lauantai 3. lokakuuta 2015

Välivuosi suvun yhdistämiselle

 
Nyt sinä kehut itseäsi, ihmiseltä ihmiselle ennen tätä päivää. 
Poissaolovuosia kertyi 10 kun palasin Lahteen. Lähtemiseni muistettiin kollegoiden arveltua; lähti syöpään kuolemaan, joutui lataamoon. Osallistuin Terveys Messujen lääkärihieroja luennolle. Hän mainitsi yrityksestä saada hieronta Kela-korvausten piiriin kansanedustajan avustuksella. 

Oma näkemykseni oli toinen, olisihan Kela-korvaus aiheuttanut hinnankorotuspaineita. Kun uskalsin puolustaa hierontaa menetelmänä, jonka Isä Juntunen oli opettanut sain itsekehujan maineen. Yrittäjän lyhin mainos on. Kuka olen. Mitä teen. Mistä minut löytää. Se on riittänyt tähän asti ilman ammatinvaihtamista. 

YEAT sukupolvenvaihdoksesta määritteli tarkemmin. Ikä ehdoton 61/64 vuotta. Yrittäjyydestä ei kerry työhistoriaa vahvistaa rauhanruhtinas vanhentuneessa laissa. Hän onkin siirtynyt mainostamaan äitiysavustuspakkauslaatikkoa, kun itselle sitä ei vielä ollut saatavissa. Viimeksi kuitenkin saa leposijan laatikossa, jos ei uffoukko vie omalle planeetalleen kloonattavaksi.

25 Jahre Deutsche Einheit

25 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1990: Saksat yhdistyivät, kun DDR liitettiin Saksan liittotasavaltaan.

Taustaa: "Saksan liittotasavalta kehittyi länsimaiseksi monipuoluedemokratiaksi ja avoimeksi markkinataloudeksi, kun taas Saksan demokraattisessa tasavallassa vallitsi kommunistinen yksipuoluejärjestelmä ja valtion suunnitelmatalous. Vaikka Itä-Saksa olikin poliittisen Itä-Euroopan suhteellisesti vaurain maa, monet sen asukkaat hakeutuivat länteen haaveillessaan poliittisesta vapaudesta ja taloudellisesta menestyksestä. Itä-Saksassa kuin myös Itä-Berliinissä asuneiden kasvava virta Länsi-Berliiniin ja sen kautta länteen, ennen kaikkea läntiseen Saksaan, sai Saksan demokraattisen tasavallan kommunistisen puolueen eli Saksan sosialistisen yhtenäisyyspuolueen perustamaan rajavalvontajärjestelmän, jonka näkyvin osa oli Berliinin muuri."

Luen aina uudelleen sodan seurauksista ja muurien rakentamisesta. Aikansa se kestää vaatien kuolonuhreja ja sitten muuri puretaan. Tänään puhutaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta meilläkin. Tunnen muutamia kiintiöpakolisina tänne valituista. Itse ovat todella tyytyväisiä kohdalle osuneeseen valintaan. Mutta kantaväestöstä löytyy aina vartijat, jotka käyvät kimppuun ja hakkaavat henkihieveriin, kun silminnäkijöitä ei ole. Niiden puute estää hakatun oikeuksien toteutumisen ja itse saa kärsiä loppuikäiset vaivansa.

Aina ei ole ollut helppoa maassamuuttajillakaan lähteä työn perästä ruuhka-Suomeen lapsiperheenä. Asuntoja kyllä oli vuokrattavana, mutta lapsiperhettä katsottiin kuin halpaa makkaraa. Tämän päivän ministerin lapsen varhaiskasvatukselle löytyy malli 1970-luvulta. Talonmiehet hoitivat järjestystä pihapiirissä. Äiti työssä päivät aamusta iltaan vanhempi lapsista koulussa, nuorempi 5-vuotiaana avaimen vahtina kotona oli päiväjärjestys, kun saatiin kunnollinen asunto. 

Talonmies oli illalla ovenpielessä antamassa raporttia, mitä pahaa tytöt olivat tehneet päivän aikana.
- Pitää pennut viedä putkaan päiväksi, että isäntien juopottelurauha ei häiriinny.
Tästä on päästävä pois, mutta vähitellen tilanne johti samaan ja tälläkin kertaa talonmiehen ansiosta.

Omaishoitaja-aikana kunta lomautti opettajat ilmoittaen siitä hyvissä ajoin. Opettajat varasivat matkan Intiaan. Koulussa ei ollut edes keittäjää aikuisena valvomassa koululaisten perään. Siitä matkasta riitti matkakertomusta moneksi viikoksi paikallislehteen. Näin sekaisin on päättäjien säästösuunnitelmat. Opettajilla riitti rahaa matkustaa pakkolomalla maan ääriin. Olisi se kantti kestänyt mennä palkatta kouluun ja näyttää päättäjille heidän päätöksiensä tuomat säästöt. Ympyrä on sulkeutunut  tekemisissä ja tekemättä jättämisissä. Vauhti on ollut liian kova, ulkokehällä ovat lentäneet kauas ja sisäkehällä jääneet paikalleen vastaamaan kaikista supistuksista.

Työpaikka loppui firman konkurssiin. Kesäksi vuokrasin aarin alan Launeen pellolta. Se oli kasvunpaikka ja samalla myös käyntipaikka. Olinhan velvoitettu olemaan kaupungissa, jos tarjottaisi työtä. Tiesin työttömyyteni loppuvan helmikuun alussa. Viikkoa ennen sitä sain 1. työpaikkatarjouksen. Ilmoitin aloittavani hierojakurssin Juntusen Yksityisessä Hieromaopistossa oppisopimuksella. Virkailijan mielestä en olisi saanut omin päin lähteä kurssille.

Kurssi oli minulle antoisa ja ½ vuoden kuluttua aloitin yrittäjänä lääkintöhallituksen rekisterissä laillistettuna hierojana. Hierojan työhuone tuotti ongelmia. Aina löytyi pahan puhujia ja syrjäyttäjiä. Tilalle valittiin mieleisempi hieroja. Hyvissä ajoin sain kuulla suunnitelmista ja vuokrasin työhuoneen uudesta palvelukeskuksesta. Kaupunki myi tuotteeni 10% halvemmalla eläkeläisille. Etuoikeutetut olisi pitänyt ottaa jonon ohi ja hieroa ilmaiseksi. Minusta tuli sosiaalinen hieroja, joka ei kaikkiin houkutuksiin langennut. Se tiesi muuttoa pois ja oman työhuoneen ostamista velkarahalla lähes 17% korolla.

Loppujen lopuksi sijoittajat lunastivat työhuoneen välimiesoikeudella uhaten. Se oli uuden ajan alku. Isän kuoleman jälkeen jätin syntymäkuntani ja siirryin hoitamaan perintöön liittyviä asioita etänä. Hierontapöytä sai sijoituspaikan Kuortinkartanossa. Siellä syöpälasten perheet käyvät leireillä, kun muu osallistuminen on mahdotonta lapsen sairastaessa. Näin ympyrä sulkeutui hieronnan osalta vapaaehtoistyössä eläkkeelle jäämisen aikoihin.

Syöpälapset ovatkin viimeinen omaishoidontukea saava ryhmä. Minun omaishoitoryhmään kuuluvat sairaat vanhemmat ja syöpälapset. Pitkäaikaisairaat ja vammaiset lapset erotan omaksi ryhmäkseen. Vanhempien kohdalla omaishoito loppuu kuolemaan. Syöpälasten osalta lapsen parantumiseen. Näissä kummassakin tapauksessa loppu on onnellinen hoitajan kohdalla. Vammaisen lapsen hoito onkin hoitajan ylitsepääsemätön ongelma, josta hän ei koskaan tokene. Kenelläkään ei saisi olla terveitä lapsia, kun itsellä on käynyt huono tuuri.

Isä Juntunen kuoli eikä ollut valmista jatkajaa. Lääkärihieroja pyysi kansaedustajaa avustamaan yrityksen siirtymisessä hänen rahasammokseen. Kansanedusta käytti omaa tapaansa halventaa Juntusen kurssin käyneitä naishierojia.
- Hieroja on kuin katuhuora, pitää hieroa "kuka kysyy, kuka maksaa" -periaatteella.

Ei kommentteja: