenlaisia virityksiä on vaadittu sukkien pitimiksi. Ehkä myös pysymiseksi vanhanapiikana. Miehet kannattelevat housuja henkseleillä ja välillä paukuttelevat niitä vallan merkiksi. Halventavassa mielessä kehoitetaan miestä pistämään hame päälle tietyissä tilanteissa. 

Ihan tavallinen puhelinsoitto, kuolema kulkee ylitseni. Mitähän tästä tytöstä tulee, sen politiikka on leimannut syntyperän, sukupuolen, koulutuksen ja ammatin perusteella varhennettuun vanhuuteen asti. Tänä päivänä rasistiset huomautukset kohdistuvat ikään ja uskontoon, jotka ovat ihan omia asioitani. Puhuttelu "vitun mummo" on leimaava nuorten hörhöjen suusta. Kirkosta erotettu ei kuuntele aamuhartautta uusintana, odottaa kapinapappia ja tutkii suurvallan tuhoa, suomettumista ja historiaa. 

Ei kommentteja: