tiistai 2. heinäkuuta 2013

Tähänkö paluu syntymäkuntaan tyssäsi?

Kunnanjohtajan haavetontista syntyi kisa (2.7.2013 6:18)
 Älä unta nää, että lahjakirjalla vanhemmilta saadusta lapsuuskodista olisi 1/8 jonakin päivänä sinun perintöosasi. Tämä sadan vuoden uni jatkuu. 
Lapsuuskoti on jaettu halkomalla. Siihenkin piti pyytää kallein toimitus tietääkseni, ettei mitään tule minulle puolustamatta omaa ja toisten mökkinsä rakentaneiden tontteja. Kunta oli myynyt rantansa niin tarkkaan, että suurille suunnitelmille kunnan pienellä ja EU:n suurella rahalla piti löytää ranta viihde- ja vapaa-ajankeskusta varten. 

Väiski puukkomiehenä oli tehnyt tehtävänsä. Minut oli raadeltu syvältä, heräsin aamulla elävien kirjoihin. Pöydälle ilmestynyt kortti kertoi kävijästä, kun olin vielä tainnutettuna. Otin kortin käteen ja näin siinä sumein silmin seinälle kiinnitetyn härän pään. Miksi tällainen kortti palatessani läheltä kuoleman rajaa?

Keltaisten liljojen siitepöly tunki nenään. Miksi nekin olivat niin lähellä kasvoja, että tunsin siitepölyn kielen päällä. Näin palasin eemelinä pitkältä matkalta suuren leikkauksen jälkeen kahden hengen potilashuoneessa. 
- Ei ollut pahanlaatuista, ilmoitti Väiski ja lähti lomalle. 
Tytär seisoi ovella pyörtymispisteessä. Tokentui kuitenkin, kun olin jo pirteä. 
- Ajetaanko vildsköörillä, kysyi toinen tytär ja oli valmis nostamaan pyörätuoliin. 

Ilmoitin kansliaan, etten halua ottaa vieraita vastaan. Olin kuunnellut tokkurassa työpaikan ongelmista. Siinä tilanteessa ei maailman meno kiinnosta. On vain parannuttava. Korttikin kääntyi pystyyn, majavat siinä rakensivat patoa kaluamistaan rungoista rantavesakossa. 

-Vieläkö se Arviitti elää? kertoi Petulan Liisa poikansa kysyneen. Näin vähän minua nuoremmat tiesivät lapsuuden naapureistaan. Minulle on yhdentekevää kuka elää ja kuka on jo kuollut. Olin haudannut Hilma-tädin, jonka lapsenlapset täyttivät koko kirkonkylän kunnan virkamiehinä. Heidän hyväksyntää en kysynyt tullessani vanhempieni hoitajaksi. Nyt ollaan kiinnostuneita meidän menneistä ja nykyisistä vaiheista.

Kukaan ei ollut oppinut omillaan tulemaan toimeen. Äidin kuoleman jälkeen näin enon katseessa äidin silmät. Sekö lie avannut enon ajatukset, että hänen osuutensa meihin Saima-sisarensa lapsiin ja isä- Arviittiin olisi pitänyt mennä toisin. 
Eno sanoi minulle, ettei olisi pitänyt tulla ollenkaan vanhempieni hoitajaksi. Hänen päämääränsä oli saada meidän maasta isättömälle Lempin pojalle huvilatontti. Kun isä ei suostunut ostamaan enon rakentamaa omakotitaloa, siitä eno tunsi katkeruutta. Osana kauppahintaa olisi ollut rantatontti.

Monien mutkien kautta tuon katseen kohtaamisen jälkeen, eno sanoi.
- Olisi pitänyt toimia toisin. Vielä eno kävi meille ilmoittamassa, että Lempin poika tulee asumaan Tuuspeltoon. Mitä se meille kuului, kuka myi tai osti osakkeita. Taloyhtiö sai uuden asukkaan hurjakseen hallituksen puheenjohtajana kyselemään.
- Missä sinä sitten asut? Taloyhtiössä tiedettiin tarkkaan yöpymiseni kirkonkammarissa ja käyntini päivisin isän luona.
Poistuin yhtiökokouksesta vastaamatta heidän turhiin kysymyksiin. Sain isännöintitoimistosta ilmoituksen kevätyhtiökokouksesta. Vuokratiedot saan syksyllä. Siltä osin veljeni asuminen on turvattu kotonaan turhia maksuja makselematta.

Perintöosastani on vielä samat hoitokunna jäsenet päättämäässä. Heidän mielestään minulla on lomakiinteistö, jossa käydään ympäri vuoden, siksi pitää maksaa lomakiinteistön mukaan tieyksikkömaksut. Tauti tanssii talvitiellä, mutta ei kysele minulta. 
- Muistitko kotona käydä?
Tiekunnan tietotoimisto puhuu omiaan saadakseen meidän piharannan jonkun johtajan huvilan rakennuspaikaksi. Ennen kurki kuolee kuin suo sulaa vai mitenkä päin paluumuutajalle käy syntymäkunnassaan.

Presidentti mitätöi koulutuksella hankitun yrittäjäosaamisen sukupolven-vaihdokseen. Se on Suomi-neidon ylle langetettu kirous. Ikä ehdoton 61/64 vuotta. Työhistoria yhtä ehdoton. Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana toimittua aikaa ei lisätä työhistoriaan. Palkkatyö on työtä. Mitenkä suu nyt pannaan, kun palkanmaksajat ovat keränneet voittonsa ja vetäytyneet veroparatiiseihin laskemaan rahojaan.

Vuodesta 1991 alkoi kohdallani yhteiskunnan alasajo. Laitospaikat purettiin eikä avopalveluita kehitetty tilalle. Omaiset hoitivat vanhempansa vointinsa mukaan. Kunnan kotipalvelua ei ollut riittävästl. Hautaustoimistolla oli tilaisuutensa kuolleitten sielujen metsästäjänä.

SWOT -analyysin kuva - HEIKKOUDET - kertoo inhimillisten voimavarojen loppumisesta. Yhteiskunta koki muistimenetyksen Kekkosen jälkiä seuraten. Kelan johtaja on nostettu tuolille istumaan. Kynä ja paperi käteen ja malli eteen kehoituksella.
- Piirrä ruusu, jos muistat. 

Kaikkein eniten riepoo, että meistä on tehty rauhan välikappaleita. Maksajia kaikkiin  epäonnistuneisiin hankkeisiin ja yrityskauppoihin. Sanoisin sitä lehmäkaupaksi, dna osti PHNetin liiketoiminnan. Kaikki meni sekaisin ja nyt dna ilmoittaa kotisivupalvelun lopettamisesta ja kaiken sisällön hävittämisestä jäljettömiin. Kaikella on aikansa auringon alla. Olla lomalla ja olla lomalla. 

Tuleeko hallitus takaisin ansaitulta kesälomalta täydellä palkalla, jos puolueen kannatusluvut vähenevät? Onneksi meidän Presidentillä on muuta tekemistä kuin vain lomailla. On aina paikalla kuin omaishoitaja 24/7. Hyvää kesää Kultarantaan. Valkoinen talo Vihtaniemellä on vailla kävijöitä.

Ei kommentteja: