keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Käänteentekevä vuosiluku 1991 meillä ja muualla

1991: Boris Jeltsin aloitti viisi vuotta kestäneen presidenttikautensa ensimmäisenä yleisillä vaaleilla valittuna Venäjän presidenttinä.

Boris Jeltsin, ensimmäinen yleisillä vaaleilla valittu Neuvostoliiton presidentti ja vuosi oli 1991.
Samana vuonna aloitin ensimmäisenä omaishoitajana kunnallisella kotihoidontuella ja profeettana omalla maalla. Katsoin areenassa sarjaa Hyvästi toverit, kirjoitin käsin isän ja tyttären käymän vuoropuhelun taustaksi yhtymäkohdille naapurusten vaiheista valtioina ja mitä se vaikutti kuntatasolla hoitaa vanhat vanhemmat hautaan ja viedä perinnönjako päätökseen. Yhteistä meidän, Jeltsinin ja minun ajalle on alkanut sota. Se on osoittautunut sitkeämpää sitkeämmäksi Tsetsenian sotana ja Tiekarttana Länsirannalla. Jälkimmäinen ei tarkoita kohdallani Israelin  käymää sotaa, vaan kunnan uusrikkaan sijoittajan mahtipontista isäntää Länsirannalla minun naapurissa.

Valtioiden välinen sodankäynti on totisinta totta. Uusrikkaan kunnan mökkiläisellä on ylimielinen asenne meitä alkuperäisiä asukkaita kohtaan. YYE:n päätöksellä minusta tehtiin maksaja pyytämälleni tuloksettomalle tietoimitukselle. Kaikkien päätösten jälkeen hetken on kirpaissut, mutta sitten ajatus muuttuu yhdentekeväksi. Toimitusta edeltävään tiekunnankokoukseen pyysin paikallisen edustajan puolestani kuuntelemaan, mitä siellä päätettiin. Entinen pankinjohtaja ei ottanut mitään palkiota. Hän ilmoitti kokouksen olleen alatylisen ja pilkallisen eikä halunnut enää olla edustajani varsinaisessa tietoimituksessa.

Menin tietoimitukseen ja päätin kysymällä jäljelläolevilta osallistujilta.
- Mitä, perkeleitä, te luulette olevanne? Toinen uskottumies alkoi tärisemään eikä muidenkaan kanssa ole ollut selvittämistä.

Kaikki olin käynyt läpi elämässäni moneen kertaan ennen omaishoitoaikaa. Muutettiin uuteen rivitaloon asumaan. Rakennukset ovat olleet tarkastelun kohteena leivättömän pöydän ääressä. Asukkaita oli laidasta laitaan. Mielenterveysihmiset siitä rankimmasta päästä yrittivät arvostella asumistamme.
Taloyhtiön pesutuvankäyttö oli ainainen riidan aihe. Joku pesi tukkansa pesutuvassa ehkä otti pesualtaassa kylpyjäkin. Menin vuorollani pyykkitupaan sunnuntai-iltana klo 18.00 jälkeen. Kohta pahin avohoidossa oleva tuli ystäviensä kanssa pesutupaan kieltämään koneiden käynnistämisen. Hänellä oli hiustenpesuvuoro, ettei kulu sähköä omaa kuumaa vettä lämmittäessä. Nuoret tulivat mukaan ja jäivät pyykkitupaan, kun poistuin paikalta kuuntelematta höpinöitä.
- No, mikä sille tuli, taisi lähteä hakemaan nitroa? Enhän mitään pahaa tarkoittanut.
- Voisi sitä vähemmälläkin vittuilulla sanoa sanottavansa, antoi nuori sanavalmis kaveri palautteen.

Se oli alkusoittoa tämän päivän asioiden hoitamiseen. Tunnistan sävyn lähteen, mistä erimielisyys kumpuaa. Itse en syyllisty alatyyliin, mutta vittuilu on kovassa kursissa tyylilajina. Siitä ei vielä ole kehitetty kansanhuvia, kuka pahimmin osaa murjaista viisarin värähdyksen kohteesta. Tuusniemen miehet, virkansa puolesta, vaikka se ei kovin häävi olisikaan, ovat mestareita tällä alalla. Maksun suorittamisen pantiksi, merkittiin määräala uimarannasta, jos en maksaisi maanmittaustoimiston tuomarin virkaa käyttävän palkkaa.  Tästä alkaa kuntauudistus. Sitä en tiedä, mihin se päättyy. 

Historiaa: Me vaadimme oikeutta kertaa mustien väkivallatonta oikeustaistelua rasismia vastaan. Itsekin käyn taistelua omasta ja omistamiseni puolesta. Kysymällä asiat ratkaistaan. On kysyttävä niin monta kertaa, että uskoteltu minulla oleva perintö muuttui lomakiinteistöksi siinä silmänräpäyksessä, kun kunta päätti sijoittajien kautta ottaa meidän omistaman maan omaan käyttöönsä. Verottaja, maistraatti ja hallinto-oikeus ovat ilmoittaneet eriävän mielipiteensä. Vihtavuoressa on evakuoitu räjähdysvaaran takia. Vihtaniemessä on jo räjähtänyt yksi ja toinen pään sisällä mustassa laatikossa. Se on vienyt hengen, liikuntakyvyn tai muistin. Näin aika parantaa. Suurempi vaiva parantaa pienemmän, ettei muista sitä pienempää koskaan olleenkaan. Winnie Mandelan tarina myöhään illalla oli rankkaa katsottavaa.

Ei kommentteja: