maanantai 18. toukokuuta 2015

Selvät sävelet

Hartaudet: Aamuhartaus 18.5.2015 toimituspäällikkö Freija Özcan
Kuuntelen aamuhartauden tapani mukaan ja totean maanantain alkavan kohdallani toimituspäällikön ilmoittamalla tavalla. Odotin eilen koko päivän verhon ripustajia ja tulivathan he illan suussa. Nyt on verhot ikkunassa antamassa uutta ilmettä valkoisille pinnoille. Verhot löytyivät omista varastoista 50 vuotta sitten Lieksasta ostettuna. Suunnittelija on ruotsalainen, ehkä silloin Marimekko ei ollut susirajalla tunnettua.

Päivän mietelause: Ote kirjailija Sirpa Kähkösen kolumnista Helsingin kirjamessujen sivulla
Pidä sanasi -kehoitus on ajankohtainen, kun politiikassa Soini Kankaanniemen seksiviestit tulevat päivän valoon. Katson otsikon tarkemmin, eihän Soini ole Kankaanniemen etunimi vaan Toimi. Tällaiset harkintakykynsä kadottaneet osallistuvat hallitusneuvotteluihin. Politiikka on särki, kun ei löydy luotettavia valittuja.
Eikä tämä ole 1. kerta, vaan Kataistakin kyrsi Kanervan viestittelyt ja ministerin uskottavuus kärsi.  
 
Politiikka 18.5.2015 klo 9:03 | päivitetty 18.5.2015 klo 9:16
Soini Kankaanniemen seksiviesteistä: "Harkintakyky on pettänyt täydellisesti"

KSML: Toimi Kankaanniemi lähetteli seksiviestejä vieraille naisille.

Tiitinen: Kankaanniemen viestikohu ei kuulu eduskunnalle (18.5.2015 10:24)

Jumalanpalvelus
Sanajumalanpalvelus Ylihärmän kirkossa ja seppeleen lasku sankarihaudoilla. Liturgia ja saarna Satu Linko. Avustava pappi Jaakko Linko. Me naiset -kuoro, johtajana Silvia Kaljurand. Kanttori Heli Turpela. Veteraanikuoro.

De stupades dag oli eilen sankarihaudoille seppeleen laskun aihe. Tuusniemellä on toinenkin muistomerkki vakaumuksensa puolesta tuupituille. Heitä mestattiin torpparin poikina köyhän syntyperän mukaan 1918. Setäni käytiin kotoa vankilaan  pyssyjen kanssa isovanhempien silmien edestä. Isäni oli silloin vasta 12 -vuotias poikanen, mutta joutui kantamaan häpeää kuolemaansa asti. Hän oli kuolessaan 93 -vuotias. Öllin isä talollisena lupasi kauttani kuoltua havuseppeleen haudalle sotaan osallistumisesta. 
- Ehtiihän tuon sittekin, totesi isäni liikuttuneena. 
- Pitäisikö se minun vielä pyytää? En pyytänyt enkä valkoisille voittajille järjestänyt peijaisia. Liikutuin katsoessani seppeleen laskua, saihan isäni meiltä lapsilta havuseppeleen sinivalkoisin nauhoin. 

Hankin sedälleni nimellisen muistolaatan isovanhempien hautakiveen, kun hänet haudattiin joukkohautaan. Lionsit signeerasivat hankkimansa patsaan nälkään kuolleille, köyhille joukkohautaan haudatuille. Kuka kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse ja ihminen hyvien tekojensa merkiksi.
 
Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä
(Suomi 1946, 85') O: Valentin Vaala. N: Emma Väänänen, Tauno Palo, Kirsti Hurme, Reino Häkälä, Hilkka Helinä. 1800-luvun Hämeeseen sijoittuva Hella Wuolijoki-filmatisointi. Mv. 

Niskavuoren isäntä valittiin valtiopäiville meijerikön rakkaudesta huolimatta. Malviinaa nuhtelee rovasti ja ruustinna, mutta Malviina ei ei suostu paljastamaan lapsensa isää. Olisiko Kankaanniemen aineistossa riittävästi sisältöä päästä ministeriksi ja elokuvan ensirakastajaksi? Elokuva-ala kärsii rahanpuutetta, mutta riittäähän se, kun pääsee otsikohin seksiviesteillään.

Tanskan salaisuuksia 
Kaupunkitutkimusmatkailija Jan Elhöjin ja Morten Kirckhoffin kohteena ovat lakkautetun mielisairaalan hoitohuoneet. Vanhat lepositeet ja sähkösokkilaitteet kertovat karua tarinaa menneen ajan hoitomenetelmistä. 

Jäin vielä katsomaan Tanskan salaisuuksia mielisairaiden hylätystä laitoksesta. Pahkasalon saaressa löytyisi samaa aineistoa mielisairaiden ja vanhusten hoidosta.  Koulutoverini Ritva teki juhannustaikoja nuoruudessaan ja joutui laitokseen 5 -kymppiseksi asti. Todellinen syy oli huuli-kitalakihalkio, joka jäi hoitamatta. Kunta otti Ritvan asumaan kotikunnan vanhustentaloon säästösyistä. 

Tunnen kohtalonyhteyttä Ritvan tarinaan, kun samaan aikaan palasin vanhempieni hoitajaksi. Lähtiessä kollegaystävät julistivat.
- Sehän joutui lataamoon tai lähti syöpään kuolemaan. 
Maailma on sekaisin alhaalta ylös ja ylhäältä alas. Jokaisella on omat traumansa ja vammansa, joilla he yrittävät maailmaa hallita. Rakkaus puuttuu lähimmäistä kohtaan, vai olisiko puute siitä mistä puhe.

Annoin makuuhuoneenverholle nimen "Aleksis veljen seitsemän kivestä". Nimiäisiin liittyy oma tarinansa. 

Ei kommentteja: