sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Näitä katuja mä kuljin Pöllönpesälle

Arkisto: Lahden kadunnimien historiaa
Haastateltavana nimistötoimikunnan puheenjohtaja, komisario Kosti Virtanen.
Toimittajana Timo Toivanen.
Äänite vuodelta 1978. 

Lahden historia: Valtakunta mullistuksissa


Muutettuani pois Lahden keskustasta luen kirjoituksia historiasta. Otin talteen ilmaisjakelulehdestä vanhoja valokuvia, karttoja ja tietysti puretun puuliiketilan paikalle kohonneen hienostotalon kuvan. Aika on tehnyt tehtävänsä, asukkaat ovat mielipiteltään samoja kerratessaan pihassa, mitä ovat panneet merkille ulkokuivatuksen pyykkivahteina. Vanha rouva ilmaisi turhautuneisuutensa.
- On tämäkin hienostotalo. Kukaan ei käy enää ulkona ja jos käy, tarvitsee hän rollaattorin.
 
Nuori huoltomies yllätti käydessään viimeisen kerran palauttamassa joitakin käytössä tehtyjä muutoksia alkuperäisiin asentoihin. Hämmästyin aidosti, kun hän ehdotti.
- Halataan.  

Lahden historia: Verisin vuosikymmen (25.4.2015 21:42)

Mahdollisuuksien torista on kyse. Lahden tori 2015
Pöydällä on Sambiassa piirrustettu my school. Koulutalo on korkea, jokainen kerros alhaalta ylös asti on saanut oman värin. Se on minun alakouluni oppilaineen. Kuusi tyttöä sisällä samassa rivissä. Ulkona kolme poikaa ja yksi tyttö (X) rasti ruutuun menetelmällä  soveltaen uutta matematiikkaa.

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo 

Ihmisoikeuksista on kyse. Kunnan anti oli minulle 5 lukuvuotta kansakoulua epäpätevien opettajien puuhaillessa omiaan tunneilla. He näyttivät esimerkillään, ettei tytön kannattanut lähteä oppikouluun. Piialle riittää rippikoulu ja rokottaminen. Minut muistetaan 12 -vuotiaaksi pentuna, joka oli kova suuttumaan. Omaishoitajana palautettiin tuo mielessä pysynyt muistikuva julkaisemalla kuva Kyläkalenterissa.

Voimauttava valokuva -perusteet kursille vein koko kalenterin minua puhuttelevana, nurkkaan pakotetusta tytöstä. Kirjoitustaito kuuluu kaikille. Mustekirjoitukselle ei ollut kotona sopivaa paikkaa. "Hauki on kala" 100 kertaa lyijykynällä laiskanläksynä kotona ja ensimmäisellä joululomalla oppikoulusta vihkollinen jäljentämistä musteella irtoterällä. 

Silloin oli kirjoitusrauha, olihan muilla sisaruksilla huoleton joululoma ja omat lomapuuhat. Lapsenlapset ilmoittivat kaunokirjoitusharjoituksista. Ostin mallivihkot kirjakaupasta jäljentämistä varten. Seuraavana vuonna oli jo uusien tyyppikirjaimien vuoro. Kerroin tästä opettajille sanataideryhmässä ja sain viimeiset kirjainmallit itselleni harjoitusta varten.

Kirjoittaminen tuo muistoja pintaan. Mitä enemmän kirjoitan, sitä enemmän muistan.  
70 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
Kantapään kautta olen hankkinut kaiken tiedon kesätyöstä Ruotsissa. Olenkin tullut siihen tulokseen, että Suomi on enemmän Putin kuin Putin itse. Kunta toi naapuriin sijoittajat ennen kuin Putin liitti Krimin Venäjään. Oma osuuteni on järjestää muukalasille hautausmaa lapsuuskodin uimarannassa kirjoitusten mukaan. Tiekarttaa Länsirannalla ei haluta ratkaista, onhan Amerikalla oma etu kyseessä Lähi-Idässä. 

Ei kommentteja: