maanantai 10. lokakuuta 2016

Nobelin aika

8 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
2008: Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon.
Merkittävistä ponnistuksista kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi. 


File:Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg2014 Malala Yousafzai Pakistan 
Edistänyt tyttöjen koulutusta kehitysmaissa 

Aamun ajatus
Ihminen voi epäonnistua monta kertaa,
mutta epäonnistuja hänestä tulee vasta
sitten, kun hän alkaa syytellä muita.
-John Burroughs
Ranskalainen nunna, 75v. joutui eläkkeelle opettajan tehtävästä. Hän rukoili siirtoa maailman pahimpaan paikkaan.

Hän sai tehtävän Kairon monimiljoonaiselta kaatopaikalta. Siellä hän opetti lapsia lukemaan ja antoi perheneuvontaa miehille pyytämällä lupauksen, ettei viikkoon hakkaa vaimoaan.
Hän asui kaatopaikalla samoissa olosuhteissa kuin kaatopaikalla asutaan. Dokumentti nunnasta teki minuun vaikutuksen ja samaistuin häneen sodan aikana syntyneenä. Sotakorvaukset oli maksettava eikä rahaa riittänyt oman maan olojen kohentamiseen. 

Aloitin kansakoulun maalaistalon kamarissa ja jatkoin yläkoulua Korpelan tuvassa. Opettajat olivat epäpäteviä oman arvonsa tuntevia mielipiteissään.
- Ei tyttöjen tarvitse lähteä oppikouluun, kelpaa sitä piiaksi kouluja käymättä.
Lähdin kuitenkin kauaksi kotoa, kun koulut puuttuivat lähiseudulta.

Se onkin huikea tarina silmälläpidon alaisena. Odottaessa tunnin alkua, pojat vetivät tukasta ja kopeloivat estoitta. Kun puolustauduin rehtori talutti korvasta kansliaan tappelijana. Olin hyvä kohde silloin ja tänä päivänä seksuaaliselle häirinnälle.

Eläkeikäisenä hankin tietotekniikkataitoja, jotka ovat tulleet pakolliseksi. Törmäsin rauhanruhtinaan allekirjoittamaan lakiin. Ikä 61/64 vuotta on ehdoton yläraja. Työhistoriaa ei kerry yrittäjälle, maatalousyrittäjälle, perhehoitajalle eikä omaishoitajalle. Tässä seisotaan lain takana ja ratkaistaan kansainvälisiä konflikteja. 

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille – omisti palkinnon sisällissodan uhreille 2016

Suomalainen Nobel-voittaja Holmström: Tunnelmat iloiset ja sekavat (10.10.2016 12:55)

Malala Yousafzai on edistänyt tyttöjen koulutusta kehitysmaissa. Meillä hyvinvointivaltiossa on velkaannuttu paisuttelemalla edunsaajille ohjautuneita rahoja. Katujätkä - projektin tilaisuuden saanut nuori  työllistettävä totesi.
- Ei riitä resurssit.
- Ei kiinnosta pätkääkään. 

Aloitetaan alusta, että opetusministerin alle kouluikäinen tyttö saa kaikille kuuluvan varhaiskasvatuksen. Ei kommentteja: