torstai 2. heinäkuuta 2015

Oppia ikä kaikki

Yksityisten hammas­lääkäreiden potilaat vähenevät, liitto on huolissaan (2.7.2015 8:45)

Yli tunnin kestävällä hoitokäynnillä ehdin ajatella yhtä ja toista. Hammaslääkäri oli saanut referenssit Seijalta ja erikoishammaslääkäriltä, joka hoiti suusairauksia poliklinikalla Päksissä. Selvisin käynnistä elävänä, vaikka viimeiset minuutit olivat liikaa. Kysyin kuitenkin, miten pitää menetellä väliaikaisen ratkaisun varassa 2 viikkoa seuraavaan käyntiin. Ohje entinen syödä toispuoleisesti ja varoen.  Pilliruokinta olisi säästävä vaihtoehto kesäaikaan.

Palaan alkuun 1. hammaslääkärikäyntiin koulun jälkeen. Kapun rouva oli hammaslääkäri, se oli ainoa tieto hammaslääkäreistä 1962. Tilasin ajan ja muistan rouva hammaslääkärin ilmeet ja repliikit. Hän puhutteli minua rippilapsena Anna Marin pyöritellessä suuria silmiään. Hammas paikattiin ja 25 vuoden kuluttua minulle uusi hammaslääkäri totesi.
- Suussasi on liian korkea hammaspaikka. Vain minä tiesin, mitä oireita virhepurenta aiheuttaa. Leukanivel siitä kärsi, kun söin vain vastinpareilla. Se selitti takaraivosäryn, jota luulin aivotukokseksi.

Paikan purkaminen ja vastinparin hoitaminen oli pitkällinen prosessi. Joulun jälkeen söin viiliä ja pääsiäisenä mämmiä. Kuitenkin väliaikainen hammas irtosi ja jouduin turvautumaan päivystykseen. Hammas liimattiin niin lujasti kiinni, että hoitava lääkäri joutui poralla irroittamaan hoitamattoman hampaan jatkaakseen hoitoa. 

Sama nasta heilahti ennen joulua ja putosi pois. Kohta olisi käynti uudella hammaslääkärillä. Röntgenkuvassa selvisi, että juuri on halki ja se pitää poistaa. Onneksi sain ajan erikoishammasläärille ja sitä rataa etenin eiliseen käyntiin. 
- Mitä päivystävä lääkäri sanoi hampaasta?
- Paska hammas. 
- Jospa hänellä oli huono päivä, totesi hammashoitaja säpsähtäen.
Loppu hyvin kaikki hyvin. Suurin kipu on kärsitty ja kahden viikon kuluttua voin olla hymyhammas.

Parasta oli avuntarjous lähteä saattajaksi kaupunkiin. Toinen apu oli pistokset polviin, etten tarvinnut pyörätuolia. Kylläpä tämä tästä. Rakenteet eivät muutu, vaikka istuisin joka viikko keskustelemassa kielipuolen psykiatrisen hoitajan kanssa. Lääkärilläkö on oikeus lähettää keskustelemaan, kun mitään ei osaa tehdä ennen lopullista valmistumista lääkäriksi. Tunnen itseni valepotilaaksi tämän päivän terveyspalvelujen  hakijana.  

Tässä syy miksi en tuntenut tarvetta osallistua riemuylioppilaiden  juhlintaan 2011. Ulkokuntalaisena oli fyysisen kiusaamisen kohde. Pakenin takaa-ajajaa, kun rehtori kurkisti ovesta ennen tunnin alkua. Hän piti minua tappelijana ja talutti korvasta kansliaan. 
Toinen on hammaslääkärikäynti ja kolmas saman koulun kasvatin johtajaopettajana teko koulunloppupäivänä. Suutari-Jussin pojan kanssa ottivat minut kiinni ja raahasivat lampeen humalaisten voimalla.
Pahin paikka oli kertoa äidille kotona kesälomalle palattua, mistä mustelmat ovat tulleet. 

Tätäkö minä kerjäsin lähtiessäni oppikouluun vieraalle paikkakunnalle Eevin varoituksista huolimatta?
- Ei köyhä tyttö tarvitse oppikoulua, kelpaa piiaksi koulun käymätönkin.

Saman lopputuloksen saat lukea rivien välistä Lukulehti -tiedostostaja suoritetuista tutkinnoista YEAT koskien sukupolvenvaihdosta.
- Ehdoton ikä on 61/64 vuotta. Yrittäjänä ei ole kertynyt työhistoriaa. Esittelijä tarvitaan tulkitsemaan lakia, jonka presidentti vahvistaa allekirjoituksella.
Sitä saa mitä tilaa, kun on saanut pehmeällä maata ja hyvää syödä, riittää rahaa rauhantyöhön ja valitaan rahalla kansanedustajasta ministeriksi tekemään työtä tulevaisuuden hyväksi. 
- Minulla on 2-vuotias tytär, ja takaan että hän saa laadukasta varhaiskasvatusta ennen koulun alkamista.
 

Ei kommentteja: