lauantai 23. tammikuuta 2016

Paskahammas

Radio ateljee esittää: 50 min, 29 pv, 129 kuuntelua

Katsotaan röntgenkuvat elämäni ensimmäisestä v. 1962 paikatusta hampaasta. Voiko hammaslääkäri hoitaessaan aiheuttaa hoitovirheen, joka on vaikuttanut koko loppuelämään? Tiedän potilasvakuutuksen maksajana, että hammaslääkärien hoitovirheitä korvataan eniten. Nyt siitä on omakohtaista kokemusta jokaiselta edelliseltä hammaslääkärikäynniltä.

Viimeisestä käynnistä sain todistuksen, että hammas on poistettu eikä muuta hoidettavaa ole suussan. Yksityisellä puolella hoidettiin kosmeettisesti kuin olisin käynyt kruunukaupassa tarvitsematta lääkäriä loppukiinnitykseen. Vuosi sitten hammas putosi itsestään ja päivystävä totesi.
- Paskahammas.  Kaikenlaista olen kuullut hammaslääkärillä käyntien yhteydessä. Hoitamattomat hampaat muhivat suussa kuin aikapommi. Minulle ainakin ovat aiheuttaneet erilaisia elimellisiä kiputiloja. 

Kun tämä kuukausi vaihtuu helmikuuhun, olen melkein terve tai sitten hyvin sairas. Sairaalatutkimus tehdään kaiken varalta, jos sieltä jotakin paljastuu sattumalta. Valmistautuminen lähes paastoviikkoon vaikuttaa vireyteen heti aamusta. Kuuntelen
  Päivän mietelauseeen 
Antiikin ajan tekstejä teoksesta Antiikin ajatuksia. Toim. ja suom. Arto Kivimäki, Päivi Myllykoski ja Sampo Vesterinen, WSOY 2000.
Aamuhartaus 23.1.2016 agronomi Petri Vanhala, Vapaakirkko
Agronomi Petri Vanhala, Vapaakirkko, Kotka.
Virsi 510 alkaa sanoin: "Sinä, Jeesus, ymmärrät parhaiten".
Oulaisten Nuorisokuoro, Tapani Tirilä (joht.), Mika Jaakola (piano), Annaleena Puhto (huilu).

Aihe koskee rikkaruohoja ja sivuaa Tuusniemen Joulu -kirjoituksia. Vanhempani laittoivat pellot pakettiin pientä korvausta vastaan. Lehden päätoimittaja kävi tarkastamassa, että kaikkia pykäliä noudatetaan.
- Perunapelto on liian iso, hän totesi virkansa puolesta.

Siitä isäni kertoi aina uudelleen. Olihan sanojan äiti saanut kasvaa isovanhempieni hoidossa, isän kasvukaverina, kun oma äiti ei pystynyt aviotonta tytärtään hoitamaan. Ison talon isäntä oli käyttänyt piikalikkaa hyväkseen ja tätini oli hätää kärsimässä. Tämä tapahtui  vuoden 1912 tienoilla ennen Suomen itsenäistymistä. Historia on unohdettu ja asiat kirjoitetaan myötäkarvaan silittäen. Lähetin kirjoitukseni ko lehteen. Tuli hylkynä takaisin saatesanoin.
- Parempiakin kirjoituksia jäi julkaisematta.

Omaishoitajana 1991 - 2000 minusta tuli vaikea omainen, vaikea työllistettävä ja kaikessa vaikea nähdessäni asiat toisin. Tarkoitus oli saada minut vammaisten toimintakeskuksen pesulaan työllistetyksi. 

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo - Sinä olit pentuna kova suuttumaan.
Valokuva voimautti minut kestämään kaikki vihapuheet, mitä sanottiin päin naama tai lähetettiin terveisinä sukulaisten mukana. 

Viime päivinä on monessa yhteydessä todettu jonkun kääntyvän haudassaan. "Muistoa kunnioittaen" samalla mitalla, minkä teitte minulle. Siitä on luvannut kantaa vastuun Hän. Tilalle on tullut turvapaikanhakijat, kun jätitte suuressa viisaudessanne vanhukset omaishoitajien hoidettavaksi.

Ei kommentteja: