perjantai 6. maaliskuuta 2015

Syyssinfonia: vko 9

Syyssinfonia: vko 9 jatkuu vastineessa pahoittelukirjeeseen (Hollantilainen malli ikäihmisten elämisestä / diakonialaitoksen malli Lahdessa) 

Iäkäs Aino halusi hierojan tulemaan Matildakotiin hieromaan.  Minut kutsuttiin sinne. Hieronnan osalta kaikki meni hienosti. Aino kertoi elämästään ja olostaan. Hypisteli kreppimäistä hierontapaperia ja sanoi.
- Tähän olisi hiilellä hyvä piirtää.
Hän oli kuvaamataidon opettaja. Lupasin tuoda paperia seuraavalla kerralla. Hän maksoi itse kotikäynnistä 20€. Meillä oli hyvä hetki molemmin puolin.

Seuraava kerta. Ainon omahoitaja huutaa puhelimessa.
- Te puhuitte asioista, joista Aino ei muista.
Tiesin Ainon olleen laitoksen kansliassa allekirjoitustilaisuudessa, jossa oli kyse lapsettoman Ainon raha-asioiden järjestelystä. Aino ei ollut kirjoittanut nimeään. Sitä en tiedä, äänitettiinkö meidän keskustelu vai kuunneltiinko salaa ensimmäisellä kerralla, kun dementoituneena pidetty Aino muisti, kuinka hänelle oli kertynyt hyvä eläke.

Seuraavaa käyntiä ei tullut, vaikka hoitaja oli sanonut Ainon haluavan hierontaa joka viikko. Hänellä olisi ollut siihen varaa, onhan hierontahintani ollut sama v:sta 86, kun Harjulassa se määriteltiin sosiaaliseksi hieronnaksi. Kaikki mikä tehdään vanhusten hyväksi, on etuoikeutettujen ryhmä, jotka luulevat palvelujen kuuluvan vain heille eikä nimettömille vanhuksille.

Keskustelin srk:n edustajan kanssa vertaisohjaajakoulutuksen jälkeen omaishoitajan vertaistukiryhmän käynnistämisestä. Ryhmä perustettiin, mutta palkalliset vetäjät olikin valittu eikä minulle vaivauduttu edes ilmoittamaan. Yhdistyksistä eroamiseni ei ole lopettanut toimintaa, vaan se tarjoaa suojatyöpaikan projektivastaaville ja muille työllistetyille. Rehellistä työtä yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana eikä omaishoitajana lasketa työhistoriaan. Se on voimassa oleva laki. Kirkko on työnarvostuksessa samoilla linjoilla.

Omaishoitajille yhteisvastuukeräyksen tuoton luovutustilaisuudessa kristitty sanoi minulle.
- Omaishoitaja saa kaiken tuen potilasjärjestön kautta. Jos näin on, niin edunvalvoja = Helfershelfer = kätyri, apuri on tunneälyni ja kokemukseni mukainen oikeaan osunut tulkinta.

Omaishoitoaikani viimeinen päivä oli 6.2.2000. Saatiin naispresidentti. Nyt on saatu euroviisuvoitto. Koko ajan lamasta lähtien yhteiskunta on laulanut naamareissaa hallelujaansa. Muistista kumpuaa Finlandian sanat ja sävel.  
»Sitä ei ole tarkoitettu laulettavaksi. Sehän on tehty orkesteria varten. Mutta jos maailma tahtoo laulaa, niin ei sille mitään mahda.» (Jean Sibelius)

Veikko Antero Koskenniemi, 1940
Oi, Suomi, katso, sinun päiväs' koittaa,
Yön uhka karkoitettu on jo pois,
Ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa,
Kuin itse taivahan kansi sois'.
Yön vallat aamun valkeus jo voittaa,
Sun päiväs' koittaa, oi synnyinmaa. 


Joka aaamulle löytyy kannustava virren sana tai aamuhartaus. Kirkko ei pysty puolustamaan jäseniään eksytykseltä ja uskonnolliselta käännytykseltä. Uskon uskallus on ihmisessä, ei rakenteissa eikä organisaatioissa. Tunnen paljon omaishoitajia, jotka ovat samassa veneessä. Yhdessä me jaksamme jatkaa.

Perjantai 6.3.2015
AH Pastori Marianna Saartio-Itkonen, Helsinki

Kuulen kysymyksen.
- Mikä sinä luulet olevasi? Hartausteksti ei ole julkaisu- eikä jälkikuuntelukelpoinen. Jään odottamaan keneltä kysyttiin ja mitä hän vastasi.

Oman elämäni taitekohta, hautaan siunaaminen, onnistuu vaikka olenkin vaihtanut seurakuntaa. Olen ilmoittanut siitä tyttärilleni, että tietävät toimia. Pienet tytöt pitävät bailut.
Olen ollut kuusi vuotta 'erilaisessa päivätoiminnassa'. Se on ollut arkipäivän osallistavaa terapiaa, vaikka jossakin projektissa kouluttaja tervehti.
- Mitä sinä täällä teet, olethan kohta eläkkeellä.
- Sitä juuri. En ole vielä vanhainkotipaikkaa lakanoiden välissä varannut.

Näin helatorstaina sopii sähköisen kortin aiheeksi pilvi teksteineen, mikä on meille jätetty kahden maan kansalaisina. 

Hyvinvointiyhteiskunta ei kestäisi vapaaehtoistyön korvaamista palkkatyöllä

"Sosiaali- ja terveysjärjestöjä toimii Suomessa 8 000, ja Kiukas sanoo, että alan vapaaehtoistoiminta on yhteiskunnan kannalta merkittävää.

– Yksi ryhmä ovat ne, jotka toimivat omaishoitajina, joka on vapaaehtoista toimintaa. Jotkut kunnat maksavat pientä korvausta hoitajille. Mutta jos mietitään palvelujärjestelmän näkökulmasta miten tämä valtavan suuri työ voitaisiin korvata, niin tämä on kyllä inhimillisesti ja myös taloudellisesti merkittävin kohta." EVVK.

On meillä Urpot ja Orpot! 

Ei kommentteja: