tiistai 5. toukokuuta 2015

Edessä reitti tuntematon

07.04.2015
Riman säätämistä

Otavan opisto ja Lahden kansanopisto aloittelevat yhteistyötä. Lahti kaupunkina ja Kansanopisto ensimmäisenä työpaikkana tulivat tutuksi, kun oli lähdettävä etsimään työtä kasvukeskuksesta. Kiskot toivat Lahden asemalle, kun pienen nyytin kanssa jäin junasta pois. 

Joutukaa sielut, on aikamme kallis, / vuotemme virtana vierivät pois. Tuosta ajasta alkoi viidenkymmenen vuoden virta. Radiomasto, kaupungintalo ja kansanopisto samassa kuvassa ovat mielenmaisemani viimeisen 15 vuoden ajalta.
Lehtileike Majoitus ja hostelli - palvelusta on ollut osoite yöpymispaikasta sitten kun sellaista tarvitsen. Pienessä yksiössä en voinut majoittaa kuin tyttäreni käydessään tervehtimässä vanhenevaa äitiä. Kerroin hänelle uutisen, että taiteilukoulusta, jossa synnyit, on tullut kesähostelli.

Silloin se jäi käyttämättä, mutta onhan itselleni tuttu paikka, jos tarvitsen yöpyä asiointimatkalla. Kaikki liittyy kaikkeen työrintamalla. Hankin uuden ammatin oppisopimuksella Isä Juntusen Yksityisessä Hieromaopistossa. Työllistin itseni laillistettuna hierojana. Hakiessani työhuonetta portaat veivät maanalaisiin ikkunattomiin varastotiloihin, jonka vuokra kattaisi maanpäällä olevan liikehuoneiston vuokran.

Ostin työhuoneen Käsityöläistalosta kaupan vahvistajina kaupunginjohtaja ja lakimies. Vihdoinkin sain tehdä työtä oman aikataulun mukaan. Tämän kevään hallitusneuvotteluissa on samoja ehdotuksia kuin verottajalla määrätessään seuraavan vuoden ennakkoveroa. Lisäystä 25% arvioituihin tuloihin. Kuinka sen toteuttaisin, kun tein täyttä työpäivää. Asiakkaita ei voinut ottaa enempää, kun käyttämääni hieronta-aikaa en lyhentänyt. Hinnankorotuskaan ei tullut kysymykseen. Sen teki kaupunki myydessään työtäni 10%:n alennuksella eläkeläisille Harjulan palvelukeskuksessa. Minusta tuli sosiaalinen hieroja etuoikeutettujen mielestä.


Tutkija Katja Mäkinen, Jyväskylä.
Hartauden musiikki: "Kahden maan kansalainen", säv. Jaakko Löytty, san. Kaija Pispa, sov. Säde Rissanen ja Jaakko Löytty, es. Jaakko Löytty. 


Yleltä kova väite Juha Sipilän tavoitteesta – melkoinen lisäys työaikaan Suomessa?

Yhtäläisyydet jatkuvat käytyyn keskusteluun yhteiskuntasopimuksesta. Omaishoitajana aloitin kunnallisella kotihoidontuella. Asetus omaishoidosta pienensi tuen, höyläsi verot päältä ja maksoi lopun minulle. Kunta suuressa viisaudessa peri isältä saman summan takaisin palvelumaksuna kunnalle.

Näitä yhteiskuntasopimuspaperita olen käynyt läpi ottaen talteen oleellisen liittyen vanhusten kotona hoitamiseen 1991 - 2000. Eikä paremmin ollut asiat järjestyksessä vuosituhannen vaihtuessa. Nyt ei minulla ollut enää hoidettavia enkä saanut edes puhua omaishoitamisesta. Omaishoitajat säästävät yhteiskunnalle miljardeja hoitamalla läheisensä kotona pienellä korvauksella tai korvauksetta 24/7 korvaten 5,4 työaikalakia noudattavaa hoitajaa. Tässä olisi mallia käytyyn turhauttavaan keskusteluun yhteiskuntasopimuksesta. Jostakin on luovuttava, että jotakin saadaan tilalle.

Hartaudet: Aamuhartaus 7.5.2015 rehtori Heini Mäenpää
Torstaiaamuisin hartauksissa on aiheena "kristittynä tässä ajassa".
Virsi 208: 1, 4-6. Virsi alkaa sanoin: "Oi taivaallinen Isämme".
Radion kamarikuoro, Timo Nuoranne (joht.), Harri Viitanen (urut).


Kristityllä tässä ajassa on tehtävä, vaikka jo syntymättömätkin ovat saaneet osansa meidän syömäveloista.  Neljänteen käskyyn liittyy lupaus. Nyt olen saanut sen erikoisesti kokea vaihtaessani osoitetta. Tänään avattiin uusi maitokauppa kadun toiselle puolelle. Nyt kaikki palvelut on lähellä. 

Autioituvalla  maaseudulla häviävät viimeisetkin palvelut. Kunnan yhteiskuntasopimus tuoda sijoittajat rannoille ei ole lisännyt palvelujen kysyntää eikä tarjontaa. Välivaiheessa on sotatila, Tiekartta Länsirannalla. Sota ei yhtä naista kaipaa, mutta muukalaisten hautausmaalle on kysyntää lapsuuskodin uimarannassa.

Tirkkosen sukuseura Närståendevårdare

KympinLapset ja Isovanhemmat

Deutsche ev.-luth. Gemeinde in Finnland


SUURIA SANOJA pieniä askelia
 
SUURIA SANOJA  pieniä askelia -julkaisu sisältää kaiken omaishoidosta,
särkymisestä ja kukkaronvartijoista.

Ei kommentteja: