sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Entinen on mennyt, tänään on hyvä päivä

Talkooviikonloppu Kuortinkartanossa huipentui Kesäjuhlaan. Kutsuttuna vieraana kyselin halukkaita lähtijöitä mukaan. Lapsenlapsilla on työkiireitä, etteivät ehdi mummon kanssa juhlimaan. Tyttöjen vanhemmat lupaavat lähteä katsomaan esiintyjiä Diantraa ja Koop Arposta. Nauttivat näkemästään ja kuulemastaan. 

Yleisön joukossa liikkui 95 -vuotias mies kunniamerkki rinnassa. Kertoi olleensa aikanaan kartanon johtokunnassa sen alkuperäisen tarkoituksen aikana kunnalliskotina. Pienellä henkilökunnalla oli silloin hoidettu kaikkia asukkaita tai asukkaat hoitivat itsensä ja pitivät huolta toisistaan. Sama historia on vanhustenhoidosta kaikissa kunnalliskodeissa. Pojanpoikansa kanssa mies oli tullut juhliin.

Kartanon toimintaa pyörittää pieni henkilökunta vanhalla Martta -aatteella. Kesäjuhlissa tarvitaan talkoolaisten apua. Heille suuri kiitos ilman ansiomerkkejä. 
Itse kannan koruna maailman kauneinta riipusta, jossa on kympinlasten logo. Tunsin olevani oikeassa paikassa oikeaan aikaan 9 vuotta sitten ensimmäisellä retkellä meren rantaan.

  
Teksti: Maire Tirkkonen

Isovanhempien ja lastenlasten leiri Kuortinkartanossa
19.-22.7.2004

Retki merenrantaan

Kuortti kutsuu. On alkamassa lastenlasten ja isovanhempien leiri. Kaunis sää suosii. On ollut sateista tähän asti. Kartano täyttyy pienistä ja isoista leiriläisistä ja heidän yhden sukupolven ylittämistä mummoista ja vaareista. Olemme tärkeässä roolissa vapauttaessamme lasten vanhemmat muutamaksi päiväksi hoitovastuusta. Aloitamme lounaalla notkuvan noutopöydän ääressä. Koko leirin ajan se on katettuna. Iltapalan jälkeen tuli mieleen ajatus, jos nyt et mene nukkumaan, on kohta aamupalan aika. Talon ilmapiiri, henki, antaa kuitenkin levollisen yöunen, jos saa ajatukset asettumaan muista murheista, jotka siellä arjessa ovat vielä lähellä takana ja pitkäksi aikaa ohjelmoitu eteenpäin toistuvina hoitoina.

Mikään muu ei ole ollut tärkeämpää kuin olla läsnä tavalla tai toisella, silloin kun tarve on ollut suurin

Perhepotretit kiinnitetään seinälle. Ryhmähenki on yhdistänyt meidät toinen toisiimme. Lapset liukenevat tottuneiden ohjaajien mukana omiin touhuihinsa, me vanhat ja viisaat ikinuoret Reijonsaliin keskustelemaan asiaan liittyvästä aiheesta. Kaikki ovat tuttuja osasto 10:n kävijöitä. Itse kaukomummi, olinhan isäni omaishoitajana 400 km:n päässä tyttäreni perheestä. Jokainen meistä kuitenkin on ollut tarvittaessa käytettävissä. Mikään muu ei ole ollut tärkeämpää kuin olla läsnä tavalla tai toisella, silloin kun tarve on ollut suurin. Nyt on tärkeätä saada etäisyyttä asiaan ja toipua kohdanneesta kriisistä.
"Murheellisen kuullen on puhuttava hiljaa siitä, minkä yli hänen on vaikea käydä," joillakin asiasta puhuminen saa äänen värisemään epätietoisuudesta. Toisilla silmät kostuvat ilon kyynelistä.
Hetken poissaolon jälkeen nähdessäni uudelleen pienet pojat ja tytöt he olivat täysinä tarmoa ja elinvoimaa, iloisina saadessaan käyttää leikkihuonetta ja laajaa piha-aluetta, pelata erilaisia pelejä kavereiden kanssa.

Onhan meillä mahtava muuntautumiskyky olla leipureita jättiläisten ja lilliputtien maassa

Tiistai on sateinen. Kuortissa ei tule ahdasta, vaikka ollaan sisällä. Onhan meillä mahtava muuntautumiskyky olla leipureita jättiläisten ja lilliputtien maassa, miten tila antaa periksi.
Lääkäriluento "syöpäsairaiden lasten hoito," tuo alan viimeisen tiedon Amerikasta LT Päivi Kinnusen välityksellä.
Täsmälääkitystä etsitään. Nyt on parantumisprosentti 90%. Olemme luottavaisia, että sairastuneet ovat hyvissä käsissä ja lapsista löytyy uskomattomia voimavaroja tervehtymiseen. Illalla laulamme lastenvirsiä, pastori puhuu suojelusenkeleistä, sade on väistynyt. Istumme nuotiolla makkaroita paistellen. Se on hemmotteluhetki, eikä iltapalan korvike.

Mummi ei sitä tiennyt - nyt tietää

Keskiviikko on aurinkoinen. Retki ratsutilalle ja talomuseoon alkaa. Innokkaimmat ovat jo valmiita nousemaan satulaan. Tuomo yllättää monessa asiassa rohkeudellaan uskaltautumalla uimaan, laulamaan, ratsastamaan. Mummi ei sitä tiennyt - nyt tietää. Talomuseo kertoo asumistavasta kauan sitten. Talo muistaa kävijänsä, seinät muistavat sanat, jotka siellä on puhuttu. Työn ja käden jälki on siirtynyt tämän päivän tarinaksi.
On syntymäpäiväni. Ravustus alkaa, siksi ei ole hyvä päivä juhlia joka kesä. Nyt tunnen kuitenkin oloni turvalliseksi. Päivä määrää elementikseni metallin ja tuhoavaksi elementiksi tulen. Tämä on selvinnyt 63 ikävuoteen mennessä. Nyt tiedän, mitä teen isona. Näin vanhaksi on pitänyt tulla. Olen iloinen elämästä ja olosta. Kiitän teistä kaikista, jotka voitte ottaa leirikutsun vastaan ja jakaa kokemukset kuin mansikkakakun kanssani.

Kaikki ovat idols-kelpoisia tietokilpailuissa ja sketseissä onnistuneita osallistujia

Teemme viimeisen ryhmätyön: sairauden aiheuttama huoli perheessä - miten tukea läheisiä. Toivon ainakin isovanhempien
keskinäistä vertaistukea, silloin jaksaa tukea myös läheisiään. Leirin tarkoitus on auttaa löytämään samassa veneessä olijat. Tukiryhmät ovat pieniä, jotta yhteydenpito olisi helpompaa.
Iltamat onnistuivat yli odotusten, joukossamme on kykyjä, jotka hillityn Maijan avustuksella pääsevät esille. Kaikki ovat idols-kelpoisia tietokilpailuissa ja sketseissä onnistuneita osallistujia. Kaarina ahkeroi ja letut hilloineen hävisivät hetkessä parempiin suihin. Illan päätteeksi; tahdon viettää juhlapäivää jälleen huomenna, kohota muistoissa arjen yläpuolelle.

Taivaalla aurinko ja maassa yhtä keltainen aurinkopaikka

Torstai on lähtöpäivä. Salaperäinen kirje saapuu. On tehtävä ja sen ratkaisu. Rastit löytyvät. Loppu hyvin, kaikki hyvin. ILLAKSI KOTIIN! Vielä muutamia erikoistehtäviä sitten on juostu tarpeeksi. Hajaannumme yhtä leirikokemusta rikkaampina loppukesäksi tahoillemme.
Työ jatkuu kentällä, mutta me jaksamme ja selviämme siitä, niin kuin Ari esitteli aurinkomaalaustaan. Taivaalla aurinko ja maassa yhtä keltainen aurinkopaikka. Ei pidä paikkaansa: auringossa aina varjo seuraa kulkijaa. Ari popsi poskeensa lautaselta juustoterälehtisiä kukkia ja auringonsäteitä. Näin Ari rokotti itsensä auringolla valoksi, ettei sairaudestakaan enää tule varjoa. Näin yksi luonnonlaki tuli kumotuksi syövän voittamisessa.
Se pyörii sittenkin!

Ei kommentteja: