maanantai 11. heinäkuuta 2016

Sodan julistus Ruotsille

 
Liian monta kokkia tässä sote-sopassa.
Kunta teki itseään tunnetuksi velattomana kuntana ja houkutteli sijoittajia halvoilla mökkiplänteillä rannoilleen. Kuinka paljon siihen liittyykään hämäräpuuhia. Ehkä hankkeiden viivästyminen ydinvoimalan ja länsimetron rakentamisessa ovat tämän päivän jäävuoren huippu. 

Itse tein toisin vastatessani isän hätääntyneeseen soittoon.
- Minä tulen.
Omaishoito sai kohdallani uusia nimikkeitä. Kun lääkäri lopetti kivun hoitamisen, muuttuivat viimeiset vuodet kohdallani "kuolintodistuksen odottamiseksi". Toisaalta 3 viimeistä kuukautta laitoksessa voisi olla "kitumalla kuolemista". Tässä uudet nimet suomalaiselle saattohoidolle vuosituhannen vaihtuessa.

Vielä tähän tullessa ei kohdalleni ole osunut sopivaa projektia tehdä sukupolven vaihdos vuodesta 1900 tiettäväksi tulleeseen sukutarinaan. Monta onnenonkijaa ja oksanottajaa liittyy Vihtaniemen karttalehteen. Minulla oli unelma, josta vihjasin Tammivalkamassa syntyneelle omaishoitajaryhmälle. Pärnussa näkemäni Mutaravilan toimintamalli voisi toimia meidänkin oloissa.

Pettymykseni purkautui kaikkiin vastustajiin, jotka lakeja säätämällä kiristävät aina ahtaammalle yrittämisen, itsensä työllistämisen. Viimeöinen terrori-isku Nizzan kadulla todistaa ajan muuttuneen yhä sotaisemmaksi. Sama toteutui lapsuuskodin uimarannassa. Kunnan pienellä ja EU:n suurella rahalla saatiin aikaan muukalaisten hautausmaa 2000 -vuotisen esimerkin mukaan.  

Kunnista vähenee kymmeniä tuhansia työpaikkoja - Keva

Kuinka käy pienen kutistuvan kunnan, kun viimeisetkin työpaikat loppuvat?

Sote-selvitystä johtanut ruotsalaisprofessori ... - Helsingin Sanomat

Ihan tältä istumalta voin kirjoittaa, mitä on tulossa hyvinvointivaltion kaatopaikalle. Odotan tutkimusta, jonka esteenä on henkilökuntapula. Palkatut tutkijat viettävät ansaittua kesälomaa. Yksi sai paremman työtarjouksen ja vaihtoi työpaikkaa. 
Tämä on tuttua vuosien takaa koskien hammas- ja silmälääkärin palveluja. "Ei vastaanottoa, ei uusia potilaita" ilmoitukset kertoivat lääkärivajeesta. Nyt tämä koskee kuihtuvien kuntien lääkäripalvelujen puutetta ja päivystyssairaaloita. Lääkäri Kiminkinen hoitaa potilaitaan lastaussilloilla ja kotikäynneillä tarpeen mukaan. 

Olen kasvattanut ilmajuuret kuin orkidea ja joutsenkaulaa odottelen, jos odotusaika jonossa kestää viikosta viikkoon. 

228 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1788: Venäjän keisarinna Katariina II Suuri julisi sodan Ruotsille. Tämä johti myöhemmin Suomen menetykseen ja liittämiseen Venäjään Suuriruhtinaskunnaksi.

Päivän mietelause

Ajatuksia 900-luvulla kirjoitetusta Puhtauden veljien epistolasta
Puhtauden veljet: Eläinten oikeudenkäynti. Suom. Janne Mattila, Basam Books 2015.
Lukijana kuuluttaja Marja Vehkanen. 


Ei kommentteja: