lauantai 30. huhtikuuta 2016

1953 vapun aatto

63 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1953: Ensimmäinen Pekka Puupää -elokuva sai ensi-iltansa.

2016 vapun aatto
Erwin Schrott: Rojotango
57 min 14 pv  846 katselua

Uruguaylainen bassobaritonitähti esittää tunteikkaita argentiinalaisia tangoja ja muuta eteläamerikkalaista musiikkia Berliinissä. Mukana on mm. Astor Piazzollan ja Pablo Zieglerin musiikkia ja tangoa myös tanssittuna.
Kukapa olisi arvannut kenen kanssa vietän vappua 2016.


Mitä sanoisit puheessa 70-vuotiaalle isällesi? - Näin koskettavasti sen teki prinsessa Victoria
Puhe sanasta sanaan
Expressenin mukaan Victoria puhui näin:

"Teidän Majesteettinne, Rakas Isä,
Synnyit 70 vuotta sitten. Perheeseesi Hagan linnassa kuuluivat äitisi, isäsi ja neljä sisarusta. Olit toivottu lapsi. Idylli oli täydellinen, kunnes perhettäsi kohtasi tragedia. Isäsi kuoli lento-onnettomuudessa. Te muutitte pian Tukholman linnaan.
Aika kuluu. Tänä päivänä Hagan linnassa asuvat uudet pienet prinssi ja prinsessa: Sinun lapsenlapsesi Oscar ja Estelle. Haga, joka merkitsee suvullemme niin paljon, on jälleen koti.
Tänä iltana tuntuu luonnolliselta kerrata, miten perheemme kehittyy sukupolvesta toiseen, miten vastuumme kuningashuoneesta on kulkenut perintönä eteenpäin ja miten Sinä perheenpäänä ja hallitsijana olet vienyt perintöä eteenpäin.
Olit vain 27-vuotias - 12 vuotta nuorempi kuin minä nyt - kun astuit valtaan vuonna 1973. Voin vain arvailla, miltä tuntui ottaa niin nuorena harteilleen se viitta, joka oli ollut isoisälläsi kuningas Kustaa VI Adolfilla vuodesta 1950, ja edustaa maatamme valtionpäämiehenä kansallisesti ja kansainvälisesti kaikissa vaadittavissa tilanteissa.
Asetat Ruotsin epäitsekkäästi etusijalle. Isoisäsi sanat - velvollisuus ennen kaikkea - tuntuu olleen johtotähtenä myös Sinulle tehtävässäsi. Se, että virka velvoittaa, on itsestään selvää.
Sinulla riittää energiaa! Ajattele, miten paljon olet saanut vastineeksi. Miten paljon olet nähnyt, kuullut ja oppinut. Meidän maastamme, vieraista maista ja muista kulttuureista. Ihmiskohtaloista, hyvässä ja huonossa. Olet kertonut paljon siitä kaikesta minulle ja sisaruksilleni - ja samalla välittänyt eteenpäin uteliaisuuttasi ja omistautuneisuuttasi.
Toivon, että useammat saisivat kokea leikkisän puolesi ja huumorisi, joita me sisarukset pidämme tärkeänä osana persoonaasi.
Erityisen merkillepantavaa Sinussa on vahva lojaliteettisi perittyä tehtävääsi kohtaan, jota olet hoitanut nyt 43 vuotta. Mottosi - Ruotsin hyväksi ajan hengessä (”För Sverige - i tiden”) - kertoo kaiken asenteestasi tehtävääsi ja perintöäsi kohtaan.
Mutta sinä et pelkästään hallitse. Sinä myös hoidat ja kehität kunnioittaen traditioita.
Puheessasi tsunamikatastrofin jälkeen sanoit, että tiedät, mitä tarkoittaa, kun ei ole isää. Haluan vuorostani sanoa Sinulle, että minä tiedän, mitä tarkoittaa, että on isä. Isä, joka toimii esikuvana ja tukena. Suoraselkäisenä ja kokeneena olet rauhan, turvallisuuden, luottamukseen ja lämmön lähde.
Ja kesäisin Öölannissa veneessä kanssasi kalaverkot mukana - se on yksi hienoimmista muistoistani.
Teidän Majesteettinne, Rakas Isä,
Tässä Kustaa Vaasan mahtavan hahmon varjossa tuntuu luonnolliselta muistuttaa tunnuslauseesta "Isien jalanjäljissä - tulevaisuuden voittojen puolesta".
Huomenna Sinä siirryt - isien jalanjäljissä - uudelle vuosikymmenelle - tulevaisuuden voittojen puolesta - sen kaiken taidon kanssa, jonka yksistään kokemus tarjoaa.
Sinulla on ehtymättömässä uteliaisuudessasi ja idearikkaudessasi paljon annettavaa sekä virallisessa tehtävässäsi että perheesi ja ystäviesi keskuudessa.
Tiedän, että arvostat kaikkea arvostusta ja lämpöä, jota olet kohdannut vuosien varrella. Et ota niitä itsestäänselvyyksinä.
Ruotsin kruununprinsessana ja perheen edustajana haluan nyt lämpimästi kiittää Sinua kaikesta ja toivottaa Sinulle onnea ja hyvinvointia tuleville vuosille.
Lopuksi pyydän teiltä kaikilta apua - näin päivää ennen - kunnioittaaksemme Isääni, Ruotsin Kuningasta, nelinkertaisella eläköön-huudolla.
Eläköön!" -Outi Laatikainen

Jotakin sanoin minäkin 90-vuotiaalle isälleni meidän kaikkien kahdeksan puolesta Viitakossa.

Ei kommentteja: