keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Myö hukutaan, sanoi sammakko

Aamun ajatus

Älä turmele sitä mitä sinulla on,
haluamalla sitä mitä ei ole;
ja muista, että mitä sinulla nyt on,
oli kerran niiden asioiden joukossa,
joista vain uneksit.
 -Epikuros

Päivän mietelause 
Ote Esa Mäkisen esikoisromaanista Totuuskuutio
Otava 2015. Lukijana kuuluttaja Juha Salomaa. 

Netti nielaisi meidät. "Vain paperiin tarkertuneet vanhukset kuvittelevat, että pelkkä julkaiseminen riittää. Jos juttua ei klikkaa kukaan, sitä ei ole olemassa."
Puhelin ajanvaraus vielä pitää meitä otteessaan. Automaatti toistaa ummet ja lammet, mitä en halua kuulla ja rahastaa jonotusajasta. Minulle riittää. Käyttäisin nettiä, mutta palvelu ei pelaa jostakin tuntemattomasta syystä. 

Professori huolissaan taantuma-ajan politiikasta: "Kaikki on sen varassa, että Suomi nousee vanhoilla tempuilla" (25.2.2015 5:00)

90-luvun lama toisenlainen

Pitkittynyt taantuma on näkynyt Lahden seudulla selvästi esimerkiksi halpamarkettien ja kirpputorien kasvaneena myyntinä. Halpakaupan kasvu herättää myös kysymyksen, onko pitkittynyt taantuma saamassa yhteisiä piirteitä 1990-luvun suuren laman kanssa, jolloin kirpputorien määrä nousi voimakkaasti.

Talousasiantuntijan mukaan tämänhetkisellä taantumalla ja 90-luvun lamalla on todellisuudessa hyvin vähän yhteistä piirteitä. Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Pohjola toteaa, että 90-luvun lamassa oli kysymys Suomen talouden sisäisestä romahduksesta.

Hänen mukaansa tämän hetkinen taantuma sen sijaan koostuu kahdesta yhtäaikaisesta ongelmasta: finanssikriisistä seuranneesta Euroopan laajuisesta talouden alavireestä sekä Suomen teollisuuden samaan aikaan etenevästä rakennemuutoksesta.

- Nykyinen taantuma on kokonaan toisenlainen ja tulee puhtaasti viennin ja teollisuuden kautta, joissa metalli- ja metsäteollisuus sekä elektroniikka ovat keskeisiä.

Professori toteaa, että esimerkiksi 1990-luvun kaltaista suurtyöttömyyttä ja toimeentulotuen varassa elävien räjähdysmäistä kasvua ei ole nykyisten ongelmien yhteydessä koettu.

 
Kauhuvuokralainen majoitti koko sukunsa - edes sähkön ..
Vaihdoin otsikoiden järjestystä koetun 90-luvun laman mukaan. Vanhempieni omaishoitajana 1991 - 2000 olin kuin kauhukakara heidän ikiomassa osakkeessaan. Nukuin lattialle levitetyllä patjalla yöt. Käärin sen rullalle komeroon päiväksi. Naapurit elivät kuin pellossa, sananmukaisesti Tuuspellossa. Muuttosiivouksen edetessä löytyy kirjeenvaihto sosiaalijohtajan ja helfershelfereiden kanssa koskien vanhempieni hoitoa heidän kotonaan.


Minulle ajassa ei ollut mitään uutta. Vanhempani olivat tulleet vanhoiksi ja liian sairaiksi selvitäkseen kotona hautausurakoitsijan antaman avun varassa. Ymmärsin yskän, ettei kuolleitten sielujen metsästys tuottaisi tulosta. Siitä pidin huolen. Anteeksipyyntö kilpailijalle lehdessä oli ehtona, että hauturi myi putiikkinsa ja muutti maisemaa kauas pois. Minusta tuli asioiden kaukohoitaja, jolle lähetettiin taloyhtiön ruohonleikkuuvuorot kirjattuna liitteenä pankkisiirto, mitä lähettäminen oli tullut maksamaan.


Lähetin rahat pahimmille suunsoittajille saatesanoin kirjeessä, että ihan omin pikkukätösin voivat viedä rahat taloyhtiön tilille. Se tehosi. Taloyhtiöön on saatava asiansa osaava isännöitsijä. Sen jälkeen olen saanut kokouskutsut, vuokranmaksutilisiirrot kirjeessä ilman jälkiveloitusta. Muuttajat jättivät kirouksen jälkeensä. Pelko on muuttunut toiveeksi.
- Kyllä minä pelekäsin, nyt se kuoloo, kuului laahaava ääni pihapiirissä.

Tutkija: Lahdessa merkkejä orastavasta rakennetyöttömyydestä ...

Tauti tanssi talvitiellä,

kysyi, toinko terveisiä.
Mistäpä minä mutisin.
Muistitko kotona käydä?
Muistin kyllä, enpä käynyt.
Siellä kuoltiin. Kuka kuoli?
Kukin kuoli vuorollansa,
sinä vain olet elossa.

Taidatpa tappaa jo minutkin?
En minä sinua tapa;
kuka sinua surisi!
Kun tapan talon emännän,
samalla isännän isken,
kohta kaikkia komennan.
Sinä palvelet paremmin, / kun et kuole, vaan vikiset.
-Lauri ViitaHukutko tavaraan? Nämä voit hävittää välittömästi - Iltalehti
Jotakin olen jo tehnyt, mutta paljon on vielä tekemättä. Listan läpikäyminen pitää muuttosiivouksen järjestyksessä.

Ei kommentteja: