perjantai 16. lokakuuta 2015

Vanhan kertausta

Verovähennykset hyväksyttiin, ei hyväksytty, hyväksyttiin… Oikeuslaitos vihelsi pilliin 

Kävin itse naapurikunnassa töissä. Kirjanpitäjä ehdotti maltillisesti oikeutta verovähennykseen.Sain verovähennyksen ilmoituksen mukaan. Kirjanpitäjä vaihtui ja sitä mukaa verovähennyksiä ehdotettiin yläkanttiin. Verottajalta sain ohjeen muuttaa asumaan naapurikuntaan. Lapset asuisivat edelleen Lahdessa. Kirjanpitäjä kasvatteli tuloja ja menoja. Tulopuolelle kirjasi kahden vuoden tulot ennakkoveroa varten.

Olisin oikaissut tulot verotoimistossa, mutta siellä ei ollut enää ketään paikalla käsittelemässä verotustietoja. Lakimiehen kautta sain tulot oikaistua, olisihan ennakoihin mennyt koko vuosiansio. Sain vähennyksiin lakimiehen palkkion ja vaihdoin kirjanpitäjää. Hän yritti hyvitellä virheensä mustaherukkamehupullolla, mutta minulta loppui usko hänen kirjanpitotaitoihinsa.

Samaa asiaa käsitteli verottaja ennakoita määrätessään. Seuraavalle vuodelle ennakoiden korotus oli 25 % suurempi. Muuten tulot eivät olisi kasvaneet suuremmiksi kuin hintaa nostamalla. Mutta sekin oli mahdotonta. Kaupunki myi työni 10% alennuksella eläkeläisille. Se kyllä onnistui, jäihän tulot pienemmiksi. Kaikki on tullut kokeiltua kantapään kautta ja tulos on tämä. Suomi ui syvällä lamassa. Mutta on tyhmää syyttää meitä vähätuloisia  kulutusjuhlien viettämisestä ja leikata meille kertyneistä lakisääteisistä etuuksista. Mikä on laillisen ja laittoman teon ero? Lakimuutos sen vahvistaa tarpeiden mukaan tänään näin ja huomenna toisin.

Kunta tarjosi kädenojennuksena halvaantuneen äidin kotona hoitamisesta 1 700 mk/kk kotihoidontukena. Asetus pienensi tuen 1 070 mk/kk. Minulle maksettiin verot vähennettynä ja isältä perittiin loppu palvelumaksuna takaisin kunnalle minun tekemästä työstä ilman mitään kunnan antamaa palvelua. Kunnan kierrätystalous ei tuonut meille mitään rahallista etua. Nyt kiehuvat omassa liemessään peläten kuntansa häviämistä maailman kartalta.

Iloitkaa ja riemuitkaa, päättäjät, tästä aikaan saadusta tilanteesta. Nyt on tulossa joulujen joulu, onhan meillä tuevapaikanhakijoita eri kulttuureista, jotka eivät tunne joulua eivätkä kevätjuhlaa. Oman maan perinteetkin ovat sekaisin sukupuolineutraaliuden kautta. Eduskunnan kyselytunti päättyi tähän kysymykseen, onko hallitus ollut yksimielinen päätöstä tehdessään.

Ei kommentteja: