torstai 19. tammikuuta 2017

Kansallisruoka

Kansallisruoka | ELO-säätiö

Miksi ruisleipä?

Se on terveellistä.
”90-luvulla suomalainen pitkäaikainen ruistutkimus ja rukiin terveysvaikutukset nousivat maailmanmaineeseen. Koko mylly- ja leipomoteollisuus teki sen eteen ansiokasta yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa.”
Ruis on kotimainen raaka-aine.
”Parhaimmillaan ja yksinkertaisimmillaan ruisleivässäni raaka-aineina ovat vain vesi, juuri, ruisjauho ja suola.”
Sillä on pitkät juuret historiassamme.
”Suhteeni ruisleipään on elävä ja monista kerrostumista koostuva.”
Se elää ja uudistuu koko ajan.
”Itselleni siinä kiehtovinta on leipäjuuri ja sen ainutlaatuisuus koko maailman ruoka kentässä.”
Kansallisruoka -äänestys on osa Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Olen surullinen, kun ruisleipä ei kuulu enää syötävän hyviin leipiin. Ihmiset muuttuvat sataan vuoteen sairastumalla allergioihin. Viimeisin on keliakia löydös, ettei kotiminen vilja kuulu syötävän hyviin, vaan aiheutta tulehdustilan suolistossa. Olen ottanut sen vakavasti noudattamalla gluteinitonta ruokavaliota. 

Sairaalassa jäin maitolasin ja mehukeiton varaan, kun keittiöllä ei ollut mitään gluteinitonta. 

Ei kommentteja: