lauantai 25. heinäkuuta 2015

Ei päätä eikä häntää

Yhden päivän myöhästyminen riitti, lahtelaismies menetti ansiopäivärahat

Sama koskee kirjeen lähettämistä rasti ruudussa (x) työtön määrätyltä ajalta. Tiedät olevasi työtön loppuajan ennen eläkkeelle siirtymistä. Posti kulki nopeasti ja rastit saapuivat työvoimoimatoimistoon samana päivänä kuin rasti olisi pitänyt merkitä ilmoitukseen kotona ja vasta sen jälkeen postittaa kirje.

Kirje tuli takaisin huomautuksena, ettei rastia saa merkitä etukäteen vaan sen päivän iltaan mennessä, kun aika on annettu. Sitten vasta kirje postiin, ettei tädit työvoimatoimistossa saa hepulia ja palauta kirjettä saatesanoin uudelleen täytettäväksi. 


Omaishoitoajan päätyttyä palasin takaisin lähtöpaikkaani. Kävelin työvoimatoimistoon ilmoittamaan työn aloittamisesta. Virkailija palautti minut maan pinnalle.
- Ei kannata aloittaa, Lahdessa on yli 60 työtöntä hierojaa. Yritin jatkaa keskustelua, mutta sama vastaus toistui tehostettuna pitkien, punaisten kynsien naputuksella kiiltävän pöydän pintaan.
- Ei kannata, Lahdessa on yli 60 hierojaa työttömyyspäivärahalla.


Onneksi minulla oli koko omaishoitoajan asiansa osaava kirjanpitäjä. Kerroin hänelle työvoimatoimistossa saamastani kohtelusta. Siellä ei tiedetty, olinko työtön yrittäjä vai mikä kummajainen, joka vielä 6-kymppisenä luulee jatkavansa yrittäjänä eläkeikään asti.
Kirjanpitäjän antamalla kirjeellä asia sai uuden käänteen. Työvoimatoimiston johtajan sanat jäivät mieleen.
- Tämähän on selvää pässinlihaa, ettei aloittamiselle ole esteitä. Keskusteltiin vielä, kuinka olin joutunut luopumaan maksetusta työhuoneesta Käsityöläistalossa ja silloinen työhuoneen käyttäjä joutui siirtymään kalliiseen vuokrahuoneeseen. Kesätyö Ruotsissa muutti hänen mielensä.
- Muutan Ruotsiin. Siellä saa koulutusta vastaava työtä ja työstä palkkaa elääkseen. Sairaanhoitajana hän teki pätkätöitä, kun niitä tarjottiin. Muuten toimi yrittäjänä omassa (halvassa) työhuoneessa siihen asti kun sijoittajat ryhtyivät nurkanvaltaajaksi. 

PS. Jatkavana yrittäjänä en joutunut enää yrittäjäkurssille, mutta Silta yrittäjyyteen -  haastatteluun kuitenkin. Enemmän nämä ELY -hankkeet olivat selvitystilassa kuin minä. Verkkokirjoitustaidon puute piti korjata YA- ja YEA-tutkinnolla, joista viimeisen suoritin verkkoympäristössä oton oheella. Näyttökansio on lopputyö, jonka lyhennyksen löydät Verkkokirjoittajan talon pöydältä keppiin kiinnitettynä linkistä Lukulehti

Jouduin esittelijän kanssa törmäyskurssille, olihan tutkinnon suorittamiseen houkuteltu stipendirahalla. Raha ei ollut motiivini, mutta esteet sitäkin painavammat.
Ikä 61/64 vuotta ehdoton. Työhistorian puute yhtä ehdoton. "Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana eikä omaishoitajana toimittu aika kerrytä työhistoriaa." Missä on palkkatyö ja työstä palkanmaksajat? 

Presidentti Ahtisaari muistelee vuorineuvosta: "Ehrnroothin työstä laman keskellä voi oppia"
Kirjoittaja on Nobel-palkittu diplomaatti ja Suomen kymmenes tasavallan presidentti (1994–2000). Presidentti toimii perustamansa Crisis Management Initiative -järjestön hallituksen puheenjohtajana.

Tein työt ja opin pelaamaan tekemällä johtopäätöksen rahoituksen hankkimisesta itselle ja omille järjestöille. Rukouksen voimalla meistä tehtiin rauhan välikappaleita ovelasti. S-ryhmä keräsi kalliin ruokakassin hinnassa sponsorirahaa CMI:lle. Kauppa vaihtui lähikaupaksi, joka ei sponsoroinut rauhantyötä vaan ruokki nälkäisiä kalliilla, pakatuilla tuotteilla.
Kukapa se kissanhännän nostaa, jos ei kissa itse. 

Ei kommentteja: