lauantai 1. helmikuuta 2014

Reservaatit, ghetot, lähiöt

Kunnanjohtajana pärjää, kun osaa lukea ja kirjoittaa. Tietyllä varauksella luen eläkkeelle jäävän kunnanjohtajan testamenttiä seuraajalleen. Kaikki jää kuulijan vastuulle, kuinka tuon tulkitsisin.

Kuva: Would be a better place... 
Aikajanakuva fb:stä
on ajan kuva luonnosta reservaattiin. 

138 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1876: Yhdysvallat määräsi kaikki intiaanit muuttamaan reservaatteihin.
PHNetin nurkkaauutinen muistuttaa valkoisen miehen aluevaltauksista intiaanien asuinalueille. Yhdysvallat kollektiivisesti antoivat muuttomääräyksen. Saman kollektiivisuuden koin syntymäkunnassani, kun aloitin  vanhempieni omaishoitajana virallisesti 1.1.1991. Sitä kesti vallanvaihtopäivän juhlinnan jatkuessa 7.2.2000. Ehdin nähdä kaksi kunnanjohtajaa, jotka vaihtoivat maisemaa pääsemättä päämääräänsä Tuusniemellä.
Kolmannesta vaihdoin ajatuksia naapurin kanssa hississä. Orimattilasta siirtyi hänen tuttunsa kunnanjohtajaksi sinne, mistä olin muuttanut pois. Asiat jäivät levälleen, otin yhteyttä kunnanjohtajaan. Hän ei halunnut paneutua asiaani, vaan delegoi alemmalle johtajalle, joka oli minulle tuttu. Hänkään ei halunnut ottaa asiaani käsiteltäväksi. Tuusniemen kunta on ryöstöretkellä Vihtaniemellä. Kunnanjohtaja oli tehnyt siirron ja  tullut odottamaan mökkikunnassa vapautuvaa kunnanjohtajan paikka. Hänen aikansa jäi lyhyeksi, pääsi välitavoitteeseensa ja siirtyy Heinolan kaupunginjohtajaksi.

Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset edunsaajana valloittavat alkuperäisten asukkaiden maita. Kukaan ei tunne tosiasioita, millä perusteella he siellä ratsastavat ja etsivät uusia maksukohteita. Asioiden hoitajana tiedän enemmän omista asioista. Olen hankkinut yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdokseen. Minua ei ole kuunneltu. On ollut pakko turvautua nuorempien apuun. Se keskeytti suuret suunnitelmat rakentaa lapsuuskodin uimarantaan kunnan pienellä ja EU:n suurella rahalla sijoittajille viihde- ja vapaa-ajan keskus.

Virkamiehet vaihtuvat ja ovat yhtä ylimielisiä kuin edeltäjänsä. Eivät vastaa kirjeisiin eikä soittopyyntöihin. Turvauduin uuteen kunnanjohtajaan. Hän ohjasi asiani oikeaan osoitteeseen.  Kunnan johtaja ilmoitti vielä kenelle asia kuuluu. Se johti valitukseen Kuopion hallinto-oikeuteen. He joutuivat maksamaan takaisin aiheettomat jätemaksut. Meidän vanha rakennuspaikka on heidän "lomakiinteistönsä" laskutuksen kohteena.

Olisin vielä palannut kunnanjohtajan pakeille, mutta hän on jäänyt eläkkeelle. Uusi kunnanjohtaja haki jo ylempää virkaa, mutta ei tullut hyväksytyksi. Projektityöntekijänä hän jatkaa. Huonoista kokemuksista katujätkä-projektissa jätän hänet väliin. Seuraava aste on presidentti, jolta anon armahdusta. 

Ministerit pystymättä ratkaisemaan tämän päivän ongelmia lähtevät Eurovaaleihin ehdokkaaksi. Virkkunenkin nuoruuttaan hehkuttaa.
- Aina olen halunnut Brysseliin. 
Minulla ei ole ollut valinnanvaraa edes verkkokirjoitustaidon hankkimisessa. On suositeltu vanhojen romujen ostamista, kun en mitään tiennyt tietokoneista. Ajatus kuitenkin oli. Hankitaan viimeiset versiot kaikista nykyajan apuvälineistä, kun unelma on toteutunut ja elämä jatkuu Mansikkapaikalla. 
Tietokone on yhtä tyhmä kuin käyttäjänsä. Minun oli opeteltava verkkokirjoitustaito, etteivät kirjurit ja tulkit kiäntele eikä viäntele sanomisiani. dna on ollut yksi tuhoava operaattori, ettei netissäkään saa olla rauhassa.

http://kleinitar.info/MaireTirkkonen/


 Jäämeri 30 päivässä
 Osa 5/10. Jamalin niemimaa, nenetsit. Ville Haapasalo ahkeroi nenetsileirissä. Ville paimentaa poroja ja valmistaa plovia sekä vaeltaa nenetsiperheen ja tuhansien porojen kanssa.

- Mahtavaa. Niin kauan kuin nenetsit eivät pyydä kaupungista etuutta itselleen, he saavat harjoittaa poronhoitoa kaukana kaikesta. Olisiko tässä ollut minunkin selviämismahdollisuus olla omaishoitajana, kun en olisi pyytänyt kunnalta kunnallista kotihoidontukea. Kahdessa kuukaudessa tili oli miinuksella 20 000 mummonmarkkaa.
Sodan jälkeen kunnan anti oli 5 lukuvuotta kansakoulua epäpätevien opettajien puuhaillessa omiaan tunneilla. Tätä pitää kerrata aina uudelleen hyvinvointivaltion kaatopaikalla 72 vuoden elämän kokemuksella.

Ei kommentteja: