lauantai 17. helmikuuta 2018

Maailmanparannus

Kuusi kuvaa: Psykiatri ja aktivisti Ilkka Taipaleella on maailmanparannus verissä
Pian 75 vuotta täyttävä ikuinen aktivisti ja psykiatrina työuransa tehnyt Ilkka Taipale elää edelleen vauhtivuosia. Paljon kokenut 60-luvun radikaali on tehnyt ison elämäntyön suomalaisessa rauhanliikkeessä, Saidankomiteassa ja Suomen Rauhanliitossa ja jatkaa sitä edelleen. Ydinaseiden vastainen taistelu on Taipaleen arvion mukaan kiihtymässä uudestaan ja rauhanliikkeen pitää haastaa isot ydinasevallat vähentämään aseistustaan.
Kellokosken sairaalassa pitkän työuran tehnyt lääkäri ja psykiatri on aina puolustanut myös kaikkein heikoimpia. Nyt tässä asemassa ovat hänen listallaan vangit, joiden asemaan pitäisi saada parannuksia.
Hänen puolisonsa Vappu Taipale on monessa projektissa mukana ja huumorimiehenä tunnettu aviomies teetti vaimolleen 30-vuotisen avioliiton kunniaksi poikakalenterin, jossa hän poseeraa mm. painitrikoissa. Nuoruusvuosina Ilkka Taipale harrasti myös painia ja pitää sitä sopivan väkivallattomana kamppailulajina.
Ilkka Taipale on kuuluisa monista tempauksista, kuten työkyvyttömien työttömien kirjoittamisesta työkyvyttömyyseläkkeelle ja hän taistelee köyhyyden puolittamiseksi Suomessa. Tämä projekti sai hänet osoittamaan mieltä nosturin nokassa oman puolueensa SDP:n puoluekokouksen edustalla kun puolue ei lähtenyt asiaa hänen toivomallaan tavalla edistämään. Eläkepapereita hän on kirjoittanut jo 4 000 työktyvyttömälle työttömälle ja työ jatkuu edelleen.
Hän on toiminnan mies, mutta myös kirjoittanut paljon ja hänen kirjansa ”100 sosiaalista keksintöä” on käännetty jo 30 kielelle, mm. turkiksi, albaniaksi ja mongoliksi ja pian tulossa kurdiksi ja somaliaksi. Mongoliassa kirjaan kirjoitti esipuheen maan presidentti ja sen julkistamisen yhteydessä pasifistina tunnettu kirjailija sai kutsun susimetsälle ja sai kunnian suden kaadosta. 
Venäjällä hän on matkaillut paljon ja luonut monenlaisia yhteyksiä naapurimaahan. Suomalaisille ohjeeksi Taipale sanoo, ettei Venäjää kannata pelätä.
Tällä hetkellä ikuisella aktivistilla on oman arvionsa mukaan vähintäänkin 27 harrastusta. Yksi keskeinen missio on lisätä sairaaloiden viihtyvyyttä ja kauneutta: puutarhoja, taidetta ja muuta kaunistusta. Kirkot, joissa vihitään, haudataan tai kastetaan ovat kauniita, mutta sairaalat, joissa kuollaan, synnytään, kärsitään ja iloitaan on tehty bakteereita varten, kiteyttää Ilkka Taipale.
Toimittaja Ari Meriläinen
 

Ei kommentteja: