tiistai 15. syyskuuta 2015

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää

71 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1944: Lapin sota: saksalaiset hyökkäsivät Suursaareen.

80 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1935: Nürnbergin rotulait veivät juutalaisilta kansalaisoikeudet ja kielsivät seka-avioliitot Saksassa.

Rohkeuden puute, vanhempien ennakkoluulot – Kaikki nuoret eivät löydä nuorisotalolle (15.9.2015 9:00)
Vanhempien hiljainen tieto siirrettynä lapsille on muuttunut poliittiseksi pelotteluksi. Kokoonnuimme koululle opintokerhoon ja sitäkin pidettiin pahana. 
- Menkööt muuanne ilakoimaan, kantautui korviini johtajaopettajan sanomana. Nuttura kireällä hän piti silmällä nuoria, joilla tiesi olevan seurustelusuhteita. Ei ollut nuorisotaloja eikä muuta kokoontumispaikkaa kuin koulu keskellä kylää. Koulun keittäjä kertoi opettajan suuntautumisesta talollisiin ja viranhaltijoihin. Keittäjän mies oli puutyönopettaja, mutta siihen ansiot loppuivat edustihan hän työväkeä.

Mitäpä tuosta ajasta opettamassa lapsia lukemaan liian nuorena. 
- Nyt eläke alkaa karttua, sanoi kansakouluntarkastaja kirjoittaessaan määräyskirjaa toiseksi lukuvuodeksi vielä enemmän kaatopaikkaolosuhteissa kuin edellinen vuosi. Koulua käytiin purettavassa mökkitönössä erillään varsinaisesta koulurakennuksesta. Siellä kaksi opettajaa vei yläluokkia eteenpäin. Tilanahtaus ei meitä häirinnyt. Kukaan pätevä opettaja ei olisi ottanut tehtävää vastaan niissä olosuhteissa.

Vasta viime vuosina kuulin ranskalaisen nunnan tarinan. Hänet oli siirretty eläkkeelle 75 -vuotiaana opettajan tehtävästä. Hän rukoili, että pääsisi maailman pahimpaan paikkaan. Se löytyi Kairon monimiljoonaiselta kaatopaikalta opettamassa lapsia lukemaan. Yhden ihmisen tekemällä työllä on annettu lapsille mahdollisuus selviytyä elämässä eteenpäin. Lapsilla on unelmansa löytää paikkansa tässä maailmassa. 

Tuo toinen lukuvuosi antoi opetuksen eläkkeestä ja saman oppikoulun kasvatin toimesta sain kokea vapaudenriiston ja lampeen raahaamisen viimeisenä iltana juoppojuhlien ohjelmanumerona. Sama räähkä tyttötalon ikkunoiden takana iltaisin herättämässä huomiota heittelemällä lumipalloja ikkunoihin.  

Miesopettajilla oli omat henkilökohtaiset ongelmansa 1960 -luvulla. On meillä ollut pätevät kansankynttilät sotatraumoineen.
Vastoin vanhempien luuloja nuorten suosima huume on todella halpaa
Jipii, ei roskapostia! Varikset keikkuvat tervatulla sillalla tasapainon säilyttämiseksi.
Suomen velkaantuminen pysähtyi ensimmäistä kertaa vuosikausiin (15.9.2015 14:12)

Ei kommentteja: