maanantai 26. tammikuuta 2015

Hotelli Humina


Kiehtova maailma: Hotellin vuosi


1/3. Viiden tähden hotelli Claridge's Lontoossa on instituutio. Sarjassa seurataan vuoden ajan henkilökunnan ja vieraiden elämää. Varakkaimmat asiakkaat saattavat varata omaan käyttöönsä kokonaisen kerroksen.

2/3. Claridge's käy läpi mittavaa kunnostusta. On tarjottava nykypäivän mukavuuksia, mutta säilytettävä vanhan rakennuksen arvokkuus. Perinteikäs hotelli on kuninkaallisten suosiossa. 

3/3. Lontoon olympialaisiin osallistuvat arvovieraat pitävät henkilökunnan kiireisenä. Palkitun Noma-ravintolan kokit ottavat hotellin keittiön haltuunsa. Erikoiset raaka-aineet eivät kuitenkaan miellytä kaikkia.

4/4: Kuinka on onnistuttu? Smedsberegetin vanhainkodissa valmistellaan suurta kesäjuhlaa hivenen hermostuneissa tunnelmissa. Onko vanhainkoti onnistuttu nostamaan neljässä kuukaudessa Ruotsin parhaaksi?

Parasta vanhustenhoitoa - vuosi myöhemmin 

Vuosi sen jälkeen, kun Smedsberget valittiin Ruotsin parhaaksi vanhustenkodiksi, professori Yngve Gustafsson ja yrittäjä Jane Lindell Ljunggren palaavat taloon selvittääkseen, miten siellä nykyisin menee.

Pysähdyin eilen katsomaan hotellin mittavaa kunnostustyötä. Tein johtopäätökset omasta työurasta hakiessani työhuonetta. Tutustuin Käsityöläistaloon, kun se oli alkuperäisessä tarkoituksessa. Pieniä huoneita vieri vieressä tehdä työtä. 
Olin joutunut ahtaalle uudessa palvelukeskuksessa vuokraamassani työhuoneessa. Huone oli 10 neliön koneellisesti ilmastoitu, ikkunaton koppi. Katossa lamppuja vaikka kirurgin vaativiin leikkauksiin. Työhuonehistoria oli vaiheessa.

Palvelukeskus oli uutta Lahden historiassa. Siihen kävi tutustumassa lähialueiden päättäjiä rakentaakseen omiin keskuksiinsa palvelutaloja vanhuksille. Muistan arkkitehtien kurkistukseen huoneeseen. Perääntyivät käytävään ihmetellen.
- Onko tuo edes laillista?

Inhorealistisen tunteen herätti johtajan istuminen oven takana, kun minulla oli mies asiakas. Ulko-ovet olivat kiinni, aula tyhjä ja minulla viimeinen asiakas. Johtaja halusi tulla nähdyksi, kun avasin oven.
-Tässä oli hyvä tehdä työtä. 
Hän oli levitellyt tyhjiä puheita, että sai erikoiskohtelun hieronnasta alasti. Hänellä oli sairas mielikuvitus, olinhan saanut Isä Juntusen opetuksen, kuinka hierotaan.

Sanoin vuokrasuhteen irti ja siirsin työpöydän Käsityöläistaloon alivuokralaiseksi. Viressä oli tyhjä huone, jonka ostin kulutusluotolla ja kalliilla korolla. Hetken kesti rauha tehdä työtä omaan tahtiin iltapäivästä iltaan.
Sitten alkaa tapahtua. Käsityöläiset jättivät työhuoneensa ja pankin avustuksella konkurssin tehnyt Sotka vuokrasi kaikki tyhjät tilat. Muutostyöt alkoivat talon sisällä, seiniä kaadettiin ja betonin pölyä leijaili kaikkialla.

Yhtiökokouksessa mainitsin työn vaikeutumisesta remontin keskellä. Viimeisestä johtajan virasta syrjäytetty asianajaja sanoi minulle, ettei se kuulunut käsiteltävien asioiden listalle. He olivat valtaamassa koko Käsityöläistalon itselleen ja veivät loppuun toisen sijoitusyhtiön kautta, välimiesoikeudella uhaten pakottivat minut luopumaan velattomasta työhuoneesta.

Näitä muistelin eilen katsoessani hotellin  kunnostustöitä. Remontin kohteena oli 20 huonetta. Muissa huoneissa toiminta jatkui remontin häiritsemättä. Meillä työpaikat ovat loppuneet, työtilat jääneet tyhjilleen. On se niin suomalaista johtamistapaa. Työtätekeviä kiusataan henkisesti ja fyysisesti. 

Parasta vanhustenhoitoa

Sarja alkaa. 1/4. Smedsbergetin vanhainkodin tavoitteena on tulla neljässä kuukaudessa Ruotsin parhaaksi vanhainkodiksi. Henkilökuntaa opastavat professori Yngve Gustafson ja hoitoasiantuntija Jane Lindell Ljunggren. 

2/4: Hengenvaaralliset reseptivapaat lääkkeet. Smedsbergetin vanhainkodin asukkaiden lääkitystä muutetaan, ja tulokset näkyvät heti. Henkilökunta joutuu opettelemaan uusia työtapoja.

3/4: Kunnon ruokaa yhteiskuntamme rakentajille. Kokki Leif Mannerström näyttää, että hyvää ja ravitsevaa ruokaa voi valmistaa niukoillakin määrärahoilla.

4/4: Kuinka on onnistuttu? Smedsberegetin vanhainkodissa valmistellaan suurta kesäjuhlaa hivenen hermostuneissa tunnelmissa. Onko vanhainkoti onnistuttu nostamaan neljässä kuukaudessa Ruotsin parhaaksi?

Viiden tähden hotelli Claridge's Lontoossa on instituutio. Samaan aikaan meillä puretaan laitospaikkoja ja jätetään vanhukset heitteille kotihoitoon, jos omaishoitajaksi ei ole halukkuutta eikä mahdollisuutta. Smedsbergetin vanhainkoti on vanhusten viimeinen koti. He maksavat täysylöspidosta, mutta ovat aliravittuja.

Työpaikan hyvinvoinnista pitävät työntekijät huolen. Meillä ei ole nähty työtekijöitä voimavarana, vaan päättäjät kertovat asettamistaan työryhmistä, kuinka vanhuksia pitäisi hoitaa. Minulle riittääääää! 

Verkkokirjoittajan talossa teen yhteenvetoja, kun mikään ei riitä ahneille johtajille sijoittajina. 
sai rauhanruhtinaalta keppikeittoa.  

Apua tilapulaan, uusi palvelutalo nousee Jalkarantaan - ESS.fi  

Ei kommentteja: