torstai 2. lokakuuta 2014

Hirttotuomio

98 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1916: Taavetti Lukkarinen hirtettiin Oulussa.
PHNetin  nurkkauutinen herättää vanhat kohtalot eloon. Niistä vaiettiin häpeänä, johon minutkin vedettiin mukaan osallisena. Setäni, Juho Taavetti, oli haettu kotoa pyssyjen kanssa isovanhempien silmien edestä ja viety vankilaan. Lionsit signeerasivat muistomerkin joukkohautaan haudatuille köyhille, nälkään kuolleille ja syntyperänsä mukaan tapetuille.

Itse en tuntenut näin. Hankin sedälleni nimellisen muistolaatan ja kiinnitin sen isovanhempien hautakiveen, kun ei saanut nimellistä hautapaikkaa. Valkoinen veteraanijärjestö lupasi Isälleni kuoltua havuseppeleen haudalle.
- Ehtiihän tuon sittenkin, totesi isä liikuttuneena.
Sitä kunniaa en suonut valkoisille rahanjakajille enkä ilmoittanut isän kuolemasta. Minun kohdalta menneet on sovitettu, mutta olen itse joutunut myrskyn silmään.


Aamun ajatukset kiteyttävät sen, mistä minua syytetään, kun mikään ei riitä.

Lupaa vähemmän kuin voisit,
anna enemmän kuin lupasit.


Ellet näe valoa tunnelin päässä,
saatat katsoa väärään suuntaan. 


Uusia mielipiteitä aina epäillään
ja tavallisesti myös vastustetaan,
ja syyksi riittää vain se, että ne
eivät ole vielä yleisiä mielipiteitä. -John Locke 

(koulunkäynti, ammatti, omaishoito, sukupuoli eivät ole tämän päivän yleisiä mielipiteitä, vai ovatko? Eriarvoisuus ja kahtiajako jatkuu päivän politiikassa.) 

Jokaisen on saatava nauttia elämästä,
mutta niin ettei kukaan nauti kenenkään
kustannuksella eikä kukaan saa häiritä
toisen nautintoa. -G. Büchner 

- Mitä sinä täällä teet, olethan kohta eläkkeellä?
- Sitä juuri, en ole vielä varannut vanhainkotipaikkaa lakanoiden välissä. 
Nämä linkit voit lukea nettihautausmaalla, jonne ei hautakiveä eikä kuolinilmoitusta julkaista. 

Hautakivi

Oulun Seudun Rintamamiesyhdistys pystytti Taavetti Lukkariselle hautamuistomerkin, jossa on teksti:Venäjän sortovallan uhri Taavetti Laatikainen, synt. 8.11.1884 Nilsiässä. Hirtettiin 3.X.1916 valtiollisista syistä Oulussa, Kontinkankaalla, josta ruumis vuonna 1917 siirrettiin tänne siunattuun multaan. Oulun veteraanijärjestöjen yhteiselin kunnosti hautakiven 1996.

Siunaamattomaan maahan haudattuja on siunattu uudelleen samaan hautausmaahan. Vielä ei häämötä päämäärä, minkä käänteen Suomi-neito tulee kokemaan. Talouden madonluvut syklinä päättyvät ja kaikki alkaa alusta. 

Ei kommentteja: