maanantai 14. syyskuuta 2015

Lomalta paluu rahat

Sipilä valmis korvaamaan leikkaukset lomarahoja nipistämällä – Työmarkkinajärjestöt kiistävät huhut neuvotteluista (14.9.2015 20:41)

Naisvaltaisessa fabriikissa oli kuukauden kesäloma kaikilla yhtä aikaa. Loman loputtua  lisäsi jännitystä, tulisivatko kaikki töihin. Joku vaihtoi työpaikkaa, toisen lomaputki oli jäänyt päälle, eikä vielä ollut valmis töihin. Lomaltapaluurahojen saamisen edellytyksenä oli ilmestyä töihin heti ensimmäisenä työpäivänä.

Kari pelkää syyttelykulttuurin leviämistä ja on valmis leikkaamaan lomarahoja (15.9.2015 11:38)
Silloin työpaikan vaihtaminen oli helppoa, kun töitä oli tarjolla. Mutta eihän se vaihtamalla parane. Firman pyörittäjät olivat jo vanhoja. Johtaja muutti Floridaan ja ilmoitti jäävänsä sinne. Firman toiminta ajettiin alas ja pitkällisen veivauksen jälkeen olimme kaikki vapaita lähtemään. Palkkasaatavat maksoi palkkaturvakeskus. Enhän näistä kuvioista mitään ymmärtänyt, menin vain joukon mukana.

Vuokrasin aarin alan Launeen pellolta kesäksi kasvimaata. Siellä oli käyntipaikka ja palkitsevaa tekemistäkin. Oli hankittava uusi ammatti oppisopimuksella ja ryhdyttävä tekemään työtä "omalla tavalla, omalla ajalla ja omalla kustannuksella" työstä hankituilla rahoilla.

Sain työkkäristä työtarjouksen viikkoa ennen kurssin alkamista. Ilmoitukseni jälkeen, etten enää ollut käytettävissä, sain nuivan palautteen, kuinka ihan omin päin tein alan vaihdoksen. Tästä työstä jäisin eläkkeelle aikanaan. Kaikki oli yllättävän helppoa tehdä ilmoitukset moneen paikkaan. Ajan kuluessa sain huomata, ettei byrokraatit olleet tehtäviensä tasalla. Jopa pakolliseen potilasvakuutukseen ilmoittautuminen oli hankalaa. Kuntohoitajana oli merkitty rekisteriin vaikka ammattinimike oli laillistettu hieroja. 
- Pistäkää vaikka (vale)lääkäriksi, minulle on sama, kun siellä ei osata lukea annettuja tietoja oikein. Laillistetuista tuli ajan kanssa koulutettuja, mutta en ole tuntenut tarvetta muuttaa nimikettä miksikään. Kansanedustaja hierojien edunvalvojana ryhtyi halventamaan rehellisen työn tekijää.
- Hieroja on kuin katuhuora, pitää hieroa "kuka kysyy, kuka maksaa"-periaatteella. Tein omat johtopäätökset keisarin uusiin aatteisiin verhoutuneesta. Jos hän ei vaihtanut kadun toiselle puolelle, niin itse vetäydyin jalkakäytävän reunaan. Pysähdyin  ja katse maahan luotuna odotin ohitusta.

Katujätkä-projekti meni ketuille. Kun kuntoutustuki jatkui harjoittelijan työhalut loppuivat. Ilmoitin projektivastaavalle, että en jatkaisi harjoittelijan kanssa. 
- Pyydä avaimet pois ja toivota hyvää jatkoa. Ota työvoimatoimistosta työtön hieromaan luvatut asiakkaat.
Olin saanut tarpeekseni, ettei haluttomilta voi vaatia mahdottomia. Eläkkeelle jääminen onkin sitten oma juttunsa. Venäjän mummoilla oli edes kattilan kannet, joita paukuttivat, kun eläkkeet olivat maksamatta pitkältä ajalta. 

Koko työhistorian ajalta on sattumuksia, joita en luullut olevan olemassakaan hyvinvointia tavoittelevassa yhteiskunnassa. Lapset ovat olleet asialla Suomi-neidon helmoissa pyöriessään. Paras yritys maaseudun asuttuna pitämiseksi on 50 lisääntymiskykyisen perheen houkuttelu maalle. Vihtaniemellä kunnan suosiollisella avustuksella saatiin yli 100 mökkipläntin ostajaa. He eivät tulleet tekemään työtä eikä lisääntymään, vaan lisämään sijoittamalleen pääomalle lisäarvoa. He saivat aikaan sotatilan Tiekartta Länsirannalla.

Oluenjuojia katubaarin terassilla Jerusalemissa
Areenassa kaikki näytetään etu- ja jälkikäteen. Tästä kiitän areenaa 24 h Jerusalem tunneittain | TV | Areena | yle.fi - Yle Areena, sillä eihän kukaan jaksa katsoa 24h Berliiniä eikä Jerusalemia tauotta. 

Ei kommentteja: