keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Nollia lisää omaishoidon säästöihin

maanantai 27. lokakuuta 2008 
Munkkiklubi


Miljardeja yhteiskunnalle säästävät omaishoitajat kiirehtivät uutta lakia (17.9.2014 6:11)

Omaishoito säästää lähes kolme miljardia vuodessa

"Kelan tutkija Sari Kehusmaa on väitöstyössään laskenut, että ilman omaisten apua ikääntyneiden hoidon menot olisivat vuosittain 2,8 miljardia euroa nykyistä korkeammat.
–  Omaishoito säästää kuntien menoja keskimäärin 20 000 euroa henkilöä kohti. Suomessa on väestötutkimusten ja Kelan tilastojen mukaan 140-tuhatta ikäihmistä, jotka ovat omaisten säännöllisen avun varassa.
–  Tukea saa noin 40 000 omaishoitajaa. Omaisten auttaminen on kuitenkin paljon yleisempää, sanoo Kehusmaa.
–  Raskasta ja sitovaa hoitotyötä tekee Suomessa arviolta 60 000 hoitajaa. Joka kolmas vaativaa hoitotyötä tekevä omainen siis jää ilman omaishoidon tukea.
Sari Kehusmaa pitää nykyistä omaishoidon järjestelmää poukkoilevana ja epäoikeudenmukaisena.
– Monet kunnat alimitoittavat omaishoidon määrärahat. Välillä tukia lisätään, välillä supistetaan. Tämä järjestelmä ei ole läpinäkyvä. Omaishoitaja ei voi luottaa siihen, että hän saa tukea silloin, kun hän sitä tarvitsee."

Osoitteenmuutos viskasi minut juuri perustettuun Päijät-Hämeen omaishoitajayhdistykseen. Jouduin Sopeutumisvalmennuskeskuksen kurssitarjontapostituslistalle. Ihmettelin mihinkä minua oltiin sopeuttamassa, olinhan hankkinut Kompetenssi'ni 1991 - 2000 vanhempieni omaishoitajana ja palasin jatkamaan työtäni laillistettuna hierojana eläkeikään asti.

10 -vuotias Omaishoitajat ja läheiset ry eteni edunvalvontatehtävässä Liitoksi
YHDESSÄ ELÄMÄ KANTAA
Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15 vuotta juhlaseminaari 

Liiton taholta iloittiin finanssivalvontaviraston huomiosta, kuinka monta miljoonaa omaishoitajat säästävät yhteiskunnan rahoja. Miljoonista on €uron myötä kasvanut miljardeja. Mitä enemmän nollia on lisätty fantastisiin lukuihin, sitä pienemmäksi  omaishoitajan työn arvostus on kutistunut. 
Ahtisaari vahvisti koulutusrahastoa koskevan lain allekirjoituksella "Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana tehty työ ei kerrytä työhistoriaa." Ikäraja on 61/64 vuotta ja olet ehdottoman yli-ikäinen.

Eläkeikä keskusteluttaa yötä myöten eikä sen selvempää tule. Vaihdankin kieltä zu Hause Pflegen ja Hilfe für die Helfer. Rahasta en puhu mitään, se on lainsäätäjän tehtävä huolehtia kuntien järjestämistä palveluista. Kuntauudistus ja sotepalvelut johtivat kohdallani sotaan Tiekartta Länsirannalla. Sijoittajat keksivät uusia käyttötarkoituksia perintömaalleni. Vastaan tähän huutoon muukalaisten hautausmaavarauksella, kun sukupolvenvaihdos on estetty yli 100 vuotta suvulle kuuluneella perintöosalla.

SUURIA SANOJA  pieniä askelia -julkaisu sisältää kaiken 
omaishoidosta, särkymisestä ja kukkaronvartijoista.

Ei kommentteja: