lauantai 9. tammikuuta 2016

Tiettömän taipaleen takana

Sarja alkaa, 1/6. Nuori saksalaismies joutui norjalaisten maisemien lumoihin, löysi kumppanikseen tytön ja asettui tämän kanssa ränsistyneelle maatilalle Valdresiin. Nyt tilasta on kunnostettu seikkailumatkakohde.

Tämän sarjan haluan katsoa aina uudelleen omalla ajalla.Samoin kuin tämän aamun 
Kuusi kuvaa, josta voin lukea omaa henkilöhistoriaa sodista ja lamoista.
"Isoäidin vauvakuva reilun sadan vuoden takaa puhuttelee ihmisoikeuslakimies Kristiina Kourosta vahvasti. Mitä kaikkea hän ajattelee katsellessaan sitä? Miten ihmisoikeuslakimieheksi sytytään? Tässä tarinassa vaihto-oppilasvuodella oli ratkaiseva merkitys, sillä Kuopion tyttö törmäsi rasismiin ja rajuun köyhyyteen ensimmäistä kertaa Alabamassa lukioikäisenä. Toimittajana Eve Mantu."

Hoitokäynnit terveyskeskuksessa ovat lisääntyneet. Nuori lääkäri nauroi makeasti, kun sanoin kaupungin terveyskeskuksen tavoitteista hoitaa minua psykiatriseen hoitoon. 
- Ei saisi nauraa, ja jatkoi, mitä on tehtävissä. Itkeäkö olisi pitänyt kuultuani diagnoosin? Valelääkärikään ei tehnyt virheitä kehon tunnekielellä, sen tekee turhautunut koululääketieteen lääkäri. 

Punkin purema paljasti perityn geenivirheen. Hoitavalle taholle loppuikäinen lääkitys antaa aseen lyödä kuin vierasta sikaa. Jos en pysy hoitotasolla, kuulustellaan tarkkaan syömiset, juomiset ja käytetyt pillerit. 
Ajankuluksi katson ja kuuntelen, kuinka selvittiin aikana, jolloin kunnanlääkäri hoiti koko pitäjän sairaat omien henkilökohtaisten ongelmiensa lisäksi.

- Miehen perästäkö läksit? kyseli entinen asiakas kuultuaan muutostani. Muuttoon on monta hyvää syytä, joista mies ei vielä ole tullut vastaan. Hintikka kyselee livenä, haluatteko seksiä. Siitäkin on tullut huutokaupan kauppatavaraa, jolle YLE-verolla tuotetaan mainosaikaa.

Tein lähtöä maitokauppaan, mutta jäin katsomaan Dokumenttiprojekti: Uhka kampuksella. Se herätti inhorealistisia tunteita kuin Hintikka live-esityksessä. Puristin huomaamatta kädet nyrkkiin ja purin hammasta, että olin aivan puutunut. Kopioin vanhasta blogista talouden madonluvut ja rappion merkeistä 5. Pakkomielteinen suhtautuminen seksiin. Tästä on päivän puheenaihe katupartioinnin tarpeellisuudesta.

Löysin  Talouden Madonluvut (Suomi Tekstit) on Vimeo netistä. Olen kirjoittanut ne sana sanalta dokumenttia katsoessani.  Silloin jäi mieleen "Suurvalta kestää n. 250 vuotta, kymmenen sukupolven ajan."

 • Suurvallan elämässä on kuusi aikakautta.
 1. Uudisraivaajien aika
 2. Valloitusten aika
 3. Kaupankäynnin aika
 4. Vaurauden aika
 5. Älyllisten saavutusten aika
 6. Leivän ja sirkushuvien, rappion aika.
 • Suurvallan rappiosta ovat aina kertoneet samat merkit
 1. Suuret sotavoimat ja sotilaiden kurittomuus
 2. Omaisuudella pröystäily
 3. Rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kasvaminen
 4. Halu elää pöhöttyneen valtion elätteinä
 5. Pakkomielteinen suhtautuminen seksiin
 6. Pahamaineisen rappion merkeistä on valuutan arvon heikkeneminen.
Kauppareissun jälkeen katsoin tanskalaisnuorten esiintymismatkasta Romaniaan. Kolme tarinaa: Rumat ankanpoikaset syystäkin, että siellä vammaiset sijoitetaan laitoksiin. 
Joukko nuoria kehitysvammaisia lähtee Romaniaan viimeistelemään näytelmäänsä esityskuntoon. Kiusatut ja väärinymmärretyt tanskalaisnuoret pääsevät nyt näyttämään uuden puolen itsestään. Katsottavissa vain suorana areenalta liian opettavaisena tarinana.

Kolme tarinaa jää linkkien taakse, jos omahyväisyys sensuroi aiheen, ettei se koske kauniita ja rohkeita.
Jakso 1: Vauvasimulaattori | Kolme tarinaa | TV | Areena | yle.fi
Jakso 2: Rakas äitini | Kolme tarinaa | TV | Areena | yle.fi


Tasan ei käy onnenlahjat:
Kaikkonen ja Taiveaho laittoivat lukaalinsa myyntiin: Tarvitsemme isomman asunnon.
Juuri on ohitettu Pyhän perheen lapsen syntymä, kun saadaan uusi poliittinen perheuutinen.

Ei kommentteja: