lauantai 11. heinäkuuta 2015

Olenko suomalainen?

Verkossa
Olen verkon silmässä kala. En pääse pois:
ovat viiltävät säikeet jo syvällä lihassa mulla.
Vesi päilyvä, selvä ja syvä minun silmäini edessä ois.
Vesiaavikot vapaat, en voi minä luoksenne tulla!

Meren silmiin vihreisiin vain loitolta katsonut oon.
Mikä autuus ois lohen kilpaveikkona olla!
Kuka rannan liejussa uupuu, hän pian uupukoon!
– Vaan verkot on vitkaan-tappavat kohtalolla.
-Uuno Kailas

Näin ajattelin rakentaessani Verkkokirjoittajan taloa verkkokirjoitustaidottomana eikä verkon kuristava ote miksikään ole muuttunut. Päivän mietelauseen kuulin paikallaan, mutta kuunneltavaksi se ilmeistyi muiden mietelauseiden julkaisun yhteydessä.
Eino Leino: Vapauden kirja  
2 min ma 13.7.2015 30 pv 10 kuuntelua 
Ote Eino Leinon runokokoelmasta Vapauden kirja, Kirja 1918. Lukijana kuuluttaja Hillevi Härkönen.

Sanataideprojektiin osallistuessani kokoonnuttiin käsittelemään runoja. Mukana Eino Leinoa jonka joku piti epäkelpona, kun hänellä oli naisseikkailuja. Olihan tuokin mittatikku, jolla kansallisrunoilijaamme arvosteltiin. Pettyneenä suomalaisuuteen on jäljellä yksi suomalainen rauhanruhtinaana, jonka puheenvuoroa odotan SuomiAreenalla.

Avaan päivän mietelauseen
enkä tarvitse siirtyä itse seuraavaan päivään vaan päivän mietelauseet seuraavat toistansa. Se on uutta areenassa, vaikka jonkun täytyy se puolestani ohjelmoida näin toimivaksi. 

- Suomen kansa on kuollut. Kuuntelen päivän mietelausetta ajalla ajattomaalla, mitä areenalaiset julkaisevat tai heitä korvaavat kesäloman sijaiset. Päivän mietelause luettiin 11.7.2015, mutta kuunneltavissa se on tänä aamuna. Eino Leino purkaa lyhyesti tuntojaan suomalaisista eikä tunnista enää suomalaista 1918. Jos hän ei ole velisurmainen, salavihainen eikä naapurikateinen hän kuuluu johonkin toiseen heimoon. 

Kunta houkutteli Vihtaniemelle sijoittajia halvoilla mökkiplänteillä. Aika 1900 lähtien oli velisurmainen, sen tiesi Eino Leino kirjoittaessaan tuosta ajasta. Salavihaiset naapurit ilmiantoivat sota-ajan säännöstelyyn kuuluvia hyödykkeitä. Sama toistui tullessani vanhempieni omaishoitajaksi jouluna 1990. Velisurmaisuus vetäistiin esiin niin kuin sillä olisi ollut mitään tekoa vanhempieni kotona hoitamiseen. 

Muuton yhteydessä kävin läpi poisheitettäviä papereita. Säästin asioiden hoidonkulkuun vaikuttaneet paperit punaiseksi langaksi myöhempää kirjoittamista varten. Kirkonkylän osakkeeseen jäi kirous, jonka naapurikateiset aravan omistajat saivat aikaan. Rahalla olen vaikuttanut asioiden kulkuun, että taloyhtiön hallinto siirtyi isännöintitoimistolle ja yhtiökokousten pitopaikka Varastalon kokoushuoneeseen.

Samaan tulokseen olen tullut kuultuani Kreikka-keskustelua. Olen käynyt läpi samat veivaukset omaishoitajana ensiksi kunnan lupaamalla kotihoidontuella. Säästin kaksi laitospaikka enemmän tarvitseville. Valtio huomasi, että omaishoitajalle riittää pienempikin tuki korvaamaan 24/7 keskeytymättömästä 3-vuorotyöstä. Kunta pisti paremmaksi. Maksoi minulle verot vähennettynä ja peri isältä palvelumaksuna takaisin kunnalle minun tekemästä työstä.

Olen iloinnut havaitessani Suomen olevan menossa Kreikan tielle, vaikka yrittävät saada aikaan hyväksyttävät tukipakettiehdot Kreikalle. Hallitus lupaa kipeitä leikkauksia meille vähällä toimeentuleville. Ei ole päätä eikä häntää koko touhussa katsoipa oman maan asioita tai kreikkalaisten kurjuutta.

Eino Leino: Vapauden kirja
2 min 30 pv 10 kuuntelua

Ote Eino Leinon runokokoelmasta Vapauden kirja, Kirja 1918. Lukijana kuuluttaja Hillevi Härkönen.

Päivän mietelause: Jussi Talvi: Tällaista oli palata 6.56
Ote Jussi Talven romaanista Tällaista oli palata, Otava 1946.
Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa vain suorana 11.57

 
13.7.2015 hän on suomalainen

Erwin Schrott: Rojotango
Uruguaylainen bassobaritonitähti esittää tunteikkaita argentiinalaisia tangoja ja muuta eteläamerikkalaista musiikkia Berliinissä. Mukana on mm. Astor Piazzollan ja Pablo Zieglerin musiikkia ja tangoa myös tanssittuna.

227 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1788: Venäjän keisarinna Katariina II Suuri julisi sodan Ruotsille. Tämä johti myöhemmin Suomen menetykseen ja liittämiseen Venäjään Suuriruhtinaskunnaksi.

Kustaa III:n sota – Wikipedia

28 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1987: YK:n mukaan maailman väkiluku ylitti 5 miljardin rajan.

13.7.2015 

Päivän mietelause: Eino Leino: Vapauden kirja
11.7.2015 


Ote Eino Leinon runokokoelmasta Vapauden kirja, Kirja 1918.
Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa vain suorana
11.7.2015 
Ote Eino Leinon runokokoelmasta Vapauden kirja, Kirja 1918.
Ohjelman tiedot Sarja
 


Ei kommentteja: