keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kesästä 1941 ja kesään 2015

Aika on käynyt hyvin epävarmaksi. Tavalliselle ihmiselle ei Kreikan tukipaketin  jauhamisesta ole mitään iloa. Siinäpähän jauhatte maailman tappiin asti. Kun tyhjän saa pyytämättä aloitetaan oman maan asioiden vatulointi.
Sain eilen asiat järjestykseen kun vaihdoin kulkusuuntaa. Jäi laulut laulamatta Skansenilla, kun TV-ohjelma lupasi jaksot "katsottavissa" jälkikäteen. Se on täyttä puppua areenalta. Ensiviikolla on Allsång på Skansen katsottava ajallaan.
Allsång på Skansen | TV | Areena | yle.fi - Yle Areena
areena.yle.fi/1-2406429Allsång på Skansen. Tiistaisin klo 21.00, Yle Fem. Jaa ohjelma. Lisää suosikiksi. Jaksot. Katsottavissa; Tulossa. Ei katsottavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.
 
Allsång på Skansen
Tiistaisin klo 21.00, Yle Fem


Osa 3/8. Yhteislaulua Tukholman Skansenilta. Illan laulattajia ovat Bo Kaspers Orkester, Danny Saucedo, Isa, Jill Johnson & Doug Seegers ja Magnus Carlsson. Juontajana toimii Petra Marklund. HD 

Pettymyksen jälkeen eläydyn lapsuuteen tiettömän taipaleen takana Norjassa. Palasin vielä 5-kymppisenä hoitamaan vanhempani kirkonkylän osakkeessa lähellä palveluja. Kunta hääri Vihtaniemellä omiaan sijoittamalla 500€ veneluiskan rakentamiseen lapsuuskodin uimarantaan. Heillä oli suuri suunnitelma EU:n suurella rahalla toteuttaa meidän maiden ryöstö ja rakentaa sijoittajille viihde- ja vapaa-ajankeskus, UPM:n metsäkoneille säilytyspaikka ja pelastuslaitoksen opettajalle harjoituspaikka juoppojen hukkuneiden pelastamiseksi. Suuria uhoten Länsirannan omistajana hän sai aikaan sotatilan Tiekartta Länsirannalla.

Tauti tanssitteli kolmen koplan pyörryksiin enkä tiedä kuka siellä hoitaa asioita tänä päivänä. Kaikki on niin suomalaista savolaista, että täytyy ihmetellä. Kreikassa on oltu ovelampia maksumiesten hämäämisessä.

Tiettömän taipaleen takana 

 
Syrjäinen asuinpaikka voi olla mieluinen vaihtoehto.

1/6. Ole Arnold Bønå on palannut Vistenvuonon rannoille Helgelandiin ja ryhtynyt jatkamaan tilanhoidon ohella myös vanhempiensa perustamaa leirikoulutoimintaa. Lisäksi hän tarjoaa turvapaikan ongelmanuorille. 

Sodan sukupolvi alkaa kesällä 1941 ja päättyy 2003. Katson sen areenasta, kun ensiksi olen osallistunut yhteislauluun Skansenilla. Sillä oli tietty tarkoitus, kun lähdin oppikouluun vieraalle paikkakunnalle. Mansikanpoiminta vaihtui kesätyöhön Tukholmassa. Uskoonhurahtanut sukulaisnainen lähetti kantelukirjeen vanhemmilleni, että olin ollut huoraamassa. Selvitin sen asian vanhempieni kanssa, mutta vanhapiika muuan kas, 6-kymmenvuotias, meni naimisiin. Hän selosti liittoaan, joka ei ollut unelmien täyttymys. Kysyinkin isältä, kumpi mahtoi kosia. 

Dokumenttiprojekti: Intian tytär
Joulukuussa 2012 nuori intialaisnainen kuoli raa'an joukkoraiskauksen aiheuttamiin vammoihin. Raiskaajat syyttivät uhria teosta. Intiassa syntyi kansanliike puolustamaan naisten asemaa. Liike laajeni kansainväliseksi.

Katsoin dokumentin omista lähtökohdista. Hullun kiilto silmissä raiskaaja syyttää tyttöä, kun on ulkona yhdeksän jälkeen. Kouluaikana rehtori päivysti iltaisin ja otti puhutteluun, jos pääsi lähietäisyydelle. Oltiin vain iltakävelyllä eikä sen kummempaa ollut mielessä. Lukioaikana en käynyt missään. 
Rehtorin vahtiminen ei kuitenkaan estänyt saman koulun kasvattia käymastä käsiksi suutari-Jussin pojan kanssa ja raahaamasta lammelle. Humalaisten voimin he viskasivat minut lampeen. Kevätlukukausi päättyi ja palasin kotiin. Oli paha paikka kertoa äidille, mistä mustelmat olivat tulleet. Rikospaikoille en ole palannut.

Kaksi lentää yli käenpesän tietyillä seurauksilla.

Freeman: Kaksi Lensi Yli Käenpesän (live 1976)


Sodan sukupolvi

http://a1.images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,d_yle-areena.jpg/13-1-2103747-cover.jpg 
Tiistaisin klo 21.00, Yle TV1 - Yle Areena 14 pv
Kesällä 1941 Berliinissä viisi lapsuudenystävää
nostaa maljan elämälle ja huomiselle.
Jokaisella on unelmansa, ja jokainen uskoo, että sota kestää vain hetken.
Toisin kuitenkin käy.
Suursodan raakaa todellisuutta kuvaavaan kolmiosaisen sarjan
pääosissa nähdään Volker Bruch, Tom Schilling, Katharina Schüttler,
Miriam Stein ja Ludwig Trepte.

Sodan sukupolvi

Allsång på Skansen ja laulan mukana iloisessa joukossa, jonne saavat lapsetkin tulla laulamaan varttuneempien kanssa.

// klo 21.00 / tiistai 14.07.2015

Osa 4/8. Yhteislaulua Tukholman Skansenilta. Illan laulattajia ovat Darin, Jakob Karlberg, Titti Sjöblom, Zara Larsson sekä Brolle & Nanne Grönvall. Juontajana toimii Petra Marklund. HD 
 
Sama uudelleen

Allsång på Skansen

// klo 21.00 / tiistai 21.07.2015

Osa 5/8. Yhteislaulua Tukholman Skansenilta. Illan laulattajia ovat Dinah Nah, Ida LaFontaine, Kjell Lönnå & Sundsvalls Kammarkör, Lasse Stefanz & Mikael Wiehe sekä Ulrik Munther. Ohjelman juontaa Petra Marklund. HD
 

Tämän jälkeen palautan mieleen, mitä sodan sukupolvi on saanut kokea, kun sattui syntymään punaisen heinäkuun päivänä 1941. Eino Leinon kanssa olen menettänyt uskoni kateelliseen suomalaiseen.

Sodan sukupolvi

// klo 21.00 / tiistai 21.07.2015

3/3. Kun sota viimein loppuu, ketkä ovat sankareita ja ketkä syyllisiä? Entä moniko viidestä ystävästä on silloin elossa? (U) HD

Ei kommentteja: