keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Anan lyysi

Politiikka  
Analyysi: Sote-uudistus on vääntö kokoomuksen ja keskustan vallasta – katso Ylen kartat
"Edellinen hallituskausi opetti  toivottavasti sen, että jos yritetään tehdä montaa uudistusta samaan aikaan, vaarana on, ettei synny mitään. Sote-uudistuksen ensisijaisuutta ei saa unohtaa."

Edelliset hallituskaudet elivät tavallaan kesään 1989 asti. Laitospaikkojen purkaminen oli alkanut ja vanhempien sairastuminen sattui samaan aikaan. Kaksi kuukautta halvaantuneen äidin hoitajana kotona vei tilin miinukselle 20 000 mummonmarkkaa. Poislähdön edellä isä sai syöpädiagnoosin. Heidän laitos- ja sairaalakierteensä alkoi.

Syntymäkuntani eli elämäänsä kunnanlääkärin ohjeiden mukaan. 
- Samat vanhat akat istuvat aina vastaanotolla.
Kun tämä sanonta alkoi kiertää kylällä, ei sinne uskaltanut mennä omin jaloin, vaan pää kainalossa vietynä toisten toimesta.

Lääkäri oli estynyt hoitamasta virkaansa henkilökohtaisesta syystä. Vanhempien oli hakeuduttava yksityislääkärille. Kun lääkäri oli taas vastaanotollaan, palasivat potilaat omalle vastaanotolle. Lääkäri katsoo yksityislääkärin antamaa reseptiä ja antaa palautteen.
- Sitä kun luulee elävänsä ikuisesti. 

Eläkeläisten juhlassa lääkäri on pääpuhuja. Kohdistaa sanansa suoraan tuttuihin kuulijoihin.
- Tänne ne tulevat istumaan kuin lakovarikset vanhusten talojen pihamaille. Pysyisivät siellä entisillä elomaillaan kaukana kirkonkylästä.

Sain kuulla käydessäni lääkärin toilailuista. Pikkupörriäisen hän otti Lautalaan halkoja hakkaamaan, kun kotimökille oli pitkä matka eikä juotua kaljalastia jaksanut kotiin asti pidätellä. Poliisit antoivat varoituksen Pörriäisen kuseskelusta mihin sattuu.
Hän kysyi lääkärin neuvoa ja sai luvan Lautalassa kusta vaikka rappuselta "lääkärin luvalla" vastikkeena hakata halkoja.

Naapurin Mikko teki saman havainnon avatessaan kirkonoven jumalanpalveluksen aikana. Perääntyi vähin äänin syystä, että...
- Kirkossa oli vain akanlahoja. 
Mikon havainto oli ymmärtäväisempi seurakuntalaisia kohtaan kuin lääkärin tyrmäävä asenne potilaita kohtaan. Mikko tuli toimeen kirkossa käymättä, mutta lääkäri olisi tyhjän panttina ilman potilaita.

Lääkäri eli niin kuin opetti.
- Kun ihminen menettää työkykynsä, joutaa hän kuolla. Näin suuret suunnitelmat loppuivat lyhyeen. Poika oli vuoden ikäinen ja tyttö vielä kastamatta, kun lääkäri-isä ei välittänyt hakea hoitoa sydänvaivaansa. Risusavotassa hän kohtasi kuolemansa. 

Mikolla oli puukaupat mielessä, kunhan Juojärvi jäätyisi. Edellisenä päivänä järvenselkä oli lainehtinut vapaana, kun Mikko lähti Vihtaniemelle järven yli. Saarien suojassa matalissa vesissä jää kesti kulkea. Kuuliko Mikko seireenin kutsun, kun hän käänsi potkurinsa aavalle ulapalle. Jää petti ja huuto kantautui kauas. Jäänreunalle jäi vain karvahattu merkiksi sukelluksesta.

Hukkumisilmoitus annettiin isälle, että Wiljami oli hukkunut. Hän oli lähtenyt Vihtaniemelle ja kulkenut saarien suojassa. Joku oli nähnyt Wiljamin menon ja kiirehti antamaan tietoja hukkuneesta. Rannalle oli kerääntynyt ihmisiä Wiljami heidän joukossa. Hän sai kehoituksen mennä kotiin, kun poliisi oli soittanut isälle onnettomuudesta. Puhelin soi, isä vastasi ja Wiljamin vaatetusta kyseltiin.
- Wiljami on rappusella. Hän ei ainakaan ole hukkunut.

Seuraavana aamuna isä oli valkoinen kuin haavanlastu edellisen päivän tapahtumista. Puhelimeen hän vastasi asiallisesti, mutta jälkimainingit tulivat seuraavana aamuna.

Mitä näille vanhuksille tehdään? Ovatko hallitukset varautuneet vanhusten tiedonhankintaan?
Vanhukset löysivät tabletit ja älypuhelimet – jonottavat nyt koulutuksiin

Ei kommentteja: