keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Tietäisin mitä tekisin, JOS....

Turhautuneena kaiken maailman vouhotukseen toimittajien ja avustajien hallituksen ministerien nimeämiseen etsin linkkejä, jotka eivät sotkeudu hallituksen muodostamiseen. Etsinnän palkitsevat  Kleinipojat Robin ja Oodi kleinityttöjen Sindi, Kira ja Tytti lisäksi. 

Tiettömän taipaleen takana
Der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Tuotanto: NRK, Norja, 2010. Jaksot on esitetty edellisen kerran Yle Fem -kanavalla vuonna 2013. 


.... joukossa tyhmyys ei olisi tiivistynyt, jos lapsuuskodin jakaminen olisi toteutunut siinä mielessä kuin vanhemmat olivat sen lahjakirjalla meille siirtäneet. Elämä jatkuisi Vihtaniemellä saman kaavan mukaan kuin vuodesta 1900 se oli alkanut. Ukko-Kusti ja Mummo-Mari saivat silloin kunnan mökin asuttavakseen Juojärven rannalla.

Tänään 22.4.2015 vietetään YK:n yleiskokouksen nimeämää Äiti maan päivää. Päivän mietelause sopii tähän aikaan ja kevään vaalien after day rapulaan. 
Elina Hirvonen: Kun aika loppuu Samaa kettuilua kuulin omaishoidosta, omaisuuden hoidosta ja omien asioiden hoidosta. Nyt siitä uskalletaan puhua ääneen ja kirjoittaa näkyväksi.

Teen tyhjää työtä lajitellessani tavaroita tänään tarvittaviin ja ehkä jonakin päivänä maalle vietäviin mennessäni käymään. Toivossa on hyvä elää.  Jari Ehrnrooth: Toivon tarkoitus.
Elämäni on tässä ja nyt kaikilla mukavuuksilla uudessa osakkeessa. Kadun toiselle puolelle avataan uusi Siwa maitokaupaksi. Palvelutiskin kauppa on hiukan kauempana, sekin sopivan kävelymatkan päässä. 

Kylmä totuus - tämä hallitusta odottaa - Iltalehti

Uudella hallituksella on heti edessään kovia päätöksiä.


Suomen täytyy saada kuntoon vientivetoinen talouskasvu, julkistalous, sosiaali- ja terveysuudistus, rakenteet ja puolustuskyky.

Suomen täytyy saada kuntoon vientivetoinen talouskasvu, julkistalous, sosiaali- ja terveysuudistus, rakenteet ja puolustuskyky. (ANSSI JOKIRANTA)
Vienti vetämään. Velka seis. Menojarru. Sote. Rakenneuudistukset. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Nato-selvitys.
Brittilehti The Guardian kirjoitti jokin aika sitten, että Suomi saattaa olla kuluvan vuoden talouspotilas Euroopassa. Lehti oli käynyt tutustumassa lohduttomaan taloustilanteeseen Oulussa, jossa nuorisotyöttömyys on huipussaan ja nuoria kehotetaankin lähtemään töihin Ruotsiin tai Norjaan.


"Talous pilalla"
Jutussa haastateltu insinööri sanoo, että Suomen julkinen talous on täysin pilalla. Kovia päätöksiä tehdään vasta kun Suomi on syvällä kriisissä. The Guardianin mukaan suomalaiset valmistautuvat nyt maistamaan omaa lääkettään. Tällä viitataan aiemman suomalaiskomissaarin Olli Rehnin ajamaan kovaan talouslinjaan euroalueella.
"Palkat eivät saa nousta vuosikymmeneen, aikaisen eläköitymisen aika on ohi ja äitiysetuudet ovat liian suuret", lehti siteeraa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajaa Juhana Vartiaista.


Työlista 
(JANNE AALTONEN)
Valtiovarainministeriön kansantalousosaston päällikkö Markus Sovala teki tiivistetyn listan siitä millaiset tehtävät uutta hallitusta odottavat välittömästi talousasioissa. Sovalan kuuden kohdan lista odottaa jo hallituksen pöydällä:

Miten löydetään valtion budjetista tarvittavat säästömiljardit valtiontalouden velkakierteen katkaisemiseksi.

Mistä kuntien tehtävistä (eli pitkälti kansalaisten palveluista) luovutaan, jotta kuntien lisävelkaantuminen saadaan katkaistuksi.

Millainen sote-malli luodaan menokasvun hillitsemiseksi ja miten se viedään läpi.
Kun uuden sote-mallin käyntiin saattaminen kestää joka tapauksessa vuosia, millainen menojarru sosiaali- ja terveyspalveluihin saadaan siirtymäkauden ajaksi.

Miten nopeasti pysäytetään päällekkäiset ICT-toiminnot, erityisesti kunnissa ja saadaan aikaiseksi valtakunnallisesti yhteentoimivat tietojärjestelmät, erityisesti sote-palveluiden tueksi.

Miten hallitus paimentaa, että työmarkkinoilla syntyy monivuotinen nollaratkaisu.


Uudistuksia
Uuden hallituksen pitkäjänteinen tehtävä on tehdä päätökset ja laittaa alkuun yhteiskunnan ja talouden rakenneuudistus, joka turvaa Suomen tulevaisuuden kun väestön ikärakenteemme muuttuu dramaattisesti. Vanhusväestön osuus suhteessa työikäisiin kasvaa nopeasti lukuihin, joita Suomessa ei ole koettu.Yhteiskunnan palvelut ja muut toiminnot täytyy virittää tätä tulevaa tarvetta ja käytettävissä olevia resursseja vastaamaan.
Talousvaikeuksia ja rakenneuudistuksen tarvetta päivitellessään Suomi on tipahtanut monesta kelkasta. Tutkimus- ja tuotekehityspanostuksia tarvittaisiin todellisiin kärkihankkeisiin. Ohjelmoinnin opetusta tarvittaisiin peruskouluun ja samoin uusinta it-kalustoa kouluihin ja oppilaitoksiin. Pisa-tulokset kertovat menneestä, koulutus tarvitsee päivitystä jatkuvasti.


Puolustus
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka muodostaan massiivisen haasteen. Puolustusvoimien lisäresurssien osoittaminen muutenkin vaikeassa taloustilanteessa on kova tehtävä. Vielä kovempi haaste on Suomen hävittäjäkaluston uusiminen 2020-luvulla. Kysymyksessä on lopulta noin 10 miljardin euron kokoluokkaa oleva jättihanke. Myös merivoimat tarvitsevat kallista päivitystä.


Nato-selvitys
Materiaalihankkeiden ohella suurimmat turvallisuuspolitiikan kysymykset liittyvät Suomen asemointiin. Miten turvallisuusulottuvuus kehittyy EU-maiden kesken. Minkälaisia muotoja saa nyt kovasti esillä pidetty pohjoismainen puolustusyhteistyö. Ja miten kehittyy Suomen suhde puolustusliitto Natoon. Tehdäänkö kunnon selvitys Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Tämä tarkoittaa etenemistä kohti Naton jäsenyyttä.
JUHA KESKINEN
juha.keskinen@ilmedia.fi

Kleinipojat ja kleinitytöt ilahduttavat päivääni omalla karismallaan.

Ei kommentteja: