keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Äänioikeuden saaneet äänettömät 110 -vuotisjuhlaistunnossa

Aamun ajatus
Ethän koskaan ajattele, ettet olisi kyllin hyvä,
sillä muut ihmiset näkevät sinut
juuri sellaisena kuin sinä itse näet itsesi.


Purematta ei uppoa tämä aamun ajatus minuun sieltä kouluajoista lähtien. Näkikö Masa minut tyttönä odottamassa tunnin alkamista, vai mikä piru häneen iski, kun kävi päälle kuin yleinen syyttäjä. Yritin tietysti väistää pakenemalla, mutta hän ei jättänyt rauhaan. Rehtori pisti päänsä oven välistä ja tuli kohti määrätietoisesti. Tarttui korvasta kiinni ja talutti kansliaan tappelijana.

Tuosta ajasta on kulunut vuosia, eikä itsensä näkeminen Masan ja moraalinvartijan silmin nähtynä ole muuttunut saman suuntaiseksi. Päinvastoin. Saman koulun kasvatti toimi myöhemmin juuri niin kuin oli oppinsa saanut. Kutsui koululle johtajaopettajana koulunloppupäivänä ja juopottelun huviksi kävi kiinni suutari-Jussin pojan kanssa, raahasivat lammelle ja heittivät veteen.

Minusta tässä on säpsähdyttävä ristiriita koettuna kymmenen poissaolovuoden jälkeen kesäisenä aamuna matkalla terveyskeskukseen. Isä Juntunen oli kuollut. Kuka saisi jatkaa hierojien kouluttamista? Hierojille oli pyydetty kansanedustaja edunvalvojaksi. Johtoporras oli saunotettu eduskunnan saunassa. 
Tervehdin vastaan tullutta sairauslomalla ollutta kansanedustajaa viiteryhmäni mukaan. Hän vastasi tervehdykseen tyylilleen uskollisena.
- Hieroja on kuin katuhuora, pitää hieroa "kuka kysyy, kuka maksaa" periaatteella. 
Koskaan en ollut ajatellut työkuvaani edunvalvojan lausumassa roolissa.

Näistä kokemuksista viisastuneena en osallistu riemuylioppilaana hautausmaakierroksille muistoa kunnioittamaan. Joka kerta nähdessäni punaisen ravatin tuulessa vipattamassa siirryin kadunreunaan patsaaksi jähmettyneenä. Annoin tietä keisarille purjehtia uusissa vaatteissa ohi.

" muut ihmiset näkevät sinut juuri sellaisena kuin sinä itse näet itsesi" on ollut kuulustelijan lohdutus raiskatulle naiselle. Oma syy oma vika, kuka käski olla sika. Vasta maahan muuttajille on langennut yleinen raiskaajan rooli ja se puhdistaa valkoisen miehen maineen perheväkivallasta.

Aamun ajatus perjantaina
Elämäntilannettaan ei voi räätälöidä sopivaksi,
mutta tilanteeseen sopivan asenteensa voi.
Aina. Jos vain haluaa. -Juhani Töytäri  


Aamun ajatus antoi tulkeille tilaisuuden kääntää näkemänsä halventavaksi omista lähtökohdistaan ja omaa häntäänsä nostavaksi. Kukapa se kissanhännän nostaa, jos ei kissa itse.

Sain asiakkaalta kaun sitten paperista taitellun lahjarasian. Sisällä oli aamun ajatus kestona.
Ystäväni
Jos voisin muuttaa yhden ominaisuuden sinussa, 
antaisin sinulle kuvan nähdä itsesi sellaisena kuin muut sinut näkevät. 
Silloin huomaisit kuinka verraton oletkaan.

Se oli silloin hyvinä aikoina, kun sai tehdä työtä. Aika on kääntynyt huonompaan suuntaan, kun on niin paljon työttömiä eikä Katujätkä-projekti yrityksistä huolimatta löydä tulevia yrittäjiä. Heillä on vastaus valmiina.
- Ei riitä resurssit.
- Ei kiinnosta pätkääkään.
Moni asia vaatii kohentamista työssä, ettei vain kissat elä kiitoksella, koira pään silityksellä.  

Ei kommentteja: