torstai 1. helmikuuta 2018

Riemuylioppilaan on aika puhua

A-studio  
ke 31.1.2018
Toiko #metoo muutoksen? Vieraina näyttelijä Pamela Tola, näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä, elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen ja kulttuuriministeri Sampo Terho. Juontajana Kirsi Heikel #yleastudio

Linkit ja artikkelit


Voimauttavat valokuvat tuovat  eriarvoistamisen esille jo sieltä kansakoulusta lähtien.

Valokuvaan järjestämisestä otti tyttö vastuun eikä päästänyt viereensä istumaan. Kuvassa seison nurkassa poikien takana. Tämä kuva heräsi eloon 50:n vuoden jälkeen, kun palasin syntymäkuntaan vanhempieni omaishoitajaksi. Tyttö oli edennyt työvoimatoimiston johtajaksi ja ensikerran tavatessamme hän tokaisi.
- Sinä olit pentuna kova suuttumaan.
Tarkistin valokuvasta, kuka ärsytti minua tahallaan. 


Koskemattomuuteeni tuli uhatuksi oppikoulussa poikien järjestäessä tunnin alkamista odotellessa ohjelmaa itselleen. Tukasta vetäminen oli takana, nyt mentiin kehon muutosten tökkimiseen. Puolustauduin ja rehtori talutti korvasta kansliaan tappelijana. Muisti aina kysyä asioidessani kansliassa ulkokuntalaisena.
- Oletko tapellut?
#metoo antaa sanat tapahtumille, jotka jatkuivat koko kouluajan. Ne ovat leimanneet koko tähänastista elämääni.


Koko henkilöhistoriani sisältää vaiettua häpeää, jonka tiesin tapahtuneen v. 1918 Suomen 100 -vuotisen itsenäisyyden aikana. 

Isäni kertoi veljensä vangitsemisesta, kuinka hänet tultiin hakemaan pyssyjen kanssa isovanhempien silmien edessä. Syyksi riitti syntyperä torpparin poikana, oli vaatturin opin käynyt ja osallistui nuorten rientoihin työväentalolla. 
Aseita ei löytynyt silloin eikä meillä ollut pyssyjä sen jälkeenkään. Niiden tehosta isällä oli omakohtaiset kokemukset osallistuessaan talvi- ja jatkosotaan. 


Kuvahaun tulos haulle Taavetti laatta Tästä on hyvä aloittaa suvun tarinan kirjoittaminen kolmen vuoden tauon jälkeen ja oikaista virheellisiin tietolähteisiin perustuvia paljastuksia, joita levitellään muunnettuna totuutena kaikista viranomaislähteistä. 

Sisällissodan muistohetki

Valtioneuvosto järjestää sisällissodan muistohetken, jossa muistetaan sisällissodan 1918 uhreja ja inhimillistä kärsimystä. Juhlassa musiikkia, lausuntaa sekä kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien yhteinen puhe.



Ei kommentteja: