tiistai 15. tammikuuta 2013

Oi kallis Suomenmaa

Oi kallis Suomenmaa

(Suomi 1940, 84') O: Wilho Ilmari. N: Ansa Ikonen, Eino Kaipainen, Vilho Auvinen, Jalmari Rinne. Mika Waltarin kirjoittama isänmaallinen tarina välirauhan ajan Suomesta koettelemuksineen ja toiveineen. Mv.

Elokuvaa katson sivusilmällä taistellessani tietokoneen kanssa. Joku ominaisuus tai lisäosa on tullut koneelleni tietämättäni.
- Tuollaisten takia ei sotaa käyty, sanoo hevosensa löytänyt. Isäntä ostattelee hevosta levitellen rahojaan ja löytää itsensä maassa makamassa julistaen kostoa kaatajalle.
Vanha karjalaismies kalastaa verkolla järvellä. Isäntä komentaa kalastajaa tulemaan rantaan pysyllä uhaten. Isäntä ottaa kalat, repii puukolla verkon kappaleiksi ja heittää sen ukon silmille käskien pysymään poissa hänen vesiltään.

Kaikki tämä on ollut käytäntö vielä 80-luvulla vanhojen naapureiden ottaessa mittaa toisistaan. Rumpsa-Jussin veli vahti salorantojaan. Työnsi marjamiesten veneen vesille. Wiljami ui ulapalle syyskylmässä vedessä noutamaan veneen. Ja monta muuta Vihtalahden Paavon tempausta viinapäissään.

Isäntä tapasi ukon suolla hilloja poimimassa. Heitti ukon korin menemään huutaen, ettei hänen suollaan vieraat varasta marjoja, vaikka jäisivät metsään mätänemään. Tätä aikaa eletään nyt, mutta hienostuneemmilla säännöillä. Yksinkertaisten Ymmärtämättömien Enemmistö uusrikkaina odottavat aikansa. 
Kun pieni ihminen pitää omistusoikeudestaa kiinni, jakomies ehdottaa tietoimitusta oikeuden toteuttamiseksi. Jakomies kääntää takkinsa tuomarin uuteen nuttuun. Alaston totuus paljastuu ja olen intialaisten naisten leirissä esittämässä haisevan vastalauseen. 
Dokumenttiprojekti: Naisen oikeus
Mitä tehdä, kun mies pettää tai pahoinpitelee. Etelä-Intiassa musliminaiset ovat perustaneet omia tuomioistuimiaan, jotka laittavat miehet koville. O: Deepa Dhanraj T: SAMA, Intia  

Mitä tehdä, kun vieraat miehet asettuvat naisen yläpuolelle tyhmyyttään ja järjenköyhillä ajatuksillaan kiusaavat naista vuodesta toiseen? En voi kuin kysyä.
- Mitä perkeleitä te luulette olevanne toimiessanne näin?

Ei kommentteja: