sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Syksy ja suru

Ei Syksy Ole Surua kuulen laulun aamulla toisen heräämisen aikoihin radio Suomen kanavalta. Muistan tervalepän kumartuneena ja lähdön verkoille illasta tai aamusta. Se oli arkirutiinia eikä syksyisinkään surua.
Suruksi se on muuttunut yksittäisten tapahtumien kautta, kun ranta on vailla kävijöitä, tulijoita ja lähtijöitä. Jospa kaikki kuitenkin iloksi muuttuisi.

Ei Syksy Ole Surua
Mikko Perkoila - Topic

Jätän suruttoman syksyn soimaan taustalle ja etenen seuraavaan aamuun toisen heräämisen aikoihin Maan suola -levyyn
1. Musica Nuda: Fever (2007) 
2. Peggy Lee & Dave Barbour,orkesteri: Golden earrings (1947)
3. Laila Kinnunen: Szep a rozsam (Mustalaiseks olen syntynyt, 1963)
4. Tuulikki Eloranta: Yli vuorien, yli merien (1974)
5. Domenico Modugno: Marinai,donne e guai (Mermiehet,nainen,tuska,1958)
6. Abbe Lane & Xavier Cugat orchestra: Historia de un amor (1960)
7. Pinja ja Pekka Rakkauden oppikirja (2016)
8. Jaime Morey: El Amor (In my room / Huoneessani, 1964)
9. Dusty Springfield & Peter Knight orchestra: Goodbye (1971)
10. Vesa-Matti Loiri: Maan suola (2016)
11. Doll By Doll: Caritas (1981)
12. Tzeni Vanou: Ans arnitho agapi mou (Balladi Kreikasta,1961)
13. Aili Ikonen: Beibin blues (2016)

Jos on tallella torvi, et voi olla niin korni, että arkailet niin, ettet liittyisi bändiin, jolla on hallussaan svengi, koolla on paras jengi. Täällä vierailee kaikki, Charlie Parker ja Django tunnelmoimassa, Pöyrykin soittelee taas. - Vesa-Matti Loiri yhdessä neljästä viime vuosituhannen julkaistusta laulutekstistään, Ukkolaan, eli Weather Reportin Birdland, 1982. 

Vaihdan kanavaa ja kuuntelen
Näistä levyistä en luovu: Salme Tanskanen - väriläiskä elämän paletissa!

Ohjelman musiikit:
1. Haydn: Oratoriosta Luominen Gabrielin aaria (Irma Urrila, sopr. ja Jyväskylän Sinfonia, joht. Okko Kamu)
2. Kuula: Häämarssi (Jan Lehtola, urut)
3. Haapasalo: Kanteleeni (Hannu Syrjälahti, kantele)
4. Merikanto: Annina (Jorma Hynninen, bar. ja Ilkka Paananen, piano)
5. Albinoni/Giazotto: Adagio g-molli jousille ja uruille (Martin Haselböck, urut ja Stuttgartin kamariorkesteri, joht. Karl Münchinger)
6. Kilpinen: Rannalta I - On suuri sun rantas autius (Martti Talvela, basso ja Eero Heinonen, piano)
7. Kuusisto: Suomalainen rukous (Jaakko Ryhäsen, basso ja Eero Erkkilä, urut)  
8. Poulenc: Sarabande (Olli Hirvanen, kitara)
9 .Kuula: Karjapihassa (Taru Valjakka, sopr. ja Radion Sinfoniaorkesteri, joht. Erik Cronvall) 


Sitten tutuissa paikoissa kävelyretki Kirjakerho: Sirpa Kähkösen kadonnut Kuopio
sivuten Tankkien kesää. Kuinka ollakaan, kun tie saatiin Vihtaniemeen, sotaharjoitus saariin tehtiin ensimmäiseksi. Onneksi tankit eivät jääneet pysyvästi asemiin, venäläiset naapurit odottavat pääsevänsä muukalaisten hautausmaahan lapsuuskodin uimarannassa. Näin kirjoitukset käyvät toteen.

TV -tarjonta viikonlopun teemaan liittyy Aamusydämellä: Saattohoito. Inhimillinen kuolema oli Annina Holmbergin ja Jonna Ketolan äitien toive. (U). yle.fi/aamusydamella.

Jumalanpalvelus su 6.11.2016 
Paavi Franciscus ja reformaation merkkivuosi 2017 ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus Lundin tuomiokirkossa. Reformaatio käynnistyi 500 v sitten Martti Lutherin toimesta, nyt katoliset ja luterilaiset rukoilevat yhdessä.

Katselin ja kuuntelin kuin Matti ja Liisa parempaa pappia junamatkan takana, kun halusivat kokeilla uutta rautatietä tekosyyhyn vedoten. Ymmärsin itsekin, ettei etsitä syitä, mikä meitä erottaa vaan, mikä meitä yhdistää eikä tämä ollut mikään Porvoonsopimuksen allekirjoitustilaisuus.

Erimielisyydestä yhteyteen
- Ma Eun-hae Kwon
Ekumeeninen matkamme jatkuu. Tässä palveluksessa sitoudumme kasvamaan yhteydessä. Siinä meitä ohjaavat vastakkainasettelusta yhteyteen -asiakirjan viisi ekumeenista ohjetta.
Ensimmäinen ohjeemme (Susan Wood ykseyskomissio ja katolinen kirkko)
- Katolilaisten ja luterilaisten tulisi aina aloittaa ykseyden eikä jakautumisen näkökulmasta, jotta he vahvistaisivat sitä, mikä on yhteistä, vaikka erot olisivatkin helpommin nähtävissä ja koettavissa.
1. kynttilä

Toinen ohjeemme (piispa maailman liitosta ja piispa Ruotsista)
- Luterilaisten ja katolilaisten täytyy suostua jatkuvaan muutokseen toisen kohtaamisen ja molemminpuolisen uskontodistuksen kautta.
2. kynttilä

Kolmas ohjeemme (dominikaaninen sisar)
- Katolilaisten ja luterilaisten tulisi uudestaan sitoutua etsimään näkyvää ykseyttä ja työstämään yhdessä sitä, mitä tämä merkitsee konkreettisina askeleina sekä pyrkimään yhä uudestaan tätä päämäärää kohti.
3. kynttilä

Neljäs ohjeemme (tohtori Saksasta totuuskomissiosta ja piispa Tansaniasta)
- Luterilaisten ja katolilaisten tulisi yhdessä löytää uudelleen Jeesuksen Kristuksen evankeliumin voima omalle ajallemme.
4. kynttilä

Viides ohjeemme (luterilaisen maailmanliiton ykseyskomissio)
- Katolilaisten ja luterilaisten tulee todistaa yhdessä Jumalan armosta julistamalla evankeliumia ja palvelemalla maailmaa.
5. kynttilä

Piispa Norjasta
- Tällä yhteisellä julkilausumalla ilmaisemme Jumalalle iloa ja kiitollisuutta tästä yhteisestä rukoushetkestä aloittaessamme reformation 500. merkkivuoden viettämisen.

50 vuotta jatkunut pitkäjänteinen ja hedelmällinen, ekumeeninen dialogi on auttanut katolilaisia ja luterilaisia voittamaan monia erimielisyyksiä ja on syventänyt keskinäistä ymmärrystä ja luottamusta. Samalla meitä on lähentänyt lähimmäistemme palveleminen kärsimyksen ja vainon hetkellä. Dialogin ja yhteisen todistuksen ansiosta emme ole enää vieraita toisillemme.
Olemme oppineet että se, mikä meitä yhdistää on suurempaa kuin se mikä meitä erottaa.  

Viiden toimintaohjeen mukaisesti sitoudumme todistamaan yhdessä Jumalan armosta, jonka ristiinnaulittu ja ylösnoussut Kristus tekee näkyväksi.
Tunnustamme yhteisen papillisen vastuumme  vastata kansamme hengelliseen janoon ja nälkään olla yhtä Kristuksessa.
Monet yhteisöjemme jäsenet kaipaavat yhteistä ehtoollista täyden yhtenäisyyden konkreettiseksi ilmaukseksi. Kaipaamme parannusta tähän haavaan Kristuksen ruumiissa. Se on ekumeenisten pyrkimystemme päämäärä.

Kehoitamme katolilaisia ja luterilaisia seurakuntia ja yhteisöjä rohkeuteen ja luovuuteen sekä iloon ja toiveikkuuteen sitoumuksessaan jatkaa edessämme olevaa suurta matkaa.

Hänen pyhyytensä paavi Fransiscus ja piispa Younan allekirjoittavat nyt yhteisen julkilausuman osoituksena kahden kirkkokuntamme sitoutumisesta.

Aplodit seisten.

Teksti antoi paljon ajattelun aihetta, noudattaahan Suomen luterilainen kirkko Porvoon sopimusta. Porvoon kirkkoyhteisö – Wikipedia
Vaihdoin osoitteeni pysyvään, ettei muutto heitä uuteen seurakuntaan. 
Suomen saksalainen evankelis-luterilainen seurakunta (saks. Deutsche Evangelisch-Lutherische Gemeinde in Finnland)
Maistraatti siirsi 'muuhun uskonnolliseen yhteisöön' Porvoon sopimukseen vedoten.
Ei ole minun asia muuttaa käytäntöä olla yhtä kielellä kuin kielellä. Lapsen uskosta en luopunut, kirkollisveron maksusta en kieltäytynyt vaihdoin vain osoitetta.
 

       

Ei kommentteja: